מבצע "צוק איתן" נמצא בעיצומו של היום השלישי, כשהממשלה תידרש בקרוב לקבל החלטה איך להמשיך. האם ישראל תסתפק בהפצצת עזה מהאוויר או שצהל ייכנס קרקעית לעזה? ומה מתכננים בחמאס לעשות? ראשהמכון למחקרי ביטחון לאומי INSS וראש אמ"ן לשעבר עמוס ידלין השיב על השאלות.
כמה זמן להערכתך יכול צה"ל להמשיך בפעילות אווירית, ומתי לא תישאר לו ברירה והוא יהיה חייב להיכנס לפעולה קרקעית?
הפעלת הכוח האווירי קשורה במטרות המבצע. אם מטרת המבצע היא הרתעה - אפשר להסתפק בפעילות אווירית עוד זמן ארוך. הכוח האווירי יכול לפעול במשך ימים ארוכים - כל עוד יש לו מטרות ערכיות וכל עוד הוא ממשיך ופוגע במטרות ערכיות של החמאס. אם מטרת המבצע היא פגיעה מקיפה וכוללת ביכולות החמאס לשגר רקטות לעבר ישראל ולא רק השפעה על החלטתו לירות - אז נדרשת פעולה קרקעית כי לא ניתן לפגוע מהאוויר ביכולות חמאס שמוקמו בקרב ותחת מחסה של אוכלוסייה אזרחית.
נכון לנקודת הזמן הזו, מה האופציות שמונחות על שולחנם של מקבלי ההחלטות המנהלים את המבצע?
מקבלי החלטות נדרשים להחליט האם להסתפק בנזק הכבד שנגרם לחמאס ולהפסיק את האש כאשר ברור שחמאס נכשל ולא השיג את מטרותיו. כמובן שהפסקת האש היא בתנאים שישראל הציעה בסוף שבוע שעבר ולא בתנאים שהחמאס דרש. זהו הישג מוגבל עבורנו - הפסקת הירי ותקופה נוספת, שאורכה לא ברור של הרתעה חזקה שתבטיח שקט.
אם היעד של מקבלי ההחלטות הוא כאמור פגיעה ביכולות החמאס להמשיך להחזיק את ישראל כ"בת ערובה" ליכולתו לפגוע בה ולא לאפשר התעצמות עתידית (טיפול בהברחות ובייצור רקטות ואמצעי לחימה) - אז אנו רחוקים מיעד זה ויש להמשיך במערכה אווירית מסיבית ולקבל החלטה האם הכנסת כוחות קרקע תתרום להשגת היעד אל מול הסיכונים.
יש טענות שלפיהן חמאס מנסה לגרור את צה"ל לכניסה קרקעית כדי לחטוף חיילים. אולי זו הסיבה שישראל נמנעת מלהיכנס לשם? החמאס מפוחד מכניסה קרקעית של צה"ל. לכן הוא מפיץ תעמולת הפחדה מהסוג המופיע בשאלה. צה"ל לא חושש ממהלך קרקעי. לכל מהלך קרקעי יהיו מחירים כואבים. חיילים יכולים להיהרג או ליפול בשבי. המושג חטיפה איננו מתאים למלחמה.
ראינו ביומיים האחרונים את הניסיונות של חמאס להסתנן דרך הים. אלו עוד דרכי פעולה נמצאות על הפרק מבחינת חמאס?
האיום המשמעותי ביותר של חמאס הוא מנהרות התקפיות תת קרקעיות שפיתחן המזרחי הוא בשטח מדינת ישראל. יציאת קבוצת מחבלים ממנהרה שכזאת וביצוע טבח בישוב אזרחי או התקפה על מחנה צבאי היא דרך פעולה שהחמאס היה מאד מעוניין בהצלחתה. מנהרה מסוג זה התגלתה על ידי צה"ל ונתקפה ע"י חיל האוויר.
הפתעות נוספות יכולות להיות סירות מהירות עמוסות חומר נפץ שינסו להתפוצץ על ספינות חיל הים. אין ספק שחמאס ינסו בכל מאודם לנסות להפיל מטוס או מסוק של חיל האוויר או לפגוע במטוס נוסעים על המסלול בבן גוריון. אפשרות נוספת היא חציית הגדר ע"י גלשן או מזל"ט בדומה לאירועים שקרו בגבול הצפון בעבר.
מה יביא לסוף המבצע?
אני מדגיש שוב - זה תלוי במטרות המבצע. אם יעד המבצע הוא שיקום ההרתעה - אפשר לסיים הערב. אם היעד הוא פגיעה אנושה ביכולות החמאס אנו עדיין רחוקים. אם מחליטים לסיים המבצע קיימים מספר מנגנוני הסיום: החלטת מועצת הביטחון כמו ב-2006, החלטה חד צדדית כמו ב-2009 או הסכם הבנות בתיווך מצרי כמו ב-2012.