72 שנים לאחר סיום מלחמת העולם השנייה, דוח חדש שמתפרסם הלילה (בין שני לשלישי) חושף כי מדינות רבות טרם השיבו את הרכוש הרב שנגזל על ידי הנאצים מידי יהודים שהתגוררו באירופה והועברו למחנות ההשמדה. במרכז הדוח עומדות מדינות מזרח אירופה, שעד כה לא עמדו בהתחייבויותיהן לפעול להשבת הרכוש: "קיימת סבירות גבוהה כי בפולין ובמדינות הבלטיות, בהן מרבית היהודים לא שרדו את השואה, נמצא האחוז הגבוה ביותר של רכוש ללא יורשים".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הדוח המדובר, שמונה 1265 עמודים, נערך על ידי איל"ר - הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש - והוזמן על ידי המכון האירופי למורשת השואה (ESLI), על מנת שיוצג בוועידה בינלאומית שיארח הפרלמנט האירופי. המחקר בוחן את כל החקיקה המשמעותית שהועברה על ידי 47 המדינות החתומות על הצהרת טרזין משנת 2009 לגבי נכסי שואה: ההצהרה עליה חתמו מדינות שונות ברחבי העולם קראה לפעול להשבת רכוש יהודי מתקופת השואה.
המחקר עוקב אחר האופן שבו מילאה כל מדינה את התחייבותה להשיב או לפצות, עבור קרקעות ועסקים שהופקעו מידי קהילות יהודיות וקבוצות נרדפות אחרות בימי המלחמה.
"חלק ניכר מהרכוש שהופקע טרם הושב"
מהמחקר עולה כי רבות ממדינות הגוש הקומוניסטי לשעבר, ובמיוחד פולין, עדיין לא עמדו בהתחייבויותיהן לפעול לחקיקה מקיפה בתחום השבת הרכוש מתקופת השואה. לכן, חלק ניכר מהנכסים שהופקע מיהודי אירופה טרם הושב.
עוד מצביע הדוח על פערים עמוקים בין הסדרי הפיצוי המוכרים, לרבות פיקדונות בנקים ופוליסות ביטוח, לבין סוגיות בלתי פתורות שעיקרן בנדל"ן פרטי וקהילתי שהופקע מיהודים שלא כחוק בזמן השואה. מדובר בנכסים יהודיים פרטיים מלפני המלחמה שעברה לידיים אחרות - וגם במבנים יהודיים דתיים וקהילתיים כגון בתי כנסת ומועדונים.
במסגרת הצהרת טרזין הסכימו מדינות רבות על העקרון לפיו לא יופקו רווחים מרכוש ללא יורשים, ובמקום זאת, יש לספק מימון מיוחד לניצולי שואה נזקקים. עם זאת, במרבית מדינות מזרח אירופה, רכוש שנותר ללא יורשים כתוצאה מרצח המונים הועבר לרשות המדינה - ומעולם לא הושב.
לפי הדוח, מדינות רבות לא עמדו עד כה בהצהרה: פולין ובוסניה-הרצגובינה "נכשלו כליל בחקיקה מקיפה", ובמדינות אחרות - כמו קרואטיה, ליטא, מקדוניה וסלובניה - רק אזרחי המדינה יכולים להגיש תביעות רכוש. בנוסף, החוק בקרואטיה "מכסה רק רכוש שהוחרם בעידן הקומוניזם ולא כולל רכוש שנלקח בזמן השואה". 12 מדינות לא העבירו חקיקה מיוחדת לרכוש ללא יורשים, והטיפול בחלק מהחוקים מתעכב.
"הדוח שופך אור על כישלונן של מדינות מסוימות להתייחס לעבר, ולהשיב את שנלקח", אמר גדעון טיילור, יו"ר ועדת התפעול באיל"ר. "בשנים האחרונות חלה התקדמות בהשבה ופיצוי עבור רכוש שנבזז, אך בזמן שהניצולים הולכים ועוברים מן העולם, על אירופה להבטיח כי כל המדינות תעמודנה בהתחייבויותיהן הבינלאומיות".