הכרעה משמעותית בתום הדיונים בשידור חי: שופטי בג"ץ דחו אמש (רביעי) את העתירות נגד ההסכם הקואליציוני ונגד כהונתו של בנימין נתניהו בראשות הממשלה, למרות כתב האישום. כל 11 שופטי ההרכב דחו את העתירות פה אחד. בעניין הטלת המנדט על נתניהו כתבו השופטים כי "לא קיימת עילה" לפסילתו, ובעניין הסכם הרוטציה בין נתניהו לבין בני גנץ אמרו שזו לא העת לעסוק בו. "כלל מושרש נקוט עימנו כי בית משפט זה אינו מתערב בהליכי חקיקה בטרם הושלמו", כתבו השופטים בהכרעה. המשמעות: ממשלת נתניהו-גנץ תוכל לצאת לדרך.
לקריאת פסק הדין המלא של שופטי בג"ץ - לחצו כאן
חשוב לציין כי השופטים לא פסלו התערבות עתידית בחקיקה ובהרכב הוועדה לבחירת שופטים. הסדר ראש הממשלה החלופי, למשל, עשוי לחזור לבג"ץ כבר בתחילת השבוע - בהתאם לתיקוני החקיקה שצפויים הלילה בסוגיית הרוטציה. העתירות שיוגשו אחרי השלמת החקיקה יידונו בבג"ץ רק בהמשך, ולנתניהו תישמר האופציה לפרק את הממשלה במשך חצי השנה הראשונה.
העתירה נגד נתניהו: כך נימקו השופטים את החלטתם
בעניין העתירה נגד נתניהו עצמו קבעו השופטים כי אין עילה לפסול אותו מלכהן כראש ממשלה תחת כתב אישום. שופטי בג"ץ ציינו שעל פי הודעת היועמ"ש נתניהו יכהן כראש ממשלה רק תחת הסכם ניגוד עניינים. "רשמנו לפנינו את הודעת היועץ המשפטי לממשלה לפיה כהונתו של חבר הכנסת נתניהו כראש ממשלה תהיה כפופה להסדר ניגוד עניינים שייערך עמו", נכתב בפסיקה.
עוד נכתב כי הסכם ניגוד העניינים "יקבע 'מגבלות בקשר למילוי תפקידו בעניינים הנוגעים למערכת אכיפת החוק'. לסיכומם של דברים – לא מצאנו כי קיימת עילה משפטית למנוע את הטלת הרכבת הממשלה על חבר הכנסת נתניהו, מתוקף סעיף 10 לחוק היסוד".
"המסקנה המשפטית שאליה הגענו אין בה כדי להמעיט מחומרת האישומים התלויים והעומדים נגד חבר הכנסת נתניהו בעבירות על טוהר המידות, ומהקושי הנגזר מכהונה של ראש ממשלה הנאשם בפלילים. אולם תוצאה זו היא פועל יוצא של הדין ומשאמרנו זאת נאמר גם שחזקת החפות עומדת לו", כתבו עוד השופטים בהחלטתם.
הם הוסיפו: "תפקידו של בית המשפט מוגבל לבחינת עילות הביקורת השיפוטית הקבועות בדין. על כן, כאשר נמנע בית המשפט מהתערבות במינוי כזה או אחר, אין ללמוד מכך אלא זאת – שההחלטה על המינוי אינה בניגוד לדין".
השופטים הדגישו כי "בחינת שיקול חברי הכנסת היא אפשרית מבחינה מושגית", בהתייחסות להחלטתם להטיל את הרכבת הממשלה על נתניהו, אך ציינו כי קיבלו את עמדת היועמ"ש שלפיה יש לעשות זאת ב"מצבים חריגים ונדירים ביותר ולנסיבות קיצוניות בלבד - המקרה שלפנינו אינו נמנה עמם".
על ההסכם הקואליציוני: "טרם בשלה העת"
שופטי בג"ץ ציינו כי הסכם הרוטציה בין נתניהו לגנץ חריג - אבל "זו לא העת" להתערב בו. "מדובר כאמור בהסכם קואליציוני חריג, שחלק מהוראותיו מעוררות קשיים לא מבוטלים", מסרו.
הם הוסיפו: "כך לדוגמה, ההסכמות בעניין החוק הנורווגי המדלג, אם יוחלט להוציאן אל הפועל, הן מוקשות ביותר נוכח היותן שינוי רטרואקטיבי של כללי המשחק ושל הזכות לבחור ולהיבחר, כך גם השחיקה במעמדה של האופוזיציה בישראל. עם זאת, טרם בשלה העת לבחון טענות אלה מן הטעמים שבוארו לעיל. כלל מושרש נקוט עימנו כי בית משפט זה אינו מתערב בהליכי חקיקה בטרם הושלמו".
למרות העובדה שבית המשפט לא התערב בפרטי ההסכם בשלב זה, נראה שהשופטים דווקא מתכוונים להתערב בעניין הוועדה למינוי שופטים ו"החוק הנורווגי" - זאת לנוכח העובדה שבפסק הדין העיד ההרכב על "קשיים משמעותיים" הנובעים בין היתר לדברי השופטים מ"שינויים רטרואקטיביים".
לסיכום הוסיפו השופטים: "בהינתן האמור לעיל, הוחלט פה אחד לדחות את העתירות, הן באשר להטלת תפקיד הרכבת הממשלה על חבר הכנסת נתניהו והן באשר להסכם הקואליציוני".
תגובת העותרים: תוצאה שלא ציפינו לה
עו"ד אליעד שרגא, אחד העותרים ויו"ר התנועה לאיכות השלטון, הגיב במשדר חדשות 12: "מסכים שהשופטים גלגלו את העתירות מהמדרגות. 11-0 זו תוצאה שלא ציפינו לה", אמר. "חשבנו שתהיה תוצאה גבולית עם חילוקי דעות בין השופטים. אנחנו מקבלים את פסק הדין ומרכינים את ראשנו בפני בית המשפט העליון".
עוד אמר: "התוצאה הערכית קשה - השופטים לא הביעו עמדה ערכית אלא דיברו על העוגנים המשפטיים. אנחנו כאזרחים וכתנועה א-מפלגתית וא-פוליטית נמשיך להרים את הדגל המוסרי והאתי - סעיפים בהסכם יצטרכו להיבחן בהמשך הדרך".
העותרים מבכירי ההייטק, האקדמיה, החינוך והביטחון, שעתרו באמצעות עו"ד דפנה הולץ-לכנר, מסרו בתגובה: "אנו נותנים אמון מלא בבית המשפט העליון. גם אם פיללנו וציפינו להחלטה אחרת, אנו מכבדים את החלטתו של בית המשפט בעתירתנו. אנו נמשיך להשפיע ולהיאבק על שמירת שלטון החוק, טוהר המידות של נבחרי ציבור, ערכי המוסר ועקרונות הדמוקרטיה של ישראל היקרה לנו, בכל דרך אפשרית ובמסגרת החוק".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
השתתפו בהכנת הכתבה: גיא פלג, עמית סגל, ענבר טויזר, דפנה ליאל וירון אברהם.