האם נשיא ארצות הברית, חתן פרס נובל לשלום, מנהל מלחמה לא חוקית?
ברק אובמה, חתן הפרס לשנת 2010, מצא את עצמו במצב מוזר. הוא מתעקש שהמתקפה האווירית נגד כוחותיו של מועמר קדאפי בלוב, לא נערכת במסגרת סכסוך אלים רגיל ושהדבר לא ראוי לדיון המדיני הקבוע בחוק. "חלק גדול מהרעש סביב הנושא הזה נובע ממניעים פוליטיים", אמר אובמה השבוע.
מקור הרעש והוויכוח הפוליטי מתרכז בחוק שאושר בימי מלחמת וייטנאם, חוק שמחייב אישור של הקונגרס בכל פעם שכוחות אמריקנים יוצאים למבצע צבאי מעבר לים.
על פי החוק, לנשיא יש 60 יום של חופש פעולה ואז הקונגרס צריך להצביע ולאשר מהלך צבאי מעבר לים. הצבא האמריקני פועל בלוב, תחת הוראתו של הנשיא אובמה, כבר יותר מ-100 ימים.
הנשיא ביקש מהקונגרס אישור לפעולה האווירית בלוב, הוא אפילו עשה את זה בזמן, אבל הקונגרס עדיין לא השיב ולא הצביע בנושא. המחוקקים בוושינגטון לא אישרו ולא דחו את המבצע.
בסופו של דבר, ברית נאט"ו לקחה לידיה את הובלת המבצע. תפקידה של ארצות הברית בלחימה צומצם מאוד והנשיא טוען היום שהמעורבות האמריקנית כל כך משנית, שאין צורך אמיתי באישור הפעולות על ידי המחוקקים.
הטלת פצצה גרעינית כן דורשת אישור?
"לא שלחנו חיילים לפלישה קרקעית", הנשיא אמר לכתבים. "אף חייל אמריקני לא נפגע בתקיפות". אבל אנשי המחנה הרפובליקני על גבעת הקפיטול לא השתכנעו.
בוב קורקר, סנטור מהמפלגה הרפובליקנית, אמר כי "על פי אותו ההיגיון, אנחנו יכולים להשליך פצצה גרעינית על טריפולי ועדיין, זה לא בפעולה צבאית מעבר לים".
אבל גם אנשי מפלגתו של הנשיא אובמה, אנשי המפלגה הדמוקרטית, מודאגים מהאירועים וההשלכות. המלחמות באפגניסטן ועירק נמשכות ואין הסכמה לגבי המעורבות של ארה"ב בנעשה בלוב. הבעיה היא, שאף אחד לא יודע מה לעשות בעניין.
בשבוע שעבר עלתה הצעה לערוך שתי הצבעות. האחת - להפסיק את המעורבות בלוב והצבעה נוספת להמשך הפעולה. למרבה ההפתעה, הקונגרס הצביע נגד שתי האופציות והמצב, כמובן, לא השתנה. "אפשר להבין מדוע מפקדי הצבא נוהגים לבקש מהקונגרס לא להתערב בנושאי הצבא והביטחון, הם רואים את המחוקקים מצביעים בצורה הזו", אמר דיק דורבין מהמפלגה הדמוקרטית.
לנשיא אובמה יש בעיות חמורות יותר בעירק ובאפגניסטן, בהשוואה ללוב. בשני היעדים האלה יש כוחות קרקעיים שנמצאים בעומק הסכסוכים שמסרבים להסתיים. אבל לוב מייצגת אירוניה מוזרה: האיש שזכה בפרס היוקרתי ביותר בעולם על קידום הבנה ושלום בינלאומי, מתקוטט עם המחוקקים בממשל שלו ותומך בהמשך המלחמה.
תכניתו של ג'ונתן מן, Political Mann, משודרת ביום שישי ב-20:30 ובשבת ב-22:00 ברשת CNN.