המצביעים הכי קשים לפיצוח אצל המפלגות השונות, הם בדרך כלל המצביעים החדשים, הצעירים שדעתם הפוליטית עוד לא התעצבה לחלוטין. רבים מהם מצביעים כמו ההורים, אבל לא מעט מהם מנסים לגבש לעצמם דרך חדשה. השנה, כמו בבחירות הקודמות, יגיעו הפוליטיקאים גם לתיכונים כדי להרביץ בתלמידים שיעור בדמוקרטיה וגם להבין לאן נושבת הרוח, למרות שרוב המשתתפים עדיין אינם בעלי זכות בחירה. בפעילות מיוחדת שמובילים שבי זרעיה, שמוכר לרובם כקומיקאי ומלהק ובן רבסקי, בשיתוף mako, סיירת הדמוקרטיה תגיע ל-21 תיכונים ברחבי הארץ וילמדו את תלמידי התיכונים שיעור באזרחות.
"הרעיון נולד לפני הבחירות הקודמות", מספר זרעיה, "בן מתעסק בתוכן בבתי ספר, ואני מתעסק בתוכן. וחשבנו על מה שקורה בבית הספר בליך, שמקיימים זה עשרות שנים בחירות דמה שכבר חזו את התוצאות האמיתיות בעבר. חשבנו שזה רעיון נחמד, אבל זה קורה רק בבית ספר אחד. וכך בעצם יזמנו ימי דמוקרטיה הללו".
"כל יום מורכב מארבעה חלקים"
את רבסקי אנחנו תופסים כשהוא מתרוצץ בין פוליטיקאים ומלקט את הדוברים הטובים ביותר שייקחו חלק בפרוייקט. "אנחנו דואגים שההצבעה תהיה הכי אותנטית שיש והכי קרובה לבחירות האמיתיות", הוא מסביר, "אז חוץ מלרוץ בין חברי הכנסת, אני גם עובר בבתי הספר ומכין איתם את ועדות הקלפי. היום הזה מתקיים בקרב תלמידי יא' ויב' ולכל שכבה יש ועדת קלפי משלה.
"היום עצמו מורכב מארבעה חלקים: בראשון לומדים על שיטת הממשל בישראל. מה היא דמוקרטיה, מה שיטת הבחירות לכנסת ואיך זה מתבצע. בסוף השיעור התלמידים יוצאים החוצה ושם מתחיל הפנינג. פעילי המפלגות מחכים להם, מחלקים סטיקרים, מקיימים ויכוחים פוליטים ומציגים את מצע המפלגה שלהם. אחר כך מתחיל פנאל ששבי מנחה, שבו כל ח"כ מקבל 5 דקות. יהיה גם זמן לשאלות שהוכנו מראש על ידי מועצת התלמידים, ושאלה אחת שמנהל בית הספר מפנה אל חברי הכנסת, לרוב שאלה נשכנית. ואז אנחנו יוצרים מעין עימות בין כל חברי הכנסת. בסיום הפאנל התלמידים הולכים לבחור. הם נכנסים מאחורי פרגוד, בוחרים פתקית משלשלים אותה לתיבה. ואז סופרים את התוצאות. כל זה נכנס לסטטיסטיקה של הפרוייקט".
בבחירות הקודמות, יום הדמוקרטיה התקיים רק בעשרה תיכונים בארץ ועדיין נולדו שם לא מעט כותרות. "כל הדוברים הכי מעניינים של המפלגות הגיעו" מספר זרעיה, " המפלגות שלחו את הפנים החדשות שלהם ובין המשתתפים היו נחמן שי, בוגי יעלון, ניצן הורביץ, אלי ישי, דני איילון, רובי ריבלין, דן מרידור, לימור לבנת ושלי יחימוביץ'. וכך החגיגה הזאת הפכה להיות אחת מזירות ההתרחשות של הבחירות. זה היה תהליך מרתק, בעיקר בגלל שהייתה היענות של התלמידים ושל הפוליטיקאים. וגם התוצאות היו מאוד מעניינות, בתוצאה המסכמת של כל בתי הספר המפלגה של ליברמן ניצחה, וזה היה סממן ראשון להצלחה שלו בבחירות האמיתיות".
"אנו מצפים שהמפלגות ישלחו את הפוליטיקאים הכבדים"
עשרות בתי ספר ביקשו להשתתף במיזם השנה, מהם נבחרו 21 תיכונים. "נאלצנו להגביל את כמות התיכונים בשל חוק התעמולה שאומר ששלושה שבועות לפני הבחירות אסור לעשות אירועים כאלה", אומר רבסקי, "התאריך שבו אנחנו מתחילים השנה, דרך אגב, הוא כ"ט בנובמבר. אנחנו מצפים שהמפלגות ישלחו את הפוליטיקאים הכי מעניינים, התותחים הכבדים, משום שהמפלגות מעניקות משקל רב לפלח הבחירה הזה, הבוחרים החדשים, שקשה לאמוד את ההתנהגות שלהם מאחורי הקלפי. התוצאות יכולות לבנות הלך רוח של הקהל הצעיר בישראל".
"המטרה העיקרית של הפרויקט היא חינוך לדמוקרטיה. אנחנו רואים את ההיערכות וההתלהבות של התלמידים, אבל ליום הזה יש גם השפעה מכרעת. 30 אחוזים מלתמידי יב' הם כבר בעלי זכות הצבעה. אמנם תלמידים מושפעים ממה שההורים שלהם מצביעים, אבל היום הזה נותן להם לפתוח את הראש, להקשיב למגוון דיעות ולהחליט בעצמם".
מדי יום התוצאות יתפרסמו כאן באתר mako ובסיום הפרוייקט תתפרסם התוצאה המשוקללת של כל בתי הספר. "אנחנו מדברים על סדר גודל של 15,000 תלמידים", אומר זרעיה, "כך שהתוצאות הסופיות יהיו המדגם הגדול ביותר של הבוחרים החדשים. מדברים כל הזמן על האדישות של בני הנוער, אבל ימי הדמוקרטיה האלו מוכחים בדיוק את ההפך. הנוער צמא ללמוד על דמוקרטיה ועל פוליטיקה. גם הפוליטיקאים עצמם מקבלים שיעור, הם רואים נוער מכל רחבי הארץ, מבית ספר ברמלה ועד לתיכון אליאנס, מכירים את הבוחרים לעתיד ולומדים מה מעניין אותם וחשוב להם. זו חגיגה דמוקרטית יותר משלמוע את המורה לאזרחות מדברת בצורה יבשה".