המתיחות בין אוקראינה לרוסיה גוברת, והמערב כבר מאיים בהטלת סנקציות או בהתערבות. האם פני רוסיה למלחמה בשל רצונה לשלוט על חצי האי קרים? לא לטענת ה"גרדיאן" הבריטי. בטור פרשנות של העיתונאי קון קוכלין הוא מסביר כי "כל פעולה מצד הרוסים באוקראינה תעמיד את מוסקבה במסלול התנגשות עם המערב, שהיא איננה יכולה להרשות לעצמה בשל מצבה הכלכלי העגום".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הרוסים ככל הנראה מתחרטים כעת על החלטת המנהיג הסובייטי ניקיטה חרושצ'וב בשנת 1954, כאשר מתוך נדיבות העניק את חצי האי קרים לעם האוקראיני. "חרושצ'וב החליט להעביר את השליטה על האזור דובר הרוסית, ככל הנראה בשל רגשות אשמה על 'הרעב הגדול' שיצר סטאלין, שבו מתו מיליוני אוקראינים", כותב קוכלין.
"הרוסים לא ציפו שתוך עשורים בודדים אוקראינה, וקרים בתוכה, יהפכו להיות מדינה עצמאית. כעת, חצי האי הפך לזירת קרב בין לאומנים אוקראינים תומכי רוסיה, והעימות בין שתי המדינות יכול להוביל ללחימה עזה", הוא מסביר. קוכלין מציין כי הכוחות הרוסים, בהוראת פוטין ובגיבוי הפרלמנט, השתלטו על נמלי התעופה ועל משרדי ממשלה בעקבות המשבר הפוליטי באוקראינה - "לא קשה להבין מדוע רוסיה מתעניינת כל כך בקרים, לאחר הפלת שלטונו של הנשיא ינוקוביץ'".
"הצבא של רוסיה לא מאומן"
להערכתו של קוכלין, אין בידי הרוסים את הכלים לבצע "אנשלוס" (סיפוח) של חצי האי קרים כפי שהנאצים עשו באוסטריה. "מוסקבה נחושה להגן על בסיס הצי בסבסטופול ועל האוכלוסייה דוברת הרוסית בקרים, המוערכת בכ-60%. לרוסיה אין כל כוונה לוותר על השפעתה הצבאית בקרים, אבל הדאגות הביטחוניות המוצדקות לא מעניקות לרוסיה כרטיס פתוח לסיפוח".
"רוסיה בעצמה חתמה על הצהרה בינלאומית להגן על הטריטוריה של אוקראינה, הצהרה שמחייבת את אירופה וארה"ב", כותב קוכלין שמסביר כי גם לנאט"ו יש ברית עם קייב, וכל פעולה צבאית באזור תחייב כמעט בוודאות את המערב לסייע צבאית לאוקראינה. "לפנטגון יש תכנית צבאית למקרה כזה. רוסיה אינה יכולה להיות בטוחה שהצבא שלה מוכן למשימה של פלישה בהיקף מלא לאוקראינה".
"למרות הגידול בתקציב הצבא הרוסי, הוא אינו מאומן ומצויד כנדרש. הרוסים ככל הנראה יסתפקו בהשתלטות זוחלת באזורים כמו קרים, שנמצאים תחת השפעה רוסית גם כך", סיכם.