הוושינגטון פוסט דיווח אמש (שבת) כי ממשל ביידן הציע לישראל מודיעין איכותי, לרבות מיקומי בכירי חמאס ברצועת עזה ומיקומי מנהרות טרור שטרם נחשפו, בתמורה להימנעות ממבצע נרחב ברפיח. ההצעה הועברה לישראל בשבועות האחרונים בזמן שבכירים ישראלים ואמריקנים דנו בהיקף המבצע ברפיח.

לפי הדיווח, גורמים רשמיים בארה"ב אמרו לישראל כי יידרשו כמה חודשים כדי לפנות את האוכלוסייה מרפיח. ארה"ב הציעה לסייע לישראל גם בבניית ערי אוהלים ומערכות לאספקת מזון, מים ותרופות עבור התושבים שיפונו. ארגוני סיוע אמרו כי פינוי בטוח של האוכלוסייה מרפיח הוא כמעט בלתי אפשרי בהתחשב בתנאים בשאר חלקי עזה.

יחיא סינוואר (צילום: רויטרס)
מודיעין איכותי על מיקומי בכירים בארגון הטרור. יחיא סינוואר, ארכיון | צילום: רויטרס

השתלטות צה"ל על צידו הפלסטיני של מעבר רפיח וההוראה ליותר מ-100 אלף בני אדם להתפנות מהעיר תסכלה גורמים בממשל האמריקני, משום שלמפונים לא ניתן יעד בטוח שבו יוכלו לחיות. כמה בכירים אמריקנים אמרו כי הם רואים בפעולות אלה מאמץ מצד ישראל להפעיל לחץ במשא ומתן עם חמאס על עסקת חטופים.

"יש לנו חששות רציניים לגבי האופן שבו ישראל מתנהלת", אמר בכיר בממשל האמריקני. "כל זה עלול לבוא לידי ביטוי ברפיח". בממשל ביידן מעריכים כי מנהיג חמאס יחיא סינוואר מעוניין בקרב גדול ומתמשך ברפיח, שיהיה הרסני וקטלני, מכיוון שהוא יבודד עוד יותר את ישראל.

פעילות הכוחות (צילום: דובר צה"ל)
כחלק מאותו מודיעין - מנהרות טרור שטרם נחשפו. ארכיון | צילום: דובר צה"ל

אחרי שארה"ב עיכבה משלוח נשק לישראל, פרנק לוונשטיין, בכיר לשעבר במחלקת המדינה ומומחה למזרח התיכון, אמר כי הנשיא ביידן עשוי לתת לישראל גמישות מסוימת, אך תמונות נוספות של הרוגים וסבל עלולות לעורר תגובה חריפה. "הגבלת משלוחי נשק נוספים היא צעד שממשל ביידן היה מעדיף לא לנקוט", אמר לוונשטיין. הוא הוסיף כי בממשל "צפויים לשמור על גמישות ההגדרה של 'הקו האדום', כך שיוכלו להחליט על סמך מכלול הנסיבות אם ישראל חצתה אותו או לא".