המאבק המחריף בתוככי הנהגת אירן עשוי לזעזע את הרפובליקה האסלאמית עד ליסודותיה, אחרי שהעימות בין הנשיא מחמוד אחמדינג'אד לבין המנהיג הרוחני עלי חמינאי הביא לנתק בין ההנהגה השמרנית של המדינה לבין אנשי הדת הבכירים.
את הקרע הציתה התערבותו של חמינאי בפיטוריו של שר המודיעין בחודש שעבר, כשהחליט להשיבו לתפקיד אחרי שהודח על ידי אחמדינג'אד. המהלך הוליד קרב חזיתי בין המנהיג הרוחני לבין מוסד הנשיאות, שהשלכותיו עשויות לפגוע בלגיטימציה של הממשל האירני.
מעמדו הדתי של חתאמי, קודמו של אחמדינג'אד, כפוסק עליון כבר נפגע כשהעניק גיבוי לאחמדינג'אד בדיכוי האלים של המהומות שפרצו באירן אחרי הבחירות ב-2009. כעת, נראה כי אין כל סיכוי שישוב להתייצב לצדו וגם האפשרות שייסוג לאחור מהעימות עמו נראית בדיונית.
כל אלה מקבלים משמעות קשה עוד יותר, בהתחשב בעובדה שאחמדינג'אד התבצר במשך 10 ימים בביתו כמחאה ונעדר במכוון מישיבות הממשלה האירנית, כל אלה - בשל השבת שר המודיעין לתפקידו.
המתח עדיין מורגש בצמרת
בינתיים, נאות נשיא אירן לשוב לעבודתו - אבל המתח עודו מורגש היטב בצמרת השלטון בטהרן. רבים מנאמניו של חתאמי מוטרדים מהמצב ומאיימים לנקוט צעדים קיצוניים, בהאשמות שאחמדינג'אד מנסה לגרוף לידיו עוד ועוד כוח וסמכויות שלטוניות, וכך עושה במדיניות החוץ כבשלו, תוך שהוא דוחק הצדה את ראשי ההנהגה הדתית.
ביטוי להתנגדות ניכר בסוף השבוע האחרון, כשנאמניו של חתאמי צעקו במסגדים: "מוות למתנגדיו של המנהיג העליון" וכיוונו את דבריהם באופן ישיר לאחמדינג'אד. אפילו המורה הרוחני של אחמדינג'אד, האייתוללה טאקי מסבה יאזדי, אמר לכלי התקשורת באירן כי הוראותיו של המנהיג הרוחני דינן כהוראותיו של האל בכבודו ובעצמו.
האם הסערה במזרח התיכון תגיע לאירן?
כעת מנסים אנשיו של חמנאי בפרלמנט האירני לגייס לפחות שליש מ-290 המחוקקים האירנים כדי להדיח את הנשיא. מתנגדיו של אחמדינג'אד טוענים שהנשיא מתעקש על שליטה בארגוני המודיעין של המדינה מפני שהארגונים האלה הם אלו שאחראים לבדיקת המועמדים הפוטנציאלים לנשיאות. לטענתם, אחמדינג'אד רוצה להדיר אנשים חילוניים שנאמנים לו לעמדות המפתח בממשלהבחירות לנשיאות ייערכו ב-2012.
באירן כבר הדיחו נשיא בעבר ב-1981, כשהאייתוללה חומייני חשש שהנשיא אוסף לעצמו יותר מידי סמכויות. היום, כשאנשי משמרות המהפכה בעצמם מנסים להתרחק מהנשיא אחמדינג'אד, האירנים סבורים שהשנים הקרובות עשויות להיות משמעותיות מאוד במשטרם. תומכיו של אחמדינג'אד טוענים בחדרי חדרים שחמנאי רואה ולומד את האירועים מהעולם הערבי, הוא סבור שיום יגיע והם ישטפו גם את אירן.