לפוטין אין שום פתרונות לשרשרת הפיגועים הכואבים האחרונים. היא מביכה אותו מאוד, שלא לומר מעמידה אותו באור מגוחך . מצד אחד הצהרות בומבסטיות ותקיפות נגד מחוללי הפיגועים, מצד שני חוסר יכולת לעצור ולמנוע את הכאוס שזורעים ארגוני הטרור בתוך הבית שלו ומול פני כל העולם ערב אולימפיאדת החורף - בבת עינו של הנשיא הרוסי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הטרור נגד הרוסים מצד המורדים המוסלמים בצפון הקווקז החל לאחר פירוקה של ברית המועצות. זהו מאבק לעצמאות לאומית. את המאבק הזה החלו בזמנו המורדים הצ'צ'נים, שנתמכו על ידי גורמי אסלאם רדיקלי מהמזרח התיכון - כלכלית, רוחנית וצבאית.
עכשיו הגיעו הפיגועים גם לשטחה של רוסיה, ממש בעומק המדינה ולא רק בגבולותיה. דווקא לאחרונה זכו הרוסים לכמה הישגים בלחימה במורדים ובכלל זה חיסול קבוצות גרילה ופעילים מרכזיים, וכן השכנת חוק וסדר בצ'צ'ניה, בהנהגתו של הנשיא הפרו-רוסי קאדירוב.
קושי מול טרור המתאבדים
האיום האסלאמי על רוסיה הופך לאתגר משמעותי עבור מנגנוני הביטחון הרוסיים. הבוקר כבר כינס פוטין את ראשיה לדיון חירום. ברוסיה אוכלוסיה מוסלמית המונה כ-20 מיליון איש. האוכלוסיה המוסלמית של צפון הקווקז, הנחשבת קיצונית ופעילה, היא זו שעומדת מאחורי מרבית פעולות הטרור, אולם רוסיה חוששת ובצדק מפני התפשטות האסלאם הרדיקלי בכל שטחה.
חרף מאמץ רב-שנים להכלתו, האיום האסלאמי על רוסיה גובר. הציבור הרוסי אינו ערוך לעמידה במלחמת טרור ארוכה. השלטון ברוסיה וגופי הביטחון שלו עדיין לא מצאו את המענה המתאים ואין להם פתרונות מול גלי הטרור הללו.
הרוסים, אובדי עצות. זה לא רק הניסיון בסוג כזה של לחימה - טרור מתאבדים - שאין הם מבינים בו. יש כאן שלל היערכויות שצריך להשלים ומהר: יכולת איסוף מודיעינית, בניית מערכי הגנה, ניתור ותשתיות מתאימים. טכנולוגיה מתקדמת ויכולת אינטגרציה בין כולן. בדיוק מה שהצליחו אמ"ן, שב"כ, מוסד וצה"ל לעשות בשני העשורים האחרונים.
המצב הזה דוחף את פוטין למהלכים שלא בטוח שהוא קיווה להם, שמביאים אותו להודות בכישלונו, והוא מוצא עצמו נדרש לשיתוף פעולה רוסי עם המערב כדי להתמודד עם המאבק הכולל באסלאם הרדיקלי. זה לא משהו שמדינה יכולה לעשות לבד, ואת זה לומד פוטין בדרך הקשה.