יומיים עברו מאז רמז משה כחלון על כוונתו להקים מפלגה חדשה שתרוץ בבחירות הקרבות ותיתן פייט לליכוד ביתנו, והמערכת הפוליטית עדיין סוערת. סקרים שנערכו בימים האחרונים הביאו תוצאות דומות לסקר המקורי של כחלון שניבא לו 20 מנדטים. כך, למשל, הסקר של פאנלס פוליטיקס, מאתמול, על פיו למפלגה בראשות כחלון יהיו 19 מנדטים, כשלא פחות מ-36 אחוזים מהנשאלים הצהירו שהם שוקלים להצביע לו. כחלון עצמו נפגש אתמול עם נתן אשל, מקורבתו של בנימים נתניהו ונדמה שהוא שוקל ברצינות את עתידו. אבל גם לו ברור, גם אם הסקרים נוטים כלפי מעלה, הוא יכול להיות לשון המאזניים אחרי הבחירות ולמעשה לקבוע מי יהיה ראש הממשלה הבא.
"הסקר נכון להיום. ברגע שהוא יכריז רשמית, התמונה תשתנה"
הצבתו של כחלון כמנהיג מפלגה הובילה לזיווגים משונים. כך למשל, על פי סקר משלשום של מכון המחקר של רפי סמית, איחוד שלו ושל ציפי לבני, שהקשר ביניהם לא ממש ברור, יוצר מפלגה של 27 מנדטים שמאיימת בצורה ממשית על הליכוד ביתנו. ועל כך העלה היום יאיר לפיד סטטוס שאמר: "אסור להתייאש! לדעתי איחוד של כחלון, להקת בנזין, העבודה, לבני, מכבי תל אביב מעונת 95, אולמרט, הליכוד וש"ס מביא לפחות 17 מנדטים".
"משה כחלון הוא תופעה שחוצה את החברה הישראלית", אומר רפי סמית שערך את הסקר המדובר. "הוא לוקח קולות מיאיר לפיד, מהליכוד וישראל ביתנו, ש"ס, עבודה. עקרונית הוא לוקח מכל הרבדים בחברה הישראלית: מסורתיים, חילוניים, מזרחים ואשכנזים. ברור גם שמקדימה שהיום למעשה אין דבר כזה. כבר באותו לילה בו עזב, הליכוד איבד שני מנדטים. אבל חשוב להבין, זה סקר, הוא הסקר נכון רק לרגע בה הוא בוצע ולא אומר כלום על מה שיהיה עוד 80 יום. ברגע שהוא יחליט ויגיד משהו רשמי ויצטרך להביא אנשים ולהקים מטות וכו', התמונה תשתנה".
מה עולה מהסקרים? מה מביא את כל המצביעים הפוטנציאלים האלה אליו?
"הערכה אישית רבה אליו. רואים בו דמות חיובית בשעה שאנשים כמו אולמרט ולבני קצת נעלמו מהנוף. יש בו משהו בסיסי של ליכוד. איזה אלמנט חברתי מרכזי, שעושה לו תדמית חיובית גם בקרב קהלים אחרים. זה לא אומר שיקבל את הקולות, אבל זה אומר שיש פוטנציאל יפה מאד".
לדעתך הוא ירוץ?
"אני לא מכיר פוליטיקאי שיגידו לו שיש לו אפילו רק 10 מנדטים בסקרים, והוא יחליט לא לרוץ".
פרופ' הרצוג: "הפכו אותו למושיע, אבל הוא היה שר רווחה כושל ששירת את הפקידות"
"התקשורת בונה והורסת בן לילה", אומרת פרופסור אסתר הרצוג ממכללת בית ברל, מומחית, בין השאר לפוליטיקה ורווחה, "איך אנשים הפכו אותו בן לילה למושיע? איך נהיה כזה כוכב? כי עשה מהפיכה בתקשורת ועשה להם הנחה על הסלולר, והפך למנהיג הבא של המדינה. אבל הוא גם שר רווחה ואפילו שר כושל מאד. במהלך שנותיו כשר רווחה הוא היה בובה של הפקידות. הוא לא היה רע יותר משרים אחרים, אבל הוא שירת במערכת שמשרתת את האינטרסים של המערכת הבירוקרטית ולא של המטופלים".
"היום הוא זוכה לכל ההילה של המושיע, של אחד שצמח מלמטה, מהפריפריה ושייך בעצמו לאוכלוסיה המוחלשת, אבל זה לא רלוונטי. הציבור מוכן לקנות את השקר שכחלון הוא מנהיג חברתי, כי הוא סידר את עניין חשבונות הסלולר".
לטענתה, גם לתקשורת חלק גדול בנית הדמות המעודכנת של כחלון. "לתקשורת יש היום מקום גדול בבנייה והעצמה של דמויות. והיום כחלון על הגל והוא נהנה מזה. אבל הנה, כבר היום מתחילים לקרוא לו מזגזג. החיבוק הזה יכול להתהפך בן רגע ולבוא נגדו".
בליכוד עדיין נזהרים בכבודו של כחלון ומקווים שהוא עוד יחזור הביתה. אחד ממקורביו, חבר הכנסת כרמל שאמה-הכהן, רמז שיש מוצא: "הפתרון כבר נמצא על השולחן: הצעה לכחלון להיות שר אוצר. לדעתי אין בעיה שהוא יקבל הבטחה למלא את התפקיד הזה. כל מה שצריך זה שראש הממשלה יזמן פגישה משולשת עם כחלון ושר החוץ כדי שהם יצאו מהחדר מאוחדים".
אתמול כבר אפשר היה לשמוע, בין השורות, ביקורת על "זגזוגיו" של השר. לא רק במערכת הפוליטית יש ביקורת. אתמול פורסמה בבלוג הקריאטיבי "מזבלה" והופצה מייד בפייסבוק, תמונה המפרטת את כל הצבעותיו ה"אנטי חברתיות" בקדנציה הנוכחית.