ההסכמה שהושגה בין ההסתדרות לאוצר, הייתה תוצאה של דיונים מרתוניים ליליים. הסיכום הוא כי ההסתדרות תתחייב שלא לשבות בשלוש השנים הקרובות בנוגע לשכרם של עובדי הקבלן ובמקביל יושוו תנאיו של עובד הקבלן לזה של עובד המדינה. אלו שני הסעיפים האחרונים עליהם הסכימו שני הצדדים, אחרי שעל רוב הסעיפים כבר הוסכם בסוף השבוע האחרון.
מה סיכמו האוצר וההסתדרות? כל הפרטים כאן
נכון שתנאי השכר של עובדי הקבלן משופרים, אך צריך לזכור שהדרישה של ההסתדרות מראשית הדרך, במיוחד בכל הנוגע לקליטתם של עובדי הניקיון כעובדים מן המניין - לא התקבלה, וזה למעשה הניצחון הגדול של משרד האוצר. עובדי הניקיון ימשיכו להיות עובדי קבלן, מאוד נחותים ונחלשים עם כל הכבוד לתנאים הסוציאליים והשיפור בתנאים. הם עדיין לא יהיו עובדים מן המניין, מה שמותיר אותם בפני אפשרות של ניצול.
מפתח לשיפור כל שוק העבודה בישראל
ההסתדרות מצדה התחייבה שלא לשבות בשלוש השנים הקרובות בכל הנוגע לשכרם של עובדי הקבלן. אבל בכל מה שקשור למאבק על הקליטה הישירה של עובדי השמירה והניקיון - אין שקט תעשייתי, ולכאורה הם יכולים לחדש את המאבק הזה בעוד כמה חודשים.
ההגדרה של ההסתדרות כי מדובר בהסכם בו הצליחה "לשים רגל בדלת", היא נכונה. היא אכן הצליחה להשיג בלימה בניצול המחפיר של עובדי הקבלן. זו הייתה הבעיה הכי קשה של שוק העבודה - והיא עלתה למודעות.
ואולם, ההסכם הזה עדיין רחוק מלהשביע רצון, הוא ממשיך לעגן את תנאי ההעסקה הפוגעניים והנצלניים של עובדי הקבלן ועדיין מאפשר למעסיקים במגזר הפרטי וגם לממשלה, שהיא המעסיקה הכי גדולה של עובדי קבלן, להמשיך ולהעסיק עובדים בצורת העסקה מאוד פוגענית.
על כן, יש עוד הרבה עבודה לעשות כדי לשפר את התנאים של עובדי הקבלן, וספק אם יצליחו לעשות אותה. בשיפור התנאים - יוכל כל שוק העבודה בישראל להשתפר, באופן עקיף.