כמדי יום הזיכרון לשואה ולגבורה, יערך היום (שני) זו השנה ה-29 מצעד החיים בפולין. צעירים ומבוגרים, ישראלים ויהודים מחו"ל, ניצולים ובני דור שני ושלישי, יצעדו את 3 הקילומטרים בין המחנות אושוויץ ובירקנאו. מטרת הצעדה היא להזכיר את הזוועות שעברו היהודים בתקופת השואה, אך השנה יש מטרה נוספת: שינוי דרך חינוך. משלחות רבות של בני נוער, מחנכים ושרי חינוך מאירופה יגיעו השנה למצעד ובקרב המארגנים ישנו רצון לעורר מודעות לכך שבקרוב לא יישאר מי שיספר בגוף ראשון על החוויות הקשות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מאז היווסדותו בשנת 1988, הפך מצעד החיים לתוכנית המובילה בעולם שמטרתה לחנך את הנוער ברחבי העולם בעניין חשיבות זיכרון השואה. יותר מ-250 אלף בני אדם מ-52 מדינות השתתפו במצעד החיים מאז החל. גם השנה, ניצולים שעוד נותרו בארץ ובחו"ל ינסו במסגרת הצעדה לספר לדור הצעיר קצת ממה שחוו במהלך המלחמה ולפניה.
מאניה הודי, ניצולת שואה מקנדה, אמרה: "אני בת 81, יש לי שישה נכדים ושישה נינים. היטלר לא הצליח להרוג את הדור הזה כי אני ספרתי להם את הסיפור הזה. אני בחיים". השנה לראשונה משפחתו של אלי ויזל ז"ל, ניצול שואה וחתן פרס ישראל לשלום, צועדת בלעדיו. בנו אלישע תיאר את תחושתו השנה: "מצעד החיים עושה עבודה חשובה ביותר ומביא נוער מכל העולם לראות לא רק מה קרה במחנות, אלא גם את החיים היהודיים שהיו בפולין במשך אלף שנים. אני חושב שזה חשוב במיוחד השנה לאחר שאבי נפטר".
הרובע היהודי בכיכר של העיר קרקוב משמש כנקודת המפגש של כעשרת אלפים בני נוער שיצעדו על המסילה בין אושוויץ לבירקנאו. "הגענו פה כדי לזכור את מה שקרה במהלך השואה", אמר אד גיטלמן, יהודי מפנמה. "אנחנו צריכים שכולם ילמדו מהדברים האלה כדי שזה לא יקרה עוד פעם".
הרמטכ"ל אייזנקוט נאם אתמול (ראשון) בטקס ערב יום השואה בעיר ואמר שבשבילו זו פעם ראשונה בה הוא רואה את הדברים מקרוב. "נושא השואה הוא מרכזי אצל כולנו, אבל כשרואים את העדויות מקרוב התחושות מקבלות משמעות אחרת", תיאר הרמטכ"ל. בהמשך הדגיש אייזנקוט כי יש משמעות גדולה בעיני לצעידה עם מדי צה"ל על אדמת פולין, במיוחד כששבוע לאחר מכן מגיע יום הזיכרון ויום עצמאות.