הנחיות חדשות למורים למוזיקה בבתי הספר (צילום: בני דויטש)
הנחיות חדשות למורים למוזיקה בבתי הספר | צילום: בני דויטש

שיעור תיפוף בדרבוקה - ובנגינה על עוד: החל משנת הלימודים הקרובה, על מורים למוזיקה בבתי הספר להשתמש גם בכלים שמוצאם בארצות המזרח - כך על פי הנחיה חדשה של משרד החינוך שתיכנס לתוקפה בשנת הלימודים תשע"ז, בעקבות מסקנות ועדת ביטון.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק  

על פי ההנחיה החדשה, יעברו המורים למוסיקה השתלמות והכשרה בכלי נגינה מזרחיים. משרד החינוך ינחה את המקהלות והתזמורות הבית ספריות להרחיב את הרפרטואר של היוצרים ויצירותיהם ולהשתמש בכלים כמו עוד, סיטאר, דרבוקות, קנון וכלים אחרים.

מדובר במקהלות ותזמורות הפועלות בבתי הספר היסודיים, חטיבות הביניים והתיכונים. באמצעות הנחיה זו מבקשים במשרד החינוך להדגיש ולחדד כי בטקסים ובאירועים השונים המתקיימים במוסדות החינוך יהיה מנעד רחב של כלי נגינה, ובכלל זה היכרות עם כלי נגינה מזרחיים.

הפיקוח על הוראת המוסיקה והאומנויות במשרד החינוך יעביר למורים למוסיקה השתלמויות והכשרה בכלי נגינה מזרחיים. במשרד מציינים כי הרחבת המנעד הרפרטוארי תאפשר חשיפה של התלמידים ליצירות וכלי נגינה שעד כה פחות הונגשו לבתי הספר.

"זו החלטה מבורכת ומצוינת", בירך הגיטריסט והמוזיקאי יהודה קיסר על המהלך. "בילדותי גרתי בקריית אונו ולימדו בבית הספר לנגן סקסופון ופסנתר - כלים שלא נמשכתי אליהם. זה משמח שלילדים יהיה היום מגוון גדול יותר של כלים לבחור מהם. הרבה צעירים שואלים אותי איפה אפשר ללמוד לנגן על עוד או קנון, לאו דווקא מזרחיים גם אשכנזים יוכלו ליהנות מזה. זה גם יחיה את הכלים האלו מחדש כיוון שהם נעלמים לאט לאט".

לפני הדרבוקה והסיטאר: ביקורת על ההמלצה לבקר בקברי צדיקים

דו"ח ועדת ביטון הוגש בתחילת חודש יולי ומאז עורר סערה רבה. פוליטיקאים ואנשי ציבור רבים בירכו על המלצות הועדה ועל כך שנעשה תיקון ל"עוול היסטורי" של הדרת יהדות ארצות ערב והמזרח במערכת החינוך. מן הצד השני, נשמעו טענות על כך שהוועדה התייחסה בפירוט לכל סעיף בולט בתולדות עם ישראל שמקורו ביהדות אשכנז - וניסחה לו מקבילה ביהדות המזרח במקום לייצר שילוב של הדברים.

המשורר ארז ביטון (צילום: פלאש 90 משה שי)
המשורר ארז ביטון | צילום: פלאש 90 משה שי



ביקורת גדולה נשמעה על המלצות הוועדה לסיורי תלמידים לקברי צדיקים, מאוחר יותר טענו חברי הועדה כי הדבר "השתרבב" בטעות לתוך ממצאי הועדה. רק השבוע נשמעה ביקורת נוספת על כך שהוועדה הוציאה מרשימת ההמלצות את הספר "חצוצרה בוואדי" של סמי מיכאל, אחד מהספרים הנקראים ביותר לבגרות.

דו"ח ביטון הוגש בתחילת חודש יולי ע"י המשורר ארז ביטון שעמד בראש הוועדה. מסקנות הוועדה קראו לתקן "עוול היסטורי" ולהעמיק את שילובם של תכנים אודות חייהם של קהילות יהדות המזרח וספרד. בין ההמלצות: יום ציון ליציאת היהודים מארצות ערב, סיור שורשים למרוקו והפקת הסדרה "עמוד האש המזרחי".