ברק אובמה מאמין ביכולותיו של הבית הלבן. הוא מבטיח שינוי ותקווה אבל במקביל גורם למשהו אחר לחלוטין - בזבוז וחובות.
הנשיא הגיש השבוע את הצעת התקציב שלו לקונגרס, ובה חוזה כי ארצות הברית תוציא 3.8 טריליון דולר. אם נניח את זה כערימת שטרות של דולר אחד על השני, זו תהיה ערימה מספיק גבוהה כדי להגיע עד הירח.
שליש מהכסף הזה יהיה למעשה הלוואת שתעניק ארצות הברית למדינות אחרות בעולם, מה שהופך למעשה את ארצות הברית למדינה בעלת החובות הגדולים ביותר בעולם. עכשיו היא שוקעת עמוק יותר בחובות, עמוק מאי פעם. "הנשיא ברק אובמה מעריך שבמהלך חמש השנים הקרובות לארצות הברית יהיה חוב של חמישה טריליון דולר, 35% יותר ממה שהנשיא חזה לפני שנה", אומר דיויד גרגן, הפרשן הפוליטי של רשת CNN. " זה יוצא משליטה".
הבעיה של הנשיא היא שהכלכלה האמריקנית עדיין זוחלת באיטיות מחוץ לבוץ של המשבר הכלכלי. בתקופת מיתון, הוצאות הממשל הן דרך אחת לדרבן צמיחה, אבל אם הוא לא יגביל את עצמו בהוצאות בימים כאלה, המצב יכול להיות גרוע עוד יותר.
וושינגטון מבזבזת את עצמה לידה של הנושים
לאובמה יש תכנית לצמצום הגרעון, אבל ההצלחה נמצאת במרחק של שנים מכאן. בינתיים ההשפעה של הלוואות הכספים מורגשת מיד: בבית, הנשיא והמפלגה הדמוקרטית עומדים מול אופוזיציה הולכת וגדלה של מצביעים שלא רוצים להחזיר את החובות האלה בעזרת המיסים שהם משלמים. מעבר לים, הצורך להמשיך לקחת בהשאלה כספים ממדינות אחרות, ביניהן סין, מעוררת דאגה בראשם של אמריקנים רבים. הם חוששים שוושינגטון מבזבזת את עצמה לידיהם של הנושים.
סגן הנשיא ג'ו ביידן אמר השבוע שהחוב "עשוי להפוך לסוגיה של ביטחון לאומי". שר האוצר תימוטי גית'נר אמר כי "אין לנו משעבים בלתי נגמרים בהישג יד שמאפשרים לנו ללוות כספים מכל העולם". שימו לב - שניהם באים משורותיו של תומכי הנשיא. מתנגדיו של הנשיא יצטרפו בקרוב להצהרות.
הצעת התקציב של הנשיא לקונגרס היא רק בקשה לכספים. על פי החוקה האמריקנית, הקונגרס הוא הגוף היחיד שמחליט לאן ילכו כספי הממשל. לכן, אובמה עשוי לספוג דחיות במהלך הדיונים העתידיים בנושא, גם פוליטית וגם כלכלית. נחכה ונראה עד כמה יקר החוב הזה יהיה.
תכניתו של ג'ונתן מאן - Political Man - משודרת ביום שישי ב-20:30 ובשבת ב-22:00 ברשת CNN