חיים ריבלין (צילום: חדשות 2)
חיים ריבלין | צילום: חדשות 2

כשיצא שם רע לתכנית ויסקונסין להפרטת הטיפול במקבלי הבטחת הכנסה, החליפו לה את השם ל"מהל"ב". אחר כך החליפו ל"אורות לתעסוקה" ואחר כך כבר לא היה טעם לשנות שוב, כי הכנסת החליטה לבטל את התוכנית אחרי שורת מחדלים ואין ספור דיונים מקצועיים שקיימה בנושא ועדת העבודה והרווחה.

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של חיים ריבלין

כעת מבצע משרד האוצר מהלך מיתוג חדש, אבל מטריד הרבה יותר. כאחרון סוחרי הרכב הממולחים, מעלים פקידי אגף התקציבים על מגרש המכוניות רכב שהורד מהכביש בגלל תאונה קשה, ומציגים אותו כרכב חדש.

עורכת הדין טלי ניר, מנהלת המחלקה לזכויות חברתיות כלכליות באגודה לזכויות האזרח, בחנה את טיוטת הצעת החוק החדשה - "יוצאים לעבודה" - אל מול טיוטת חוק שהממשלה ניסתה להעביר פעמיים והכנסת דחתה, ולא מצאה כמעט שום הבדל. כמו בתכנית הנושנה, גם בזו החדשה, החברות הפרטיות שיחליפו את שירות התעסוקה הממלכתי יוכלו לשלול קצבת הבטחת הכנסה ממי שימצאו לנכון, ובניגוד לחידוש שהאוצר משווק - ברוב המקרים הן יוכלו לעשות זאת גם ללא אישור של פקיד מדינה.

_OBJ

הכנסת פסלה - האוצר מכניס בדלת האחורית

לפני כמה שנים עצר בג"ץ כמעט ברגע האחרון את הכנסת האסירים לבית הכלא הפרטי הראשון בארץ שהקים ואמור היה לתפעל איש העסקים לב לבייב ליד באר שבע. בג"ץ קבע שיש סמכויות שחייבות להימצא בידי המדינה ובכך שרטט למעשה את גבולות ההפרטה. יש דמיון רב בין שלילת חירותו של אסיר בבית כלא פרטי לשלילת קצבה או הטלת מגבלות נוקשות על אזרחים מקבלי קצבה על ידי חברה פרטית.

גם במקרה של ויסקונסין, המדינה מעבירה סמכויות בעלות אופי שלטוני לידיים פרטיות: היא מאפשרת לחברות לחייב אזרחים להתייצב אצלן למשך 35 שעות בשבוע, גם אם אין מה לעשות איתם, לחייב אותם בבדיקות רפואיות ולהמציא להן כל מסמך רפואי, ואפילו לשלוח את המשתתפים ל-100 שעות בחודש של 'עבודות בקהילה' ללא תשלום, כדי 'להקנות להם הרגלי עבודה'. אם יסרבו, עלולים המשתתפים לאבד את קצבת הבטחת ההכנסה הזעומה שהמדינה מעמידה לרשותם.

הבטחת הכנסה אינה משכורת אלא רשת ביטחון שנועדה למנוע חרפת רעב מהחוליות החלשות ביותר בחברה. בתכנית הקודמת מקבלי הקצבאות טורטרו, חלקם אפילו הושפלו, מבלי שניתנו להם כלים אמיתיים למצוא עבודה בשכר מכבד כדי להיחלץ ממעגל העוני. מסיבה זו ממש, פסלה הכנסת את התכנית שהאוצר מכניס בדלת האחורית באמצעות חוק ההסדרים.

הריבון הוא משרד האוצר

לפני שלוש שנים, זמן קצר לפני החלטת הכנסת, שידרנו סדרת תחקירים על תכנית ויסקונסין. בעקבות התחקיר הראשון הורה מנכ"ל משרד התמ"ת על שימוע לאחת החברות שהפעילה את התכנית. מיד לאחר הודעת המנכ"ל, הגיע אל משרדי החברה פקיד בכיר במשרד האוצר וביקש לכנס את העובדים. כך אמר להם הפקיד שאמור לפקח על התוכנית מטעם המדינה:

"אני רוצה להתחיל במשפט שירגיע אתכם ואת בעלי המניות - המסר שלי מאוד ברור: התכנית הזו לא תיסגר. באתי לכאן כדי לעודד אתכם, ואם מנכ"ל משרד התמ"ת, שהוא מחויב כמוני לתכנית, אמר מה שאמר, שנעשה שימוע לחברה, אז מה אתה רוצה, שהוא לא יגיד את זה?".

מתברר שהוא צדק. הכול היה מראית עין של סדרי ממשל תקינים. תכנית ויסקונסין לא מתה, היא חוזרת על אפה וחמתה של הכנסת, כי הריבון הוא משרד האוצר והחכמה נתונה בידיו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק