פרשת דליפת פרטי האשראי על ידי האקרים סעודים העלתה מחדש את השאלה בדבר היכולת להגן על פרטיות בעידן המודרני. ראש הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע במשרד המשפטים עו"ד יורם הכהן, מסביר מהם הצעדים שנוקטת הממשלה על מנת לחשוף את העומדים מאחורי פרשת דליפת המידע הרגיש על אזרחי המדינה, ומספק גם כמה המלצות כיצד להגן על המידע האישי שלנו.
"לרשות סמכויות בדיקה הן פליליות ווהן מנהליות ונפעיל אותן בהתאם למה שנברר", אמר הכהן וציין כי "יש כאן אירוע פלילי בגין גניבת מאגר מידע ופרסום שלו. השאלה המעניינת היא מי עשה זאת, והאם אפשר להגיע אליו. אנחנו מחפשים אחר חשודים על פי קריטריונים של משפט פלילי ולכן אנחנו עושים זאת בצורה מאוד סדורה".
ראש הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע הדגיש כי ישנה אחריות לא מבוטלת של הגופים המחזיקים במידע האישי. "אנחנו נפעל בערוצים של בדיקה מדוע המידע הוחזק באופן שהוחזק, והאם מישהו הפר את חובת אבטחת המידע שמעוגנת בחוק. אין ספק שיש אחריות על הגופים שמנהלים את המידע הזה. גופים במשק צריכים להבין את זה ואני חושב שהאסימון הזה לא נפל לכל מיני אנשים שמנהלים מידע אישי - יש להם חובה לנהל מידע באופן מאובטח".
"אנשים מוסרים מידע בקלות"
בנוגע ליכולת שלנו למנוע מקרים כאלה בעתיד אומר הכהן כי "אנחנו צריכים להיות זהירים במתן הפרטים שלנו. בגלל שמערכות המחשבים מאוד מתקדמות מאוד קל לאסוף את המידע", אמר עו"ד הכהן ופרס מספר המלצות לצרכנים כיצד להגן על המידע האישי: "אנשים מוסרים יותר מידי בקלות פרטי מידע רבים על עצמם. יש כללי אבטחת מידע אישיים כך שאם אדם ישתמש באותה סיסמה לכל האתרים הוא מגביר את הסיכוי שיפרצו לו לחשבונות ולכן יש להימנע מכך. בנוסף, צריך גם תוכנת אנטי וירוס מעודכנת ותוכנות הגנה על המחשב".
עו"ד הכהן גם מטיל אחריות על המדינה. "אבטחת מידע היא רבת מימדים, גם של האזרח וגם של המדינה. מדינת ישראל צריכה לתת לזה פתרונות הן בעדכון החקיקה בהקשר הזה והן בתשתיות שהיא אחראית עליהם", הבהיר.