"משהו זז בתקופה האחרונה בעמאן, אתם חייבים לנסוע לשם!", מנדנדת לנו חברה מרמאללה כבר כמה חודשים. "הולכת ומתפתחת שם סצנה של חיי לילה. אם פעם ירדנים היו מגיעים לבלות אצלנו ברמאללה, היום זה הפוך - אנחנו נוסעים לשם", היא טוענת בהחלטיות.
קצת סקפטיים, ועם לא מעט חששות כישראלים שמבקרים במדינה ערבית, עלינו בנצרת על האוטובוס הישיר שיוצא מדי בוקר לעמאן, ונסענו לראות אם העיר הירדנית תצליח גם לכבוש אותנו בקסמיה.
בין ביירות מצפון עם השיק המערבי, לקהיר התוססת מדרום, קנתה לה עמאן ברבות השנים מוניטין של עיר ישנונית. אך בתקופה האחרונה, הפיתוח הכלכלי של העיר בהובלת המלך עבדאללה, עשירי עירק שעזבו את המולדת וההשפעה הגוברת של העולם המערבי על הדור הצעיר בירדן עמאן הפכה למרכז בילויים שאינו ישן.
שומרים על פרטיות בפייסבוק
את הערב הראשון במסענו התחלנו ב-Jordan Bar. אחד הברים הותיקים במרכז העיר. הבר קטן ואפלולי, ששמר על אופיו לאורך השנים מזכיר במידה מסוימת ברים תל אביביים מרחוב הירקון שהיו ואינם.
על הבר אנחנו פוגשים את מוהנד, צעיר ירדני, בעל אנגלית רהוטה ומבטא מצוחצח. "חיי לילה?", הוא שואל בחיוך, "ידעתם למי לפנות!". תוך שניות הוא ממטיר עלינו רשימה של שמות ומקומות, סגנונות והמלצות. "תגידו שמוהנד שלח אתכם", הוא מוסיף, "כולם מכירים את מוהנד". דבר שבהמשך הערב מסתבר לחלוטין כנכון.
רגע לפני שאנחנו נפרדים, הקפדנו להצטלם למזכרת, אבל מוהנד מיהר לשגר אזהרה: "דיר באלכום אם אתם מתייגים אותי בפייסבוק על התמונה הזו". "אתה חושש שיראו תמונה שלך עם ישראלים?", אנחנו מתעניינים. "ממש לא", הוא מבהיר ומסביר, "אל תשכחו, שלפי האסלאם אלכוהול אסור לשתיה והדבר האחרון שאני צריך זה שהאחיינים שלי יראו תמונה שלי עם כוסית אלכוהול בפייסבוק, וידווחו להורים שלי".
עיר גדושה בסטודנטים ערבים-ישראלים
רחוב ריינבאו במרכז העיר, עבר לאחרונה מתיחת פנים אלגנטית. במיוחד בסופי השבוע הוא עמוס בצעירים שמטיילים בין חנויות גלידה, רשתות מזון מהיר, בתי קפה וברים. ריח נרגילה מתקתק נישא באוויר ומהברים בוקעת מוזיקה לועזית בערבוביה עם מוסיקה ערבית עכשווית.
אנחנו נכנסים ל-books@café, חנות ספרים שמעליה בר בעל מראה צבעוני ומעודכן ברטרו שיק פסיכודאלי של שנות ה-70. זה לא רק בר מקסים בעיצובו אלא מקום הידוע גם כאחד ממקומות המפגש של הקהילה הגאה בעמאן. בתקופה האחרונה, גם אם לא באופן גלוי ומובהק, מתחילה לבצבץ סצינת חיי לילה של הקהילה הגאה, דבר שלמרבה הצער, נדיר למצוא כיום בערים אחרות בעולם הערבי.
מחוץ לבר מזדמנת לנו הפתעה. פיראס, סטודנט ישראלי מהגליל שלומד בירדן מזהה את הערבית במבטא עברי שבפינו וניגש להגיד שלום. קשה להאמין למספרים, אבל לא פחות מ-7000 סטודנטים ערבים-ישראלים לומדים בעיר אירביד בצפון ירדן.
"גם בגלל הפסיכומטרי שמקשה על קבלה לאוניברסיטאות בארץ", מסביר פיראס את הסיבה למעבר, "וגם בגלל הקרבה הגיאוגרפית והתרבותית. הרבה סטודנטים ערבים מעדיפים ללמוד בירדן ולא בישראל".
היכן מבלים היפים והיפות?
בקצה השני של העיר, גילינו את בר ה-Blue Fig שנמצא בלב שכונת היוקרה עבדון. אם תהיתם זהו המקום להתחכך ביפים וביפות של עמאן, ולהכיר דיפלומטים ואנשי עסקים. בבר מתקיימות הופעות חיות מדי ערב של ג'אז, מוסיקה מערבית או ערבית ותערוכות אומנות מתחלפות.
אלו מביניכם שלא יודעים שובע, מוזמנים להמשיך למגוון המועדונים בעיר, אלא שאלו, כמו בתל אביב, נפתחים רק בשעות הקטנות של הלילה. החלוקה בתוך הדיסקוטק ברורה - הברמנים הם גברים ואילו הנשים מענטזות על שולחנות מוגבהים. מועדון מומלץ שכזה הוא ה- JJ's במלון גרנד הייאט בעיר.
מי שהפוריטניות היא ממנו והלאה ישמח לשמוע שב'עמאן הרעה', יש גם לא מעט מועדוני חשפנות. יודעי דבר שביקרו במועדונים אלו, העידו שגם שם התפוסה כמעט תמיד מלאה.
אז בפעם הבאה שאתם בטיול בירדן, או סתם בעצירת ביניים של טיסה בדרך למזרח הרחוק, אפשר לשכוח לערב אחד מצרות המזרח התיכון, להתנתק קצת מהדאגות שלנו כישראלים בעיר ערבית, וליהנות מחיי הלילה השוקקים שיש לעיר הזו להציע.