אירן היא כיום מדינה של איסלם קיצוני, קנאי, של אנשים שרוצים להשמיד אותנו. המקום הכי מפחיד ומאיים עבור ישראלים. אבל לא תמיד זה היה כך.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"בוא אני אספר לך סיפור קטן על מה זה היה ישראל ואירן", אמר נסים לוי, ששימש כמאבטח בשגרירות ישראל בטהרן. "במאי 1978 החלטנו לעשות פסטיבל סרטים בטהרן, כששיאו היה הסרט הישראלי 'מבצע יונתן'", סיפר.
"הקרנו את הסרט הזה על בניין השגרירות בכל ערב פעמיים - ומסביב היו על הבתים והגגות אלפי פרסים שישבו וראו אותו. כל פעם שכוח צה"ל פרץ לטרמינל וחיסל את המחבלים - נשמעו מחיאות כפיים. השיא היה כשראו את יוני נתניהו. בסצינה בה הוא מת, נשמע בכי", שחזר.
קשה לדמיין את זה היום, אבל בשנות ה-70 טהרן הייתה גן עדן של ממש לישראלים. שליט אירן, השאה, העריץ את ישראל, קיים איתה שיתוף פעולה הדוק. אלפי ישראלים ניצלו את ההזדמנות לעשות כסף גדול ואפילו עברו לגור בטהרן. אפילו בית ספר ישראלי היה בבירת אירן, ובשגרירות עצמה נערכו קבלות פנים מפוארות לבכירי המשטר. "כל יום הייתה טיסת אל על מטהרן לישראל. השגרירות שם הייתה ענקית", הוסיף לוי.
בין אליפ הישראלים שגדשו אז את אירן, הייתה גם משפחתו של הבמאי הישראלי דן שדור, אז בן שנה. אביו הגיע לאירן כמהנדס של חברת בנייה. "הפרויקט שהוא הגיע לעבוד עליו היה שני בסיסים גדולים לצי האירני במפרץ הפרסי שאני מניח שמשמשים אותם עד היום", סיפר שדור.
שיתוף הפעולה בין המדינות היה כלכלי ובעיקר בטחוני. ישראל מכרה לשאה מערכות נשק ותחמושת במיליארדי דולרים. "אני זוכר את היום שבו אבא שלי קיבל עוזי מזהב מהתעשייה הצבאית על זה שהוא הצליח לגרום לצבא הפרסי לקנות 50 אלף עוזים. התעשייה הצבאית לא ייצרה בחיים שלה כזו כמות", סיפר עופר נמרודי, בנו של איש העסקים יעקב נמרודי.
למעשה, פרויקט הגרעין האירני החל כבר אז, בימי השאה שרצה להשיג הרתעה מול עירק. הישראלים לא הבחינו במה שקורה סביבם - בעוני המחפיר של רוב העם, בשאה שהיה בעצם דיקטטור שדיכא את עמו. ישראל גם סייעה להקמת כוח המשטרה הסמוי הפרסי שהיה מעלים אנשים - רק כדי לשמר את השאה בשלטון. "לא היינו מודעים לזה, חשבנו שאנחנו עוזרים לעם הפרסי", סיפר הארכיטקט אילן מרומי.
ואז החלו ההפגנות נגד שלטון השאה. אנשי המוסד וצה"ל שהיו בטהרן השאירו שם את אנשי השגרירות גם בלב המהומות. גם אחרי שהשאה ברח מהמדינה, רגע לפני שהייאתוללה חומייני חזר מהגלות, הנציגים הישראלים המשיכו להנחית את מטוסי אל על. "מישהו החליט שהשאה ישרוד וחומייני לא יגיע", אמר לוי. השלטון הישראלי הלך עם השאה עד הסוף.
נסים, שאחרי טהרן היה בשב"כ רכז מודיעין בלבנון ובשטחים בטוח: מה שקרה לפני 35 שנה רלוונטי לכל ההתנהלות שלנו במזרח התיכון כיום. "חוסר ההבנה שלנו הוליד את החמאס והעיוורון הזה חוזר על עצמו כל הזמן", סיכם.