בסלון האווירי בפריז, התערוכה האווירית הגדולה והחשובה בעולם שנפתחה אתמול, המתחם הישראלי הוא עדיין מוקד עלייה לרגל. ראשי מדינות, שרים, מפקדי צבאות - גם של מדינות שאינן מקיימות קשרים רשמיים עם ישראל, ממשיכים להגיע, להתרשם, למשש ולבחון שיתופי פעולה. חלקם גם מרגלים אחר היכולות הטכנולוגיות הייחודיות שיש לתעשיות הביטחוניות בישראל להציע.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אבל - וזה אבל גדול מאוד - לא בטוח שכך זה יימשך גם בשנים הבאות. מבט קדימה כבר מאתר עננים מתקדרים על מה שנחשב, ובצדק, פאר הייצוא הישראלי. הייצוא הביטחוני של ישראל צנח בשנתיים האחרונות באופן דרמטי: הייצוא הביטחוני הכולל של ישראל ירד בשנת 2014 בכמיליארד דולרים לעומת 2013. בשנה שעברה חתמו התעשיות הביטחוניות בישראל על עסקות נשק בשווי 5.66 מיליארד דולרים, זאת לעומת כ-6.5 מיליארד דולרים ב-2013.
על פי משרד הביטחון, הסיבה לירידה הניכרת בייצוא הביטחוני נעוצה בירידה בתקציבי הביטחון של המדינות ובתכניות הצטיידות גדולות בארה"ב ובמדינות אירופה. בחלק ממדינות אלו דורשים נציגי הממשל המקומי לערב יותר ויותר תעשיות מקומיות, מה שגורם לירידה בהיקף הסחר של התעשיות הישראליות.
אבל מי שעוקב מקרוב אחר ההתפתחויות יודע שזו לא התמונה המלאה: בשיחות סגורות מודים בכירים בתעשיות כי תופעת הדה-לגיטמציה והשפעת ה-BDS על המאמצים למכור במיוחד באירופה ודרום אמריקה כבר ניכרים בשטח. המערכה נגד ישראל מתחילה ללחך את שולי גלימת התעשיות הביטחוניות הישראליות.
נכון, עדיין לא בוטלו חוזים, אבל פתאום כל חוזה וכל מכרז עובר גם לאישור של בתי הנבחרים באותן מדינות. כל תהליך כזה הופך לאיטי ומסורבל יותר ויותר - כאילו יד נעלמה מתערבת כאן - וכך מוצאות עצמן חברות ישראליות כשהן כבר לא מתועדפות במכרזים. במקרים אחרים, כמו "אלביט", מוכרת חברה נורווגית מניות של אלביט מערכות, אם כי אף אחד לא יודה שיש קשר.
המקום היחיד שבו הייצוא הביטחוני עדיין עולה הוא במדינות אפריקה. הטכנולוגיה הישראלית שנחשבת לפורצת דרך בעולם כולו מציעה פתרונות הי¬יטק ייחודיים לשדה הקרב המשתנה ולמלחמה בטרור. זה מעניין את העולם החושש מדאע"ש ומהגירה בלתי חוקית, אבל זה לא מספיק. נדרשת הפעם התערבות ישירה ומשמעותית הרבה יותר של שר הביטחון וראש הממשלה, בדיוק כפי שעושה ג'ון קרי. לטענת בכירים בישראל הוא לוחץ על עמיתיו בכל ביקור שלו על פני הגלובוס לסגור ולתעדף עסקאות עם התעשיות הביטחונית האמריקניות.
אסור לזלזל בכך. התעשיות הביטחוניות הישראליות הן קודם כל קטר טכנולוגי אדיר למשק הישראלי, הן הפנים המוצלחות של ישראל בעולם, והן גם מספקות עבודה ל-140 אלף בתי אב בישראל, רבים מהם בפריפריה. בוגי וביבי צריכים עכשיו לשנס מותניים, להזיע ולהביא תוצאות.
לקריאת הנתונים שפורסמו היום: למרות התאונות - שוק התעופה בנסיקה