היחסים הדיפלומטיים עם טורקיה קיימים מאז מרס 1949, ללא הפסקה. יחסים שנמשכו כמעט מאז קום המדינה. הצעד של הורדת דרג מצד הטורקים, הוא הצעד הכי קרוב שיש לניתוק יחסים, משום שאין דרג נמוך יותר בשירות החוץ הישראלי. מדובר בצעד מאוד חריף שננקט פעם אחת בעבר, בתחילת 1981, לאחר שהכנסת החליטה על "חוק ירושלים", שהחיל את החוק הישראלי על מזרח ירושלים.
ב-1981, סולק השגריר וכל הנספחים הישראלים ששהו בטורקיה. למעשה, סילקו את כל הדיפלומטים שהיו מעל דרג מדיני שני. הטורקים טרם פירטו את כל הצעדים שיינקטו הפעם, וצריך לחכות ולראות אילו בכירים יסולקו מאנקרה, אך מה שבטוח, בראש שתי הנציגויות, הטורקית והישראלית, יעמוד דיפלומט זוטר, שיתפקד ברמה שהיא כמעט רק טכנית. אין ספק שמדובר במהלך דרמטי.
בהורדת הדרג הקודמת, עברו 11 שנה עד ששוקמו היחסים. ב-1 בינואר 1992, הכריזו הטורקים על העלאת הדרג בחזרה, לישראל ולאש"ף ביחד. חיזוק היחסים בשנת 1992 הייתה בעקבות ועידת מדריד, שבזמנו נראתה כאיתות לקראת שלום עם הפלסטינים.
כשהורד הדרג בשנת 1981, היחסים רוקנו מכל תוכן. היה מינימום של קשרי מסחר, לא היו קשרי תרבות ולא היו קשרי ספורט. קשה לי להאמין שאפשר לדלל את התוכן עד כדי כך הפעם, משום שישנם גורמים שונים, פרטיים ואזרחיים, שמשמרים את היחסים במישורים אחרים. למעשה, היחסים האלו הם הדבר שיכול לשמר את היחסים עם טורקיה, משום שמדובר בקשרים בין בעלי עסקים פרטיים או קשרים ספורטיביים, שאינם כפופים ליחסים המדיניים.
כעת, צריך לנסות לשמור על כמה שיותר תכנים בתוך מערכת היחסים בין שתי המדינות. יש המון שיתופי פעולה בתחום כלכלי, סביבתי, תיירותי ותרבותי. מדובר באלפי חברות שעוסקות בקשר בין ישראל לטורקיה. אולם, למרות שאין לעסקים קשר ליחסים המדיניים, כבר עכשיו נפגעו העסקים, מכיוון שיש ייצוג דיפלומטי יותר נמוך.
הפסקת שיתוף הפעולה הצבאי - מכה קשה מאוד
מעבר להורדת הדרג, יש מכות נוספות ב"תפריט" התגובה לחוסר ההתנצלות מצד ישראל. הראשון הוא הקפאה של כל הקשרים הצבאיים. מדובר במכה קשה מאוד, משום שבין הצבאות היה מצב של כמעט ברית. אימונים משותפים, עסקאות גדולות, שדרוגים לציוד, מכירת מזל"טים ועוד. היו קשרים מאוד משמעותיים שכעת נקטעים לחלוטין. ידוע כי בשנתיים האחרונות צה"ל נערך לתסריט כזה, באימונים עם הצבא היווני והרומני.
צעד נוסף הוא פנייה לבית הדין הפלילי הבינלאומי, על חופש השיט באזור, על מנת לערער על הסגר על עזה. הם מדברים גם על פעילות ימית טורקית אקטיבית יותר, שלטענתם תפגע בשליטה של חיל הים הישראלי. ספינות שעד לפני שנתיים התאמנו ביחד, במשך 15 שנה, פתאום מתחילות להתגרות אחת בשנייה.
הכותב הינו שגריר ישראל בטורקיה לשעבר ולשעבר מנכ"ל משרד החוץ