הרפובליקנים האמריקנים בחרו השבוע לראשונה, ערכו את השולחן לשני מועמדים שונים, רחוקים אחד מהשני ככל שניתן, שונים אחד מהשני כמו שבירה שונה מוויסקי. "זה רפובליקני בסגנון באדוויזר שמתמודד עם רפבוליקני של וויסקי", אמר האסטרטג הפוליטי של הרפובליקנים ופרשן ה CNN אלכס קסטלנוס.
שני המועמדים - מושל מסצ'וסטס לשעבר מיט רומני והאיש שהיה בעברו הסנאטור של פנסילבניה, ריק סאנטורום, קיבלו 25% מקולות הבוחרים בבחירות המקדימות באיווה, הראשונה שמצביעה בסבב ארוך שיעבור בין מדינות ארצות הברית בחודשים הקרובים. רומני ניצח על חודם של שמונה קולות מתוך 122,000- התוצאות הכי צמודות שנרשמו באיווה אי פעם.
שיאו של התהליך יגיע בוועידה של המפלגה בהמשך השנה, שתבחר רשמית את המועמד של המפלגה שיתייצב מול ברק אובמה בבחירות שיערכו בנובמבר.
מכשירים אותו לתפקיד
כדי להיות הגונים נגיד שרומני הוא לא באמת "איש של שיבאס". הוא מורמוני שאמונתו מונעת ממנו משקאות חריפים. אבל כמושל לשעבר ומיליונר, חבר הנהלה, בן לאב שהיה מושל ומיליונר, רומני מייצג את ההנהגה הרפובליקנית המסורתית של המפלגה. הקמפיין שלו נהנה מאוד מהרבה תרומות ומימון מבכירים במפלגה.
בניגוד לרומני, סאנטורום מדגיש את המורשת שלו כנכדו של כורה פחם, בנו של מהגר איטלקי. עד שהגיע לאיווה, הוא היה מועמד צנוע מאוד עם קמפיין שקט ומצומצם מאוד בלי הרבה כסף.
"הפילוג שאנחנו רואים באיווה בין סאנטורום ורומני, הוא סכסוך מוכר", אמר ביל שניידר מה-CNN. "רומני זכה במה שאני קורא לו ה'קאנטרי קלאב של השמרנים', העשירים יותר, הזקנים יותר - הרפובליקנים המבוססים יותר שבדרך כלל מצליחים לקבל את המועמדות. ריק סנטורום בחר בקולות של האוונגליסטים, השמרנים הקיצונים שרואים את עצמם שמתנגדים לממסד".
השניים הם לא היחידים שנשארו במרוץ. יש עוד כמה מועמדים שמתמודדים על הקולות, הם ממתינים בניו האמפשייר בשבוע הבא, ואז עוד ועוד ימי בחירות בעוד ועוד מדינות בחודשים המתקרבים.
אבל רומני התכונן כל כך טוב, הבריקו אותו וצחצחו אותו בחודשים האחרונים, כך שיש ספק אם משהו יצליח לעצור אותו. אולי, בעצם, אין להם אלטרנטיבה.