ב-19 במאי 1971 התארחה ראש הממשלה גולדה מאיר בחגיגות המימונה בירושלים. היא לא יכלה לחשוב על עיתוי מוצלח יותר מבחינתה. ערב קודם התקיימה בירושלים עוד הפגנה סוערת של הפנתרים השחורים, קבוצת הפעילים משכונת מוסררה שמחו על קיפוח המזרחים תחת שלטון מפא"י.
במקום שביקורה כאורחת הכבוד בחגיגות יוצאי צפון אפריקה יצנן את הרוחות, היא שחררה את המשפט האלמותי על הפנתרים השחורים - "הם לא נחמדים" - שרק הבעיר עוד יותר את הרחובות. על אף שהוצא מעט מהקשרו, סימל המשפט בעיני רבים את יחסו של הממסד האשכנזי אל ציבור המזרחים.
לפני שמונה חודשים, 40 שנה אחרי האמירה ההיא של גולדה מאיר, התיר גנזך המדינה לפרסום פרוטוקולים מישיבות ממשלה ומזכרים סודיים של משטרת ישראל, מהם עולה כי הפנתרים נתפסו כאיום על שלום הציבור, כזה שאפשר לנקוט נגדו צעדים מרחיקי לכת כמו החדרת סוכנים סמויים, מעקבים אחרי פעילים מרכזיים, וכמובן זימונם לחקירה.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של חיים ריבלין
אנו נושאים לפידים
במזכרים הסודיים של הלשכה לתפקידים מיוחדים במשטרה הם מוגדרים "אנשי שוליים", המרגישים "בקיפוח אמיתי או מדומה - על רקע עדתי". במזכר מודיעיני אחר מתואר מהלכה של הפגנה נגד יוקר המחיה במילים הבאות: "בכיכר הדוידקה נמצאים שבעה איש עבריינים צעירים עם סרט על שרוול ימין הכתוב עליו "סדרן", על בד כתוב: "ממשלת פיחות לעזאזל"" מהמסמכים המרתקים עולה כי המשטרה שימשה זרוע של השלטון לטיפול באיום. בתחילה בהידברות ובהמשך בשימוש בשיטות הנהוגות היום בארגוני פשע.
41 שנה אחרי אותה אמירה של גולדה מאיר, יתקיימו הערב (חמישי) שורה של הפגנות ברחבי הארץ תחת הסיסמה "לא נחמדים, כולנו יוצאים להפגנת שכונות". כמו לפני 41 שנה, המפגינים הערב ימחו נגד יוקר המחיה, מצוקת הדיור וקיפוח שכונות המצוקה. כמו לפני 41 שנה, גם הפעם מתייחסת המשטרה אל המפגינים כאל איום על השלטון והסדר הציבורי, אחרת איך אפשר להבין את שורת הצעדים מרחיקי הלכת שנוקטת המשטרה מול גלי המחאה הללו.
בשבועות האחרונים נשלח זימון לחקירה לעשרה פעילים חברתיים במטרה "לקיים תיאום ציפיות", כלשונה של המשטרה, לקראת הפגנות עתידיות. אתמול זומנה לחקירה ויקי וענונו, אחת הפעילות המרכזיות במאבק לדיור ציבורי בירושלים, כדי להזהיר אותה לקראת ההפגנה הערב. השוטרים לא הסתפקו באזהרה, הם ערכו חיפוש בבית אמה, ללא צו בית משפט וללא הצדקה נראית לעין. לטענת המשטרה הם חיפשו לפידים שעל פי מידע מודיעיני מתכוונים הפעילים לשאת הערב.
יש שוני רב בין הפנתרים השחורים שפעלו כאן לפני ארבעה עשורים, לבין פעילי המחאה החברתית היום. ובכל זאת הדמיון ביחסה של הממשלה והמשטרה למוחים אז והיום מטריד. שר האוצר האשים השבוע את פעילי המחאה בהסתה והמשטרה מתייחסת אליהם כאל איום על שלום הציבור.
בקואליציה אימתנית של 94 חברי כנסת, חובה יתרה על משטרה לאפשר לקולות מחאה נגד מדיניות הממשלה להישמע, גם אם יאחזו בידיהם המוחים "כלי משחית" בדמות לפידים. אם קולו של המיעוט יושתק, הפנתרים השחורים יהפכו לכבשים לבנים אל מול הצורה שהמחאה כאן עלולה ללבוש. מחאה לא נחמדה.