אחרי שבסוף חודש אפריל שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל הצהיר כי "כמה מדינות יכירו במדינה פלסטינית בתוך חודש", כעת הוא מודיע אילו מדינות יעשו זאת באופן חד-צדדי - ומתי. בריאיון בספרד, שראש ממשלתה מוביל את המהלך, סיפר בורל כי ההכרזה צפויה להתקיים ב-21 במאי.

סיקור שוטף ב-N12

דבריו של בורל נאמרו שעות לפני ההצבעה היום (שישי) באו"ם על בקשת הרשות הפלסטינית להכיר בה כחברה מן המניין בארגון. ב-RTE באירלנד דיווחו אתמול כי ספרד, אירלנד, סלובניה ומלטה מחכות להצבעה באו"ם, ושוקלות להכיר במשותף ב"מדינת פלסטין" ב-21 במאי, אותו תאריך שנקב בו בורל.

בסוף חודש מרץ הודיע ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס אמר במרץ כי ארצו ואירלנד, יחד עם סלובניה ומלטה, הסכימו לנקוט את הצעדים הראשונים לקראת הכרה במדינה פלסטינית לצד ישראל, שרואים בפתרון שתי המדינות חיוני לשלום בר קיימא.

אבו מאזן עם סנצ'ס ודה קרו, ראשי ממשלות ספרד ובלגיה (צילום: רויטרס)
אבו מאזן עם סנצ'ס ודה קרו, ראשי ממשלות ספרד ובלגיה | צילום: רויטרס

"זהו מעשה סמלי בעל אופי פוליטי", אמר סנצ'ס, "יותר ממדינה, זה יכיר ברצון שהמדינה הזו תתקיים". הוא הוסיף כי בלגיה ומדינות אחרות כנראה ילכו בעקבותיו.

המהלך המדיני החד-צדדי הזה הביא לדריכות בירושלים, שם חוששים שגם נורווגיה, שאינה חברה באיחוד האירופי ומובילה צעדים נגד ישראל במלחמה, תצטרף למהלך. גם שמה של פורטוגל עלה כמדינה נוספת שתכיר במדינה פלסטינית, אך לפי דיווחים ראש הממשלה החדש של המדינה לואיס מונטנגרו אמר למקבילו הספרדי כי הם ימתינו להחלטה רשמית מטעם האיחוד האירופי, ו"לא ילכו רחוק כמו מדינות אחרות".

דובר משרד החוץ אורן מרמורשטיין הגיב על ההכרזה הקודמת של בורל, וצייץ: "כל אמירה בימים אלו על אפשרות שמדינות אירופיות יכירו במדינה פלסטינית היא בבחינת פרס לטרוריסטים של החמאס, שביצעו את הטבח הגדול ביותר ביהודים מאז השואה".

ז'וזפ בורל (צילום: AP)
שר החוץ של האיחוד, ג'וזפ בורל | צילום: AP

"רק משא ומתן ישיר בין הצדדים יוביל לשלום", קבע מרמורשטיין. "העולם ואירופה צריכים להתמקד כרגע בשחרור מיידי של 133 החטופות והחטופים ובמיטוט ארגון הטרור חמאס. מי שבעת הזו מקדם אג'נדה אחרת משחק לידי חמאס ומקשה קידום עסקה לשחרור החטופים ולהפוגה הומניטרית".

העצרת הכללית של האו"ם תתכנס היום להצביע באופן תקדימי על הבקשה הפלסטינית. אם תאושר הבקשה תהפוך הרשות דה פקטו למדינה-חברה בארגון, מבלי לקבל את המעמד באופן רשמי. לפי התהליך המקובל באו"ם, הצבעה במליאת האו"ם על צירוף חברה מתבצעת אחרי המלצה חיובית ממועצת הביטחון של האו"ם. כאמור, הפלסטינים נכשלו בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הרשות הפלסטינית לא קיבלה אז הכרה כמדינה.