המשא ומתן של שש המעצמות עם אירן עבר את המועד האחרון שנקבע - 31 במרס, ונכנס לשעות הקטנות של הלילה (רביעי). הנציגים נאבקו הבוקר כדי להשיג הסכם, לפחות הסכם מתווה על תכנית הגרעין של טהרן, לנוכח איום של ארה"ב לנטוש את השיחות. אירן המשיכה לטעון במהלך השיחות בלוזאן שהיא זכאית ל"זכויותיה הגרעיניות". על פי הדיווחים, השיחות נתקעו סביב הזכות למחקר גרעיני, הסרת סנקציות של האו"ם ותנאי הענישה במידה שאירן תפר את התחייבותה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בישראל, במדינות המזרח התיכון, ומומחים וגורמים פוליטיים בארצות הברית מסכימים כי קיימת סכנה שההסכם שיושג יהיה שביר ולא שלם. אבל במחלקת המדינה האמריקנית נתנו אור ירוק להמשך השיחות גם מעבר למועד האחרון שנקבע - חצות, אמש. "כבר השגנו מספיק התקדמות בימים האחרונים כדי שנמשיך ונישאר עד יום רביעי", אמרה אתמול הדוברת מארי הארף בהצהרה.
שש המעצמות - ארה"ב, בריטניה, צרפת, גרמניה, רוסיה וסין, פועלות מתוך מטרה למנוע מאירן יכולת לפתח פצצה גרעינית בתמורה להקלה בסנקציות בינלאומיות שמשתקות את כלכלת הרפובליקה האסלאמית. ההסדר המדיני שאמור היה להיחתם היה מניח את היסודות להסדר סופי של הסכסוך הגרעיני עד ה-30 ביוני. בכיר מטהרן אמר שהוא מוכן לנהל משא ומתן עד לפתירת המבוי הסתום. "אירן לא רוצה עסקה גרעינית רק למען העסקה", אמר חמיד באידינג'אד לסוכנות רויטרס. "עסקה סופית צריכה להבטיח את זכויותיה הגרעיניות של האומה האיראנית".
דובר הבית הלבן, ג'וש ארנסט אמר בתגובה כי מנהלי המו"מ בארה"ב לא ימתינו עד ה-30 ביוני. בארצות הברית מאיימים לנטוש את השיחות אם לא יצליחו להגיע להסכם מסגרת מדיני ראשוני. שר חוץ הצרפתי, לורן פביוס אמר לכתבים בלוזאן: "אנו נעים קדימה, אבל זה מסובך".
חילוקי דעות על המחקר, ההעשרה וקצב הקלת הסנקציות מאיימים לבטל את הסיכויים לעסקה ואף להגביר את הסיכון לפרוץ מלחמה נוספת במזרח התיכון.
בימים האחרונים צוותי המו"מ מנסים להסכים על מסמך קצר של כמה עמודים עם מספר כותרת שייצרו את הבסיס להסכם עתידי. פרטיה של כל הבנה שתושג בין הצדדים, יישארו ככל הנראה חסויים, למרות שכן צפויה להתפרסם הודעה אם תושג עסקה. "אנחנו מתכוננים לשני התרחישים," אמר דיפלומט מערבי לסוכנויות הידיעות.
ומה אם לא יושג הסכם השבוע?
ראשית, הסנקציות הכלכליות שהוטלו על אירן על ידי ארצות הברית והאיחוד האירופי יחריפו עוד יותר. הקונגרס האמריקני הזהיר שישקול להטיל סנקציות חדשות נוספות על אירן אם לא יושג הסכם (למרות שהנשיא אובמה איים בעבר להטיל וטו על כל מהלכי סנקציות על ידי הקונגרס שבשליטה הרפובליקנית). כמו כן, הייצוא של נפט אירני, שהוא המקור העיקרי של הכנסות טהרן, יוגבל עוד יותר. עד כה הייצוא צנח ב-60% והאינפלציה באירן היא מעל 50%. המטבע של המדינה נחלש מאוד והמחסור פגע בכל מישור בכלכלת המדינה.
שנית, בחירתו של חסן רוחאני לנשיא אירן הביאה לקול נסבל יותר למדיניות החוץ האירנית. האם יש תוכן מאחורי הטון העדין? כישלון העסקה יפוצץ את הבועה הזו.
זאת ועוד, אירן העשירה כל כך הרבה אורניום לרמות משמעותיות בשנים האחרונות, 20%, שעתה היא על הסף המספיק להרכבת פצצה גרעינית. המרוץ של אירן בנושא ההעשרה הוסיף נופח של היסטריה למשא ומתן.
אם המשא ומתן ייכשל או ייגרר, אירן תמשיך ככל הנראה בהעשרת האורניום ותשיג את היכולת ואת המעמד להגיע לפצצה בתוך פרק זמן קצר מאוד. זה בדיוק מה שמייסר את מקבלי ההחלטות במערב, בישראל ובמדינות המזרח התיכון ובהחלט עשוי לפתוח מערכה צבאית חדשה במזרח התיכון.
אם יושג הסכם, תיפתח סדרת שיחות נוספת בששת החודשים הבאים, ובמהלך תקופה זו המפתח יהיה הוראות הבדיקה. האם הן חזקות מספיק כדי להבטיח לספקנים בארה"ב ובמזרח התיכון - בעיקר ישראל וערב הסעודית - שאירן לא בוגדת בהתחייבויותיה?