ביום אחד, בשבוע שעבר, השתלט שוב הצבא במצרים על העניינים והשאיר את כל הפוליטיקאים - מוחמד אלברדעי, עמרו מוסא ואחרים - מחוץ לתמונה. האם זו הפיכה צבאית ותו לא? או שאולי זה בעצם רק סיוע צבאי למהפכה אזרחית?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
האמת היא שהמציאות שחווה כעת מצרים, אחרי שבוע של תהפוכות, מורכבת ומותירה לא מעט סימני שאלה. ובכל זאת - ראוי שנעשה היכרות עם הפנים החדשות של השלטון שילוו אותנו בתקופה הקרובה.
הגנרל עבד אל-פתח סיסי - מפקד הצבא ושר ההגנה אצל מורסי. היה מינוי אישי של הנשיא, שאותו בסופו של דבר הוא עצמו הדיח. בעברו הלא רחוק היה מפקד המודיעין הצבאי וקודם לכן מפקד פיקוד הצפון בצבא מצרים. הוא בן 59 - צעיר באופן משמעותי מקודמו - הגנרל טנטאווי ויתר בכירי ההנהגה הצבאית הוותיקה.
אולי הנתון הזה מסביר משהו לגבי האהדה וההזדהות המוחלטת שגילה במשבר האחרון כלפי הצעירים מכיכר תחריר. סיסי - וזה המפתח להבנת השינויים בצמרת - הכריז על מהלך ההדחה וקבע "מפת דרכים" לחילופי שלטון על דעת עצמו והמועצה הצבאית העליונה, המקבילה למטה הכללי אצלנו בישראל.
נציגי האופוזיציה ומנהיגים דתיים - אלו שמופיעים בתמונה הקבוצתית - עודכנו בפרטים רק אחרי שהמהלך כבר יצא אל הפועל. במילים פשוטות: הצבא שוב במרכז העניינים.
כדי שהכיסא שעליו ישב מורסי לא יישאר ריק מונה נשיא זמני - עדלי מנסור - איש מערכת המשפט המצרית ואב בית הדין הגבוה לעניינים חוקתיים. לא דמות פוליטית וודאי לא מנהיג נבחר, אלא טכנוקרט. הוא יוכל להוציא צווים נשיאותיים, מעין תקנות שעה, אך ברור כי בעניינים המהותיים והרגישים, הנוגעים לעתיד המדינה, אין לו לגיטימציה להחליט.
בכפוף לו תכהן ממשלה זמנית - גם היא של טכנוקרטים, עד לאחר הבחירות לפרלמנט ולנשיאות. במצב הזה, שבו החוקה מושעית והמדינה בהמתנה גורלית למערכת בחירות חדשה, במצב שבו מתח נפיץ מציף את הרחובות - הצבא הוא שוב הגורם הדומיננטי בתמונה.
כמה זמן תישאר מצרים דמוקרטיה בצל שלטון צבאי?
אז זו, אם כן, פירמידת השלטון הזמני במצרים: בקודקוד ניצבת המועצה הצבאית העליונה, בפיקודו של הגנרל סיסי - שבכל הנוגע לסדר, הביטחון ואכיפת החוק בכלל - הוא הגורם שמרכז בידיו את סמכויות השימוש בכוח. הוא הריבון.
מתוקף החלטתו- פועלים הנשיא הזמני והממשלה הכפופה לו - כדי לנהל את העניינים השוטפים של המדינה.
רק במהלך תקופה המעבר - יתגבש הבסיס החדש של השלטון המצרי - פרלמנט נבחר וחוקה חדשה, שתנוסח על ידי ועדה ייצוגית. כמה זמן תישאר מצרים דמוקרטיה שחוסה בצילו של שלטון צבאי? האם לאחר הבחירות תתגבש קואליציית שלטון יציבה ומוסכמת, לפי כללי המשחק הדמוקרטי? ומה יהיה מעמד הצבא אחרי הכל? כל זה עדיין בגדר תעלומה. ומי יכול לדעת? אולי רק הספינקס!.