הדיווח בעיתון הספרדי היוקרתי ABC על כך שוונצואלה חימשה את אירן בלפחות מטוס קרב אחד מסוג F16 לא התקבלה בהפתעה רבה בקרב גורמי הביון.
הצטרפו לעמוד של ניר דבורי בפייסבוק
הטענה שלפיה התבצע המהלך כדי לכאורה לסייע לרפובליקה האיסלאמית להיערך לאפשרות של תקיפה ישראלית או אמריקנית על מתקני הגרעין שלה מסתמנת שהגיעה לידי העיתון בעקבות גורם שדאג דווקא כעת להזין את אנשי המערכת במידע.
עיתוי הפרסום אינו מקרי. ביום שישי האחרון ביקר בקראקס, בירת ונצואלה, לא אחר מאשר נשיא אירן מחמוד אחמדינג'אד - לפגישה עם עמיתו הוגו צ'אבס. בעת הביקור הבטיח המנהיג האירני שארצו תעמוד תמיד לימינה של ונצואלה בהנהגת צ'אבס.
מה לאייתולות ולדרום-אמריקנים?
מהם האינטרסים של הנשיא האירני באמריקה הלטינית, שבעטיים הוא מקדיש כבר שנים רבות מאמצים רבים בהידוק הקשר עם ונצואלה?
אחמדינג'אד נבחר לנשיא באוגוסט 2005. מאז התרחב והעמיק הקשר בין אירן לבין כמה ממדינות אמריקה הלטינית - ובראשן ונצואלה ובוליביה. במקביל, הגבירה טהרן את מאמציה לתקוע יתד במדינות אחרות בדרום אמריקה ובמרכזה.
מנתונים שהוצגו בסנט האמריקני עלה כי אירן הרחיבה באופן משמעותי את פעילות נציגיה הדיפלומטיים בוונצואלה, בוליביה, ניקרגואה, אקוודור, ארגנטינה וברזיל.
מעקף לסנקציות: צרות לאמריקנים בחצר האחורית שלהם
המכנה המשותף בין אירן לבין אותן המדינות הם אידיאולוגיה ומדיניות אנטי-אמריקניים, זאת - לצד הרצון להציב חלופה מהפכנית ראויה לאימפריאליזם האמריקני.
באמצעות מערכות היחסים שהיא רוקמת עם אותן המדינות מקווה אירן - יחד עם גרורתה חיזבאללה, להשיג דריסת רגל משמעותית יותר באמריקה ולבסס עמוק יותר את נוכחותה והשפעתה המדינית והכלכלית באזור. לשם כך משתמשת טהרן ב"נשק הטרור" והחתרנות, ומשקיעה מאמצים ב"ייצוא" האידיאולוגיה השיעית למיליוני מוסלמים המתגוררים בקהילות שם.
המדיניות המדוברת שנוקטת אירן אינה אלא אסטרטגיה ברורה שיעדיה חורגים הרבה מעבר להגמוניה שהיא מבקשת להשליט במזרח התיכון. באותו האופן מנהלת טהרן בנחישות את משבר הגרעין מול המערב וכך חותרת להציב אתגר מהפכני לארצות הברית - ממש ב"חצר האחורית" שלה.
המטרה: אורניום ופעילות כלכלית
מה שעומד לרשות האירנים בדרך להשגת מטרותיהם היא האידיאולוגיה האנטי-אמריקנית הרווחת במדינות מרכז אמריקה, הפטרו-דולרים שבהם ניתן לעשות שימוש פוליטי ותודעתי והאוכלוסייה מוסלמית, חלקה שיעית-לבנונית, המתגוררת במדינות מפתח באזור ומהווה כר נוח לפעילות תודעתית וחתרנית.
שיתוף הפעולה המדיני והכלכלי בין ונצואלה לבין אירן בא לידי ביטוי בשני תחומים ייחודיים: חיפוש וכריית אורניום ובנקאות ושירותים פיננסיים. בשני המקרים מדובר בניסיון של הרפובליקה האיסלאמית לעקוף את הסנקציות הבינלאומיות שהושתו עליה.
לצד אלה, פועלים האירנים במרץ להקים תשתית שתחבל ביחסים שבין ישראל לבין מדינות אמריקה הלטינית. תכנית זו כבר הניבה כמה תוצאות - ובהן, ניתוק היחסים הדיפלומטיים בין ירושלים לקראקס ובין ישראל לבוליביה בראשית מבצע "עופרת יצוקה".
הבידוד קל יותר ביחד?
גם הפגיעה בקהילות היהודיות המתגוררות באותן המדינות מהווה השלכה ברורה של אותה המדיניות. כך, בסיוע חיזבאללה, פועלת אירן באמריקה הלטינית כשהיא נעזרת ביכולות הארגון - שמממן עצמו באמצעות פעילות עניפה בתחומי הפשיעה, הסמים וזיוף כספים.
במישור הדיפלומטי נחתמו בשנים האחרונות הסכמים רבים של שיתוף פעולה בין ונצואלה לבין אירן בתחומי הכלכלה ובה פעילות הבנקים, וכן הנפט והגז. לצד אלה, הועמקו גם היחסים הצבאיים.
בסופו של דבר, הן צ'אבס והן אחמדינג'אד הם מנהיגים מבודדים שפועלים יחדיו כדי לשרוד. הם מצאו שפה משותפת ככל הנראה על בסיס מצבם העגום בזירה הבינלאומית - אבל לא פחות מכך את השנאה ששניהם חולקים לאויב המשותף: ישראל.