ההישגים הדלים של המשלחת הישראלית לאולימפיאדה מחזקים אצל רובנו את המחשבה שהספורט הישראלי דורך במקום כבר הרבה מאד שנים. בעוד בתחומים אחרים אנחנו מובילים את העולם, בתחום הספורט אנחנו מפגרים הרבה מאחור.
תחום בולט בו אנו נוחלים הצלחה רבה מאד לאורך עשרות שנים הוא תחום הטיסה. חיל האוויר הישראלי נחשב לאחד האיכותיים והמתקדמים וטייסיו נחשבים לטובים בעולם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
טייס לא שונה במהותו מספורטאי. בין שני המקצועות ישנם קווי דמיון רבים - השילוב הנדרש של תכונות אופי, מחשבה ויכולות טבעיות, לצד תהליכי הכשרה ואורח החיים ועד התמודדות עם אתגרים מקבילים כמו משימה ויכולת ביצוע אישית (וקבוצתית בחלק מהמקרים).
חיל האוויר מקבל נערים בני 18 ותוך 250 שעות טיסה הופך אותם לטייסים בחיל האוויר הטוב בעולם. אז אמנם זה תיאור קצת פשטני ומעבר לשעות הטיסה יש הכשרות רבות נוספות במהלך שלוש שנות הקורס ואחריו, אך זה לא משנה את העובדות; לוקחים נער צעיר ללא ניסיון בתחום והופכים אותו לטייס לאחר כמות מזערית של שעות אימון אווירי.
בהקבלה לעולם הספורט, כמה שעות אימון עובר ספורטאי מקצועני מתחילת הכשרתו בגיל צעיר ועד עלייתו לגיל בוגרים? ברוב המקצועות מדובר על אלפי שעות.
ההכשרה היא ההבדל
אז מה עושה את ההבדל? למה אותו נער שעבר שנות הכשרה רבות בספורט ולא הצליח להגיע לרמות הגבוהות מתגייס לקורס טיס ונהיה טייס ברמות הגבוהות ביותר בפחות מעשירית משעות האימון שהיו לו בספורט?
ההכשרה בחיל האוויר מתבססת על שלושה עקרונות מרכזיים, אשר את כולם ניתן ליישם גם בספורט: תהליכי מיון מתקדמים, תרבות ארגונית ייחודית וחינוך למצוינות. מתודיקת העבודה של חיל האוויר מבוססת על ההבנה שבתהליך ההכשרה מלמדים את המקצוע, אך בעיקר מקנים לחניכים את הכלים לקדם את עצמם.
היכולת של אנשי החיל לבצע תהליך מקיף של קידום עצמי, החל מהכנה נכונה ותדריכים מפורטים לפני הביצוע, דרך תחקירים מעמיקים ועד יישום הלקחים, מאפשרים למצות בצורה מיטבית את שעות ההכשרה המעטות ולהגיע לרמת ביצוע אישית, קבוצתית וארגונית גבוהות ביותר.
לשם כך לא צריך סכומי כסף אדירים. צריך בעיקר חינוך נכון, התנהלות ארגונית נכונה ורצון להתקדם ולהתפתח; וזה אפשרי לחלוטין גם בספורט.
אופיר פלדי הוא בוגר חיל האוויר, מנכ"ל ומייסד חברת "שמיים" אשר מציעה בין היתר תכניות מצוינות המבוססות על שיטות הכשרה ותרבות ארגונית מחיל האוויר בעולם הספורט.
ב-31.8 יתקיים במרכז פרס לשלום הכנס השני לשלום הילד בספורט