סקר הבחירות הראשון מאז ההכרזה על המיזוג בין הליכוד לישראל ביתנו פורסם הערב במהדורה המרכזית, וניבא ניצחון גדול לרשימה המשותפת - שצפויה, לפי הממצאים, לגרוף 42 מנדטים. בעקבות הנתונים, השיב עמית סגל, כתב חדשות 2 בכנסת, על השאלות המרכזיות שעולות מהממצאים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

האם ניתן להניח, נכון להיום, שהאיחוד הצליח?

השאלה המרכזית היא מה מטרתו. אם המהלך נועד להבטיח את בחירתו של נתניהו לראשות הממשלה, אזי כנראה שכן: מפלגתו היא הגדולה ביותר בפער גדול - וגוש הימין שומר על כוחו.

לעומת זאת, לא בתוך שאותה התשובה נכונה אם המטרה שהגודרה היא מיקסום כוחו של הליכוד. הרשימה המאוחדת מאבדת עד שבעה מנדטים או לכל הפחות שומרת על כוחן המקורי של שתי המפלגות. עובדות אלה בעייתיות מאוד עבור חברי כנסת כמו איוב קרא או אלכס מילר, אבל הרבה פחות לנתניהו - שבלעדי שינוי מהותי נראה שיכול לתפור לעצמו מחדש את החליפה.
 
איך ישתנו התוצאות אם ציפי לבני תחליט להתמודד?

לבני. לא מושיעה, בינתיים (צילום: חדשות 2)
לבני. לא מושיעה, בינתיים | צילום: חדשות 2

בסוגייה הזאת אני נמצא בעמדת מיעוט ביחד לשאר הפרשנים. לדעתי, האיחוד מקטין - ולא מגדיל - את הסיכוי שאולמרט או לבני יחזרו. הם הרי רוצים לשוב רק כדי לחולל מהפך (לבני אמרה זאת הערב במילותיה שלה, בעוד שאולמרט בכלל לא יכול לכהן בשום תפקיד ממשלתי חוץ מראש ממשלה בגלל התיקים הפליליים המתנהלים נגדו).

אם הליכוד ביתנו תגרוף לכל הפחות 35 מנדטים, אין שום תרחיש שבו תוכל מפלגה בראשות לבני ואולמרט להשיג כוח דומה - ובטח שלא רוב לגוש השמאל. נראה כי ניתן לסכם בעניין אולמרט שהוא לא יחזור. לעומתו, לבני תשוב רק אם תשלים עם העובדה שתאלץ לחבור לגוש אחר. לפי הערכתי, זה לא יקרה עד שלא ייבחר נשיא חדש לארצות הברית.

האם יש עתיד בראשות יאיר לפיד צפויה להמשיך ולהיחלש?

מבזק גלובס: ועדת ששינסקי 2 (צילום: AP)
יאיר לפיד. יש סיבה לחייך? | צילום: AP

לא הייתי מציע להתייחס ברצינות רבה מדי לנתוני המנדטים בתוך הגושים. בסופו של דבר, תוצאות הבחירות ייקבעו על פי המומנטום של השבועיים האחרונים לפני ההצבעה - והם עדיין רחוקים. נכון לעתה, נראה שיחימוביץ' מחזיקה באופן בלתי מעורער במושכות של הגוש - חדשות שהן מדאיגות עבור לפיד. עם זאת, כאמור, הכל עדיין נזיל מאוד.

עד כמה יכולה תעמולת הבחירות להשפיע על נתוני הסקר?

תעמולת הבחירות פחות רלוונטית מאשר פעם, מכיוון שהציבור כבר לא נדבק למסכים וצופה בהם בשעות נידחות. למרות זאת, מגייסים המתמודדים למערכה הזאת קמפיינרים נהדרים: פינקלשטיין בליכוד-ביתנו, סטנלי גרינברג בעבודה, יורם באומן ביש עתיד וכמובן דרעי בש"ס. לליכוד יש ים של כסף - 56 מליון שקלים, נתון משמעותי ביותר בבחירות.
 
כמה ישפיעו תוצאות הפריימריז על אופן ההצבעה?

ההרכב האנושי של המפלגות אומנם ישפיע על הבחירה בהן, אבל באופן מוגבל - בעיקר מכיוון שהישראלים בוחרים, לרוב, על פי מי שניצב בראש הרשימה.

כך, לדוגמה, יהיה שוני בין רשימה שיציג הליכוד עם משה פייגלין לעומת איך שייראו הדברים יחד עם דן מרידור ומיכאל איתן. אותו העיקרון תקף גם באשר למפלגת העבודה - אם רבים מה'כוכבים' לא יצליחו להתברג פנימה, תהיה לכך משמעות שלילית.

לשאלות ופרשנויות נוספות הצטרפו לעמוד הפייסבוק של עמית סגל