החלטת נשיא מצרים, מוחמד מורסי, להדיח מתפקידיהם את ראשי צבאו עוררה לא רק טלטלה עזה בארץ הנילוס – אלא הרימה גם לא מעט סימני שאלה חדשים שמרחפים כעת מעל השלכות המהלך על היחסים בין קהיר לבין ירושלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המהלך מהערב אינו אלא הפיכה אזרחית, שנועדה להראות לכולם ש"האחים המוסלמים" – הארגון שאליו משתייך מורסי, הוא-הוא בעל הבית החדש במצרים.
דבר זה בא לידי ביטוי במהלך נוסף שנקט מורסי לצד שורת ההדחות: ביטול ההגנה שעוגנה בחוקה והקנתה לצבא המצרי סמכויות יתר. בצמרת הצבאית בקהיר קיבלו את המהלך בהרכנת ראש, מבלי להראות כל סימני התנגדות לו.
מורסי יהיה הכתובת היחידה - והוא לא ידבר עם ישראל
השינוי שחולל מורסי בצבא מצרים יהיה מקיף: לא רק מפקד הכוחות המזוינים, הפילדמרשל טנטאווי, והרמטכ"ל סמי ענאן הודחו מתפקידיהם – אלא גם מפקדי חילות הים, האוויר ועוד.
צעד זה יסייע לביסוס כוח "האחים המוסלמים" במצרים וקובע, הלכה למעשה, כי הצבא לא יהיה שותף עוד לנשיא בקביעת המדיניות וניהול ענייני המדינה.
באשר לישראל, צפוי המהלך להוליד שינויים מרחיקי לכת בקשר הרעוע ממילא עם קהיר. התמורות של הערב עיגנו את מורסי ככתובת היחידה כעת במצרים, והוא – כאיש "האחים המוסלמים" – יימנע מלנהל יחסים ישירים מול ירושלים.
מי שייעשו זאת במקומו יהיו ראש המודיעין הכללי החדש, הגנרל מוחמד ראפת שחאתה, ושר ההגנה החדש – עבד אלטיף סיסי.
האם הכוחות למיגור הטרור יישארו סמוך לגבול ישראל?
נקודת מבחן להשפעת עריפת הראשים בצמרת הביטחונית המצרית על היחסים עם ישראל צפויה להתממש בקרוב, עם השקת "נשר 3" – המבצע הצבאי רחב ההיקף שמתכננת מצרים למיגור קני הטרור בסיני.
לצורך כך, נתנה ישראל אישור למצרים לתגבר את כוחותיהם בפתחת רפיח, סמוך לגבול, וכעת לא ברור האם בתום המבצע יורה מורסי להשיב את אותם הכוחות בחזרה למקומות שבהם הוצבו או שיחליט להותירם שם – מהלך שיהיה חד-צדדי ומנוגד לנספח הצבאי להסכם השלום.