על דלת בית המדרש של אפלטון היה כתוב: "מי שלא למד גיאומטריה אל ייכנס לבית המדרש", וזאת למרות שעסק בפילוסופיה. המתמטיקה היא מקצוע ליבה הכרחי בחברה המודרנית והבסיס לכלל המדעים. ככזו, יש לה גם חשיבות אסטרטגית לביטחונה הכלכלי של ישראל, לפיתוח המדע שלה ולהמשך הצמיחה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מדי שנה אנו מתבשרים על ירידה ניכרת בכמות התלמידים הניגשים לבגרות במתמטיקה ברמת חמש יחידות, בשיעורים חדים בהרבה ממקצועות מקבילים. מדובר בתופעה מדאיגה שנובעת בין השאר מרמה ירודה של ההוראה ומהכשרה לא מתאימה של המורים למתמטיקה.
רמת בחינת הבגרות איננה הבעיה, כי אם העובדה שמספר הולך ופוחת של תלמידים ניגש לבחינה ברמת 5 יחידות לימוד, והרוב ההולך וגדל מסתפק ב-3 וב-4 יח"ל.
המתמטיקה היא הבסיס של כל המדעים ומהווה הכרח גם במקצועות שנראים רחוקים ממנה כמו מוזיקה ואומנות. למעשה, עולמות הידע היחידים שאינם דורשים ידע מתמטי כלל הם תחומי הרוח. לכן, על תלמיד שצריך להחליט לאיזה בחינת בגרות לגשת לחשוב לאיזה מקצוע ולימודים גבוהים הוא מייעד את עצמו: מדעי החיים, מדעי הטבע, הנדסה, מדעים מדויקים, מדעי החברה, רפואה וניהול דורשים כולם קורסים כמותיים שמותנים בהשכלה מתמטית.
גם מי שאינם רואים את עצמם ממשיכים במקצועות המחייבים השכלה מתמטית יכולים להפיק מלימודי המתמטיקה כלי למידה, חשיבה עצמאית עמוקה ועקרונות של סדר וארגון.
מתמטיקה עושים באהבה
עם פרסום דוח מבקר המדינה בשבוע שעבר נחשף היקף הבעיה של לימודי המתמטיקה בישראל: כ-18% בלבד מהמורים למתמטיקה למדו במחלקות למתמטיקה, כ-22% למדו מקצועות מדעיים אחרים וכ-40% מגיעים מתחומים אחרים לחלוטין. מורה שאינו מגיע מתחום המתמטיקה לא יכול להחדיר בתלמידים את אהבת המתמטיקה ולכן אין זה פלא שהבגרות במתמטיקה נחשבת האויב הגדול ביותר במערכת החינוך.
האם הבגרות במתמטיקה חייבת להיות סיוט? לא בהכרח. מורה טוב למתמטיקה שיצליח להחדיר בתלמידים אהבה למקצוע ומשמעת תרגול, יביא לגישה ידידותית יותר כלפי החומר. במקום לפתור מאות תרגילים שחוזרים על עצמם שוב ושוב ומשעממים את התלמידים ובצדק, יש לתת לתלמידים להתנסות בתרגילים מסוגים שונים שיפתחו את החשיבה העצמאית שלהם ואת יכולתם לפתור בעיות. הוראה נכונה תוכל גם להעלות משמעותית את מספר הניגשים לבגרות של 5 יח"ל ולהנגיש את לימודי המתמטיקה באופן משמעותי לכלל שכבות האוכלוסייה.
בתכנית לנוער מוכשר במתמטיקה התלמידים מסיימים בגרות כבר בכיתה י', תואר במתמטיקה או בפיזיקה כבר בגיל 19, ונקלטים ביחידות הצבא ותורמים לביטחון מדינת ישראל ולכלכלתה. איך הם עושים את זה? שלוש שעות לימוד שבועיות בלבד בשבוע במקום שש או שבע, כשמרבית העבודה נעשית בבית ע"י התלמידים עצמם ומוקדשת לתרגול; את חומר הלימודים התלמידים מסיימים בפורים בכיתה י' מה שמותיר להם זמן רב להתכונן לבגרות ע"י תרגול של תרגילים מסוגים שונים אשר מפתחים את יכולת החשיבה העצמאית, ורמת בחינת המגן הגבוהה מביאה את התלמידים מוכנים יותר לבחינת הבגרות.
מדובר במערכת חסכונית הדורשת שליש מהשעות הדרושות בתיכון ובחטיבות הביניים ומביאה את התלמיד לאהבת המקצוע ולפיתוח יכולות החשיבה שלו.
פרופ' צבי ארד הוא נשיא המכללה האקדמית נתניה ומייסד התכנית לנוער מוכשר במתמטיקה, פרויקט משותף לאוניברסיטת בר אילן ולמרכז הישראלי לקידום מדעי המתמטיקה