כמאה עובדים סוציאלים הפגינו הבוקר (שני) מול משרדי הממשלה, בקריאה לבטל את הקיצוץ המתוכנן ברשויות המקומיות בתקנים לעובדים סוציאלים לקשישים. העובדים שמטפלים במאות קשישים לכל עובד התבשרו כי לאחר מחלוקת של שנים על מימון ביקורי הבית לקשישים, לא נמצא פיתרון ולכן משרד הרווחה, הביטוח הלאומי והשלטון המקומי הודיעו כי הקיצוץ בכ-200 תקנים יוצא לפועל. בשבוע שעבר בכתבה ששודרה ב"ערך מוסף" דיווחנו על צעדי המחאה שבדרך - ועל הקשישים שחוששים להישאר ללא מענה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
המפגינים קראו "לא ניתן להפקיר את הזקן" ושרו "אל תשליכנו לעת זקנה". יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, צפרא דוויק, אמרה כי כל הדרך לירושלים היו שלטים של כחלון - נטו משפחה, נטו צעירים, נטו נוער, אבל לא היה שלט אחד אפילו של נטו קשישים. "זו ההוכחה להפקרת האוצר את הקשישים ומשאירה אותם מבלי טיפול סוציאלי", אמרה דוויק. "התוצאה היא נטו לקשיש שעה בשנה".
העובדים מוחים על כך שכבר היום נמצאים בחסר של כוח אדם לנוכח תוחלת החיים שרק עולה והעומס עליהם גדל בהתאם, והם לא יוכלו לעמוד בקיצוץ בתקנים. היום נערך דיון בנושא בוועדת המשנה לענייני הקשיש בכנסת, בסופו הוחלט כי יוקפאו מכתבי פיטורים לעובדים הסוציאליים ומנגד יוקפאו גם צעדי ההשבתה לצורך מו"מ אינטנסיבי של 3 שבועות בין הצדדים.
מקור המחלוקת הוא בסכסוך כספי בין מרכז השלטון המקומי לביטוח הלאומי ומשרד הרווחה, שמימנו לרשויות המקומיות את התקנים של העובדים בהיקף של 20 מיליון שקלים בשנה. העיריות ברחבי הארץ קיבלו את מכתב על הפחתת התקנים, בו נכתב כי "נאלץ המוסד לביטוח לאומי להפסיק ממועד זה את העברת התמורה עבור ביקורי הבית ואנו נאלצים להפחית את התקנים שהוקצו למחלקות".
"תוך שבועיים אנחנו מתחילים בעיצומים, עד השבתה מלאה, של כל השירות הסוציאלי במשק", הודיעה בשבוע שעבר יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים צפרא דוויק. "כל השירותים הסוציאליים ישבתו כדי לנצל את המצב הזה לכך שתהיה רפורמה בשירות לקשישים, שיבינו שאנחנו לא יכולים להמשיך להתנהל ככה. זה פשע מאורגן כלפי הקשישים במדינה וכלפי העובדים הסוציאליים".
ממשרד העבודה והרווחה נמסר בתגובה: "מרכז השלטון המקומי החליט באופן חד צדדי להפסיק את הבקרות של עובדים סוציאליים ברשויות המקומיות, על פי חוק הסיעוד, עבורם הוקצו כ-165 תקנים לרשויות שמומנו על ידי הביטוח הלאומי. לאור ההחלטה הזו נאלץ המשרד לבטל את התקנים שהוקצו לרשויות כאמור. המשרד ער לצורך בתגבור מערך שירותי הרווחה ברשויות המקומיות המטפלות באזרחים ותיקים ולכן פועל בשיתוף עם איגוד העובדים הסוציאליים ויחד עם משרד האוצר לטובת השגת תקנים ייעודים ותקציבים מותאמים".