כבר התרגלנו לשמוע על מקרי אלימות של צוותים חינוכיים במעונות פרטיים, אך בתיעוד הזה לא תראו ילדים שחוטפים מכות, מוטחים על הרצפה או נצבטים חזק, וגם לא ניתן להגדיר את המקרה כהתעללות. אך התיעוד הזה חושף סגנון דיבור שלא ניתן אלא לכנות אותו אלים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בתיעוד נשמעות הקלטות משני מעונות שונים באזור השרון, שאין עליהם פיקוח, לא מטעם המדינה ולא מטעם כל רשות מפקחת אחרת. ההורים לקחו לידם את מלאכת התחקיר והבדיקה.
בנה של נ' בן ה-3 חזר להרטיב במיטה ושינה התנהגותו מן הקצה אל הקצה, מיד לאחר שנגמל. לה זה הדליק נורות אדומות. במקרה של תומר, בנו בן החצי שנה לא היה מצליח להירדם או היה מתעורר עם סיוטים בלילה. ההורים אפילו לקחו אותו ליועצת שינה, אך כשגם זה לא עזר, הם הניחו מכשיר הקלטה.
"שמנו את מכשיר ההקלטה והזדעזענו", סיפרה נ'. "לשמוע את הילד שלך מתחנן למים, ובוכה, ורק צועקים עליו, זה לא משהו פשוט לשמוע. זה אנשים שאמורים להגן עליו, ולא רק שהם לא הגנו עליו, הם גם פגעו בו. להיות בסביבה שרק צועקים עליך ומשפילים אותך, זה עושה נזק מאוד גדול לילדים, הנפש שלהם כל כך עדינה. וזה אבסורד שכל אחד יכול לעבוד בגן ילדים, בלי שום הכשרה ושום פיקוח".
"את התינוק שלי ראיתי פעמיים איך מטיחים אותו, מכסים אותו בשמיכה עבה מעל הראש ונותנים לו מכה חזקה בשביל שהוא יירדם", סיפר תומר, אביו של ילד אחר במעון. "הדיבורים של 'יימח שמך' ו'שקט' ו'חוצפנית' ו'מכשפה' ו'ילדה רעה', ושצובטים שם תינוקות, ולשמוע את הבעלים של הגן בא ואומר לי: 'זה הסלנג בגן' – אני לא רוצה שהילד שלי יתחנך עם סלנג כזה".
"ילדה רעה, מה הבעיה של אימא שלך את?", נשמעת אחת הסייעות באחד המקרים. במקרה אחר הטיחה באחד הילדים: "אתה לא עומד כי אתה שמן, קרצייה אתה".
בגן השני נשמעים דברים קשים רבים נוספים. "או, הנה הוא בוכה, ה*** הזה", אומרת אחת הסייעות. כשאחת הילדות מבקשת לשתות מים, אומרת הסייעת: " אני אביא לך מים, סתמי, כל היום את עם מים". במקרה אחר אומרת הסייעת לאחד הילדים: "אתה רוצה פיצה יא פלוץ?".
הסייעת בהקלטה מספרת לחברתה שצפתה בסייעת אחרת מטלטלת תינוק בחוזקה. ההורים פנו למנהלת הגן ודרשו לצפות באירוע דרך מצלמות האבטחה שהתקינה. התיעוד המזעזע של האירוע הוא היום חלק מתיק חקירה שנפתח והועבר לפרקליטות, שם נבחן בימים אלו.
"זה פשוט טירוף שהילדים שלנו נמצאים בכזה שטח הפקר", אמר חבר ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ איציק שמולי. "אין פיקוח, אין הכשרה ולמעשה בגלל שחסר כל כך הרבה כוח אדם אפשר לקלוט כל אחד. המצב כל כך חמור עד שכל אחד יכול לתלות שלט גן ילדים במרפסת ומחר בבוקר לקבל ילדים".
"המקרה הזה, ומקרים מזעזעים נוספים, מוכיחים כי אין מנוס מקידום החוק ומענישה מקסימלית במטרה לייצר הרתעה יעילה", אמרה יו"ר הוועדה לזכויות הילד ח"כ יפעת שאשא ביטון (כולנו). "ביטחון ילדינו הרכים אינו הפקר ולדעתי אף עולה על הצורך שבשמירה על הפרטיות שלהם ושל הגננות והמטפלים".
מהמועצה לשלום הילד נמסר: "שוב אנו עדים לפגיעה קשה בפעוטות. המציאות הזו מחייבת את משרד הרווחה ומשרד האוצר להתעורר ולמצוא תקציבים להגנה על פעוטות בגילאי לידה עד שלוש. הגנה על פעוטות חייבת לכלול רישוי לפתיחת מסגרות לגיל הרך ופיקוח הדוק על אותן מסגרות לרבות פיקוח שוטף על איכות כוח האדם המקצועי והיחס לילדים. מדינת ישראל חייבת לקבוע סטנדרטים לכל מסגרת לגיל הרך. הצעות חוק קיימות - רק גרירת הרגליים של הממשלה עוצרת זאת".
עו"ד רוית מוחבר המייצגת את הגננת מסרה בתגובה: "העיתוי של היציאה לתקשורת תמוה בלשון המעטה. מדובר במקרה שנחקר לפני מספר חודשים, מרשתי נחקרה ושוחררה כעבור זמן קצר, עוד באותו היום, ויש בכך כדי להעיד על 'חומרת' העניין. כמו כן, חשוב לציין כי בית המשפט דחה את בקשת המדינה למתן צו איסור עיסוק, לאחר בחינת חומר הראיות, וגם בכך יש להצביע כי הצפת הדברים כעת, מטרתה להפעיל לחץ פסול על הפרקליטות".
ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il