מתקפת הסייבר של ארגון "אנונימוס" מגרדת את ה"קליפה" של אתרי האינטרנט בישראל ולא ממש משפיעה על חיינו כאן. פגיעתה היא בעיקר תדמיתית ולא מייצרת נזק, אבל זו לא התמונה כאשר מדברים על מאמצים של ארגוני הטרור לנסות ולחבל במערכות המחשב ותשתיות התקשורת הקריטיות של ישראל.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ניר דבורי
מה שפעם היה נשקן של מעצמות ומדינות מתקדמות הופך עכשיו לנשקו של החלש, הדל - זה שיכול לקנות "מוצרי מדף" כמו תוכנות תקיפה ולשגר מתקפות משמעותיות על מחשבים באשר הם. כיום ניתן לרכוש בשוק השחור של האינטרנט, קודי תוכנות מוכנים, או להזמין קודים לפי דרישה באמצעות "אאוטסורסינג".
ד"ר גבי סיבוני ודניאל כהן מתוכנית לוחמת סייבר במכון למחקרי ביטחון לאומי, מציינים שארגוני הטרור מצמצמים את הפער הטכנולוגי ומעריכים שתוך שלוש שנים יגיעו ליכולות לוחמת סייבר משמעותיות שיכולות להסב נזק חמור למדינות ומסוגלות להשתלט על מערכות תשתית כמו בקרת טיסה, מתקני התפלה, תחנות כוח או בתי חולים.
ארגוני הטרור יוכלו בתוך זמן לא רב לשבש באופן משמעותי מערכות בקרה ומחשוב, למחוק את הנתונים (למשל פריצה למחשבי הבורסה/בנקים או ביטוח לאומי) ובכך לגרום לנזק גדול ולשיבוש אורח החיים. בנוסף, מעריכים המומחים הישראלים שבטווח זמן רחוק יותר, יצליחו הארגונים להשיג יכולות סייבר בעלות השפעות אסטרטגיות, היכולות לגרום נזק רחב היקף ו/או לאורך זמן, מהסוג ש"מוריד מדינות על ברכיהן" וגורם למערכות קריטיות לקרוס. השניים גם מתריעים מהחיבור ההולך וגדל בין ארגוני פשיעה קיברנטיים לבין ארגוני הטרור.
ההגנה מהסייבר כוללת פעולות תקיפה
ההתקדמות הטכנולוגית מסייעת ליצירת רשתות תקשורת אנונימיות שמשמשות במה להרחבת השותפים לפעילות טרור. "לעומת גיוס פעילי טרור במרחב הפיזי, מרחב הסייבר מאפשר הגדלה משמעותית של מאגר המשתתפים בפעילות, גם אם במקרים רבים נעשה שימוש בשותפים 'משוּטים', המופעלים על ידי ארגונים ומדינות באצטלה של פגיעה בממסד. כך חלק מן הפעילים במתקפה מקבלים הכוונה, באמצעות אתרי אינטרנט בכיסוי, באשר לשיטות הפעולה וליעדים לתקיפה", כותבים סיבוני וכהן במחקר חדש שיתפרסם מחר בכנס הסייבר הבינלאומי השנתי של המכון.
דווקא הגופים הגדולים בישראל ערוכים היטב: חברת החשמל, מקורות, צה"ל ועוד עשרות מתקנים וארגונים שהוגדרו כקריטיים. מי שעומד מאחורי ההכוונה, התיאום והפיקוח הוא מערך הסייבר של השב"כ, שמדריך לאורך כל השנה ובמיוחד לקראת אירועים כמו זה המתרחש היום כיצד להתגונן מפני התקפות ברשת.
בחטיבת הסייבר של השב"כ לא רק מגנים אלא גם מבצעים פעולות של איסוף מידע מודיעיני על מבצעי המתקפות ועורכים פעולות סיכול ותקיפה מונעת של אותם יחידים וארגונים כבר בשלב "בניית הכוח" - ההתארגנות לקראת המתקפה על ישראל. כך מנעו אנשי החטיבה בדיוק בשנה שעברה את המתקפה של אנונימוס על מחשבי ישראל וכך גם היום. חמ"ל מיוחד נפתח בשב"כ ושם מנטרים ומסכלים האקרים ומומחי מחשבים כל ניסיון תקיפה ובולמים את מאמצי היריב הנעלם מלחבל ולשבש את שגרת חיינו.