רגע לפני יום הכיפורים, בימים הללו של בקשות סליחה ומחילה, החליטו 500 אזרחים לעשות מה שהם מכנים "חשבון נפש חברתי" - ולחתום על עצומה היוצאת נגד מקרי ההסתה והגזענות הרבים שנראו בארץ במהלך המבצעים "שובו אחים" ו"צוק איתן".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לאחר שמאות בני אדם חתמו על העצומה היא נשלחה לשר החינוך שי פירון לצד קריאה לפעול למען הקמת ועדה שתבחן כיצד להתמודד עם ההסתה והגזענות. "ימים אילו, שהינם ימים של חשבון נפש אישי וציבורי, מחייבים אותנו להיזכר ברצח המזוויע של מחמוד אבו ח'דיר. רצח זה מהווה תמרור אזהרה לכולנו", נכתב בפנייה לשר.
"כבנים ובנות לעם שעבר את השואה, אסור לנו להסכים עם קריאות גזעניות הנשמעות כנגד מיעוטים בארצנו, אסור לנו לשתוק או להתעלם בתקווה שאלו ייעלמו מעצמם", נכתב בעצומה שנשלחה לשר החינוך. "אסור לנו להידרדר לסתימת פיות, ציד מכשפות וחיפוש בוגדים בתוכנו. כל אלו מלמדים על חולשה ולא על חוסנה של החברה שלנו. הסובלנות שלנו והפתיחות שלנו הם מקור כוחנו".
בשיחה עם חדשות 2 Online הסביר אהוד פזי, יוזם העצומה, כי "500 החתימות נשלחו לשר החינוך מפני שמדובר בעיניי בבעיה שורשית - אין בישראל חינוך לסובלנות. משקיעים כל כך הרבה כסף בזיכרון השואה ולא מבינים את הקשר בין זה לבין החרמת עסקים של ערבים, אקטים של אלימות נגדם או קריאות 'מוות לערבים'. לימודי השואה בבתי הספר עסוקים בלהציג אותנו בתור קורבן במקום ללמד מהו פשיזם ומהם הגבולות של חופש הביטוי".
לצד הקריאה לנקוט בצעדים למען חינוך דור העתיד, בירכו חותמי העצומה את שר החינוך על החלטתו להקדיש את השבועיים הראשונים של שנת הלימודים החדשה לנושא הרגיש והמורכב, אך התריעו בפניו כי הפעולה המבורכת אינה מספיקה: "מיגור ההסתה והגזענות הוא מלחמה ארוכת טווח, ולא ניתן לטפל בהם במבצע בזק".