ניצולי שואה רבים נאלצים להתמודד עם קשיי הביורוקרטיה הישראלית בכדי לקבל את הסיוע לו הם זכאים. ברחבי הארץ קיימים גורמים שונים שמנסים לסייע להם, אולם לצדם פועלות עמותות שפעמים רבות מנצלות את מצבם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
נינה, ניצולת שואה, הגיעה למשרדי עמותת "חיים בכבוד" אחרי ששמעה ממכרים על כך שהיא מסייעת לניצולים. במשרדי העמותה סיפרו לה שתמורת 300 שקלים הם יביאו לה את הטפסים הדרושים, יתרגמו את המסמכים וישלחו אותם לוועדת התביעות. הם ציינו שהיא יכולה לקבל 2,500 אירו ולקבל את השירות הזה רק אצלם. תחקירן חדשות 2 שהגיע למשרדי העמותה חמוש במצלמה נסתרת, קיבל פרטים דומים.
העמותה, מתנהלת תחת שני שמות: "חיים בכבוד", ו"המרכז להגנה סוציאלית". היא מפרסמת מודעות בעיתונות הרוסית, בהן כי הם פועלים בחסות סגן ראש הממשלה וחבר כנסת, ורק אצלם ניתן להשיג את המסמכים המתורגמים.
"ראיתי שמדובר בחברה רצינית שעובדת בשיתוף משרד האוצר והכנסת", סיפרה טטיאנה, ניצולת שואה שהתרשמה מהמודעה אך הופתעה מהתנהלות העמותה. "היו שם דברים מוזרים. שמו את הכסף שהבאתי בתוך תיבה, והיה שם מישהו שפשוט קרא לי להעביר את הכסף. גם חברה שבאה איתי חשבה שזה היה די מוזר".
טטיאנה שלא קוראת בשפה העברית, העבירה את הטפסים שעליהם חתמה לנכדיה שאמרו לה כי הוחתמה על הצטרפות לעמותה תמורת הכסף ששילמה, וכי היא מאשרת לקבל מידע פרסומי. לא היה לה כל מושג על כך, והיא פנתה לחברת הכנסת קסניה סבטלובה. "הגיעו ללשכתי תלונות של ניצולים שנתקלו בתופעה", טענה ח"כ סבטלובה. "ניסו להוציא מאות שקלים בכדי להגיש מסמכים לארגון ועידת התביעות כאשר ידוע שהארגון נותן את שירותיו חינם ובכל שפה".
"קבלת הכספים - הונאה"
בתחילת השנה נשלח מכתב מהמשרד לשוויון חברתי לעמותה תחת הכותרת - "הטעיית ניצולי שואה במילוי טפסים". במכתב נאמר כי "מרכזכם גובה כסף על מילוי טפסים שונים למרות שאותם אנשים אינם עומדים בקריטריונים לקבלת פיצוי - וכי מילוי הטפסים הנו בחינם וקבלת כספים עבור כך היא בגדר הונאה. אנו רואים בחומרה את ההטעיה".
"ניצול של ניצולי השואה זה דבר שלא ניתן לעבור עליו על סדר היום", הבהירה השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל. "כל גורם שינסה לעשות זאת יטופל בחומרה".
על פי נתוני האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים, מאז שנת 2014 פנו 1,900 ניצולים בכדי להתלונן על הכסף שנלקח מהם בניגוד לחוק. "אנחנו מופתעים לגלות שהתופעה הזו היא רחבה", אומר גלעד סממה, מנהל האגף. "אנו מופתעים שיש גורמים משפטיים או א-משפטיים שמנסים לגזור קופון על גבם של ניצולי השואה לטובת כיסם הפרטי".
מעמותת "חיים בכבוד" נמסר בתגובה: "העמותה סייעה למאות אזרחים ותיקים, רובם דוברי רוסית, בעניינים סוציאליים תמורת דמי חבר סמליים של 25 ש' לחודש. לעמותה אין קשר לגופים שייתכן ופועלים באותו משרד על ידי מייקל לב או כל אדם אחר מטעמו, ואינה מפרסמת מודעות בעיתונות. כל פעולה שנעשתה בשם העמותה, נעשתה בחוסר סמכותה. לאור טענותיכם הנחנו את מייקל לב לחדול מלתת סיוע סוציאלי בשם עמותת 'חיים בכבוד'".
תגובת מייקל לב: "העמותה מטפלת בקשישים, ביניהם גם בניצולי שואה. יותר ממאה אלף איש נופלים בין הכיסאות בגלל ביורוקרטיה והון פוליטי של חברי כנסת על גבם של הניצולים. מי שמגיע למשרדנו, מברך אותנו על עבודתנו".