עימות סוער בדיון קבינט הקורונה: במהלך הדיון הערב (חמישי) לקראת הטלת מגבלות חדשות, איים ראש הממשלה נתניהו על שרי כחול לבן בבחירות ואמר: "אני מבין בדיוק מה קורה פה. עושים פוליטיקה. אם זה יימשך ככה זה יוביל רק למקום אחד". ישיבת ממשלה נקבעה לשעה 19:00, לאחר שהיועמ"ש העיר שאין בסמכות קבינט הקורונה לקבוע את התקנות. שרים תקפו בדיון את משרד הבריאות וטענו: "אין אכיפה ומענישים את האזרחים". לאחר העימות החריף, נתניהו הודיע שימסור הצהרה הערב ב-20:30. את ההצהרה נעביר בשידור חי ב-N12

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

לאחר השעה 20:00 הערב, אישרו שרי הממשלה על ההגבלות הבאות שככל הנראה ייכנסו לתוקף בשבוע הבא:

• עד 50 איש באולמות אירועים, ברים ומועדונים

• שר האוצר מנע את הגבלת מספר הסועדים במסעדות - יובא לדיון נוסף בשבוע הבא

• תפילות והתקהלויות - עד 20 איש‎

ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ דרש בישיבה להעביר סמכויות לפיקוד העורף. בתגובה שר הבריאות אדלשטיין זעם - וראש הממשלה איים בבחירות. גנץ עזב באמצע הדיון כדי להשתתף בטקס האזכרה לחללי צוק איתן. ראש הממשלה נתניהו נעדר מהטקס. כשחזר ביקש גנץ את העברת הסמכויות לפיקוד העורף - ואף פרסם הודעה לתקשורת במהלך הדיון, מה שככל הנראה עורר את זעמו של נתניהו.

בהודעתו של גנץ נכתב: "פיקוד העורף הוא מערכת שנולדה לפעול באירועים כמו זה שאנחנו נמצאים בו. כל עניין האופרציה חייב לעבור לפיקוד העורף ולמשרד הביטחון. אנחנו נדרשים לעבור למודל הפעלה שהחלטות מדיניות מתקבלות בקבינט, משרד הבריאות מגדיר את הרגולציה ומשרד הביטחון הוא הגורם המבצע".

שוטרים בשוק מחנה יהודה (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
צילום: נתי שוחט, פלאש/90

השר אדלשטיין אמר בדיון: "פיקוד העורף וקציני וחיילי צה"ל שותפים יקרים שלנו. אבל כשאני רואה את ההודעות על הצורך בהעברת סמכויות ממשרד הבריאות, בלקסיקון שלי זה לא נקרא להיכנס מתחת לאלונקה. זה נקרא פוליטיקה על חשבון אזרחי ישראל".

שרים אמרו בישיבה לנציגי משרד הבריאות: "לא עשיתם את תפקידכם בחודשים האחרונים, הכי קל להפיל הכל על האזרחים". הביקורת כוונה בעיקר לצורה בה מתקיימות בדיקות הקורונה ולמערך החקירות האפידמיולוגיות שפועל בצורה לא יעילה כלל. 

שר הפנים אריה דרעי אמר: "צריך לתת למשטרה משימה עליונה: אכיפה. צריך - וחייבים - לסגור את חופי הים. איך אפשר להסביר לאנשים שהם לא יכולים להתחתן, אבל אחרים נמצאים בחופי הים?".

שוטרים בחוף הים של תל אביב בגל הראשון של הקורונה (צילום: תומר נויברג, פלאש/90 )
קורונה בישראל - חוף הים בתל אביב | צילום: תומר נויברג, פלאש/90

היועמ"ש מנדלבליט ציין בדיון כי לא ניתן לאשר את המגבלות ללא אישור של שרי הממשלה. מנדלבליט הציע להעלות את התקנות בישיבת הממשלה ביום ראשון - אך נתניהו סירב להמתין וישיבת ממשלה דחופה נקבעה כבר הערב. בפתח הדיון אמר נתניהו: "מחיר הטעות בבריאות ובכלכלה כאחד יכול להיות קשה מאוד. נטיל את ההגבלות המינימליות ההכרחיות כדי לעצור את התפשטות המגפה ולשמור על הכלכלה", אמר נתניהו והוסיף: "נדאג לשפות כל מי שייפגע".

מחסומים שהוצבו במהלך הסגר על אשדוד
מחסומים שהוצבו במהלך הסגר על אשדוד

דיון קבינט הקורונה התקיים בראשות ראש הממשלה נתניהו – שנעדר מטקס האזכרה השנתי לחללי צוק איתן שנערך כעת כדי להמשיך בדיון. השרים דנו בהמלצות משרד הבריאות – שקרא להגביל את הכניסה לאולמות, מסעדות וברים. עוד ביקשו במשרד הבריאות לצמצם את מספר המתפללים בבתי הכנסת לעד 20 איש. 

במהלך הדיון העיר שר התיירות אסף זמיר, סגן ראש העיר תל אביב לשעבר, כי אין אכיפה מספקת. נתניהו אמר לו: "פה זה לא עיריית תל אביב". השר זמיר אמר: "אי אפשר לסגור כל פעם עוד ועוד מקומות וללמד את הציבור איך להתנהל, בלי שמעמידים אכיפה מספקת. אם מאות אלפי אנשים הולכים בלי מסכות אבל רק אלפיים מקבלים קנסות, יש פער לא הגיוני וכתוצאה ממנו הציבור לא נצמד להנחיות. האתגר הכי חשוב פה הוא ההסברה לצד האכיפה; להבהיר לציבור מהי חומרת המצב והחשיבות של השמירה על הכללים".

מבצע אכיפה בסוף השבוע

בנוסף, מהערב תגביר המשטרה משמעותית את פעולות האכיפה גם מחוץ לאזורים הסגורים שהוגדרו. חלק ניכר מהפעילות יוקדש לאולמות אירועים שבהם מתקיימות חתונות, כששוטרים במדים יגיעו ויאכפו את ההנחיות. האכיפה תתבצע מול בעלי האולמות, ולא נגד החוגגים. האכיפה לא תהיה סמויה, כפי שהציע ראש הממשלה נתניהו אתמול בישיבת קבינט הקורונה.

בהודעה מטעמה הצהירה המשטרה כי מהערב ובמהלך סוף השבוע יתקיים מבצע אכיפה נרחב לתקנות הקורונה, בדגש על מקומות הומי אדם, אולמות אירועים ומוקדי בילוי. השוטרים צפויים לאכוף את קיום התקנות גם בתוך בתי העסק.

הקורונה בישראל (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
הקורונה בישראל | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90
פיקוד העורף חלוקת מזון קורונה בני ברק (צילום: תומר נויברג פלאש 90, פלאש/90 )
פיקוד העורף חלוקת מזון קורונה בני ברק | צילום: תומר נויברג פלאש 90, פלאש/90

מ״מ מפכ״ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, אמר: "ככל שחולף הזמן, המאבק הלאומי בהתפשטות הנגיף הופך קשה יותר ומורכב יותר. עלינו תמיד להיות קשובים לרחשי הציבור, להפעיל שיקול דעת ולהגיש עזרה לכל אזרח שנזקק לה. מנגד עלינו לפעול במקצועיות ובנחישות כלפי המעטים הבוחרים לזלזל בחוק ולנסות להכשיל ולשבש את פעילות האכיפה המתבצעת למען בריאות הציבור", כך ניצב כהן.

בתקופה האחרונה ניתנים ברחבי הארץ יותר מ-2,500 דוחות ביממה בגין התקהלויות אסורורת ואי עטיית מסכות במרחב הציבורי. מרבית הדוחות נוגעים למסכות – שבגינן ניתן בחודשיים וחצי האחרונים, מאז כניסת ההוראה לתוקף, כבר יותר מ-44 אלף דוחות.

אתמול אובחנו 966 נדבקים חדשים ביום אחד – המספר הגבוה ביותר ליממה מאז פרוץ המגפה בישראל. סגרים חלקיים החלו היום בלוד ובאשדוד בעקבות התחלואה הגבוהה במוקדים מסוימים בערים.

בהכנת הידיעה השתתפו ירון אברהם, קרן מרציאנו ועמליה דואק