יש רבים שרואים בחרדים את הגורם העיקרי לנטל הכלכלי שנפל על מעמד הביניים. אז נסענו לאלעד - לראות מקרוב את מצב העניינים. 40 אלף תושבים יש באלעד, רובם ככולם חרדים. שניים מהם, ישי וליס ודודי ברוורמן, סיפרו לנו ממה מתקיים אברך ש"תורתו-אומנותו", בשנות ה-30 לחייו עם ארבעה ושישה ילדים.
"אני מרוויח 3,500 שקלים. 2,500 מהכולל ועוד אלף משיעורי תורה שאני מעביר. אשתי מרוויחה עוד 4,500 שקלים", סיפר וליס, אב לארבעה. "זה ברוך ה' מספיק. אני משלם משכנתא וגם לגני הילדים ואפילו מצליח לחסוך". ברוורמן, אב לשישה, מרוויח ביחד עם אשתו כ-9,000 שקלים בחודש. "אנחנו לא עניים ולא עשירים", אמר.
סיירת מטכ"ל
בתשובה לשאלה, מדוע אינם עובדים. אמרו השניים כי בחברה החרדית רואים את הסכנה הכלכלית והסכנה הביטחונית - באותה חומרה כמו סכנת היעלמותה של הזהות היהודית. "אלה שלומדים תורה הם מבחינתנו סיירת מטכ"ל היהודית. אם יהיו לי בני אדם יהודים ורופאים מיובאים - זה ממש לא כישלון", הצהירו.
אבל, גם בנושא הזה של יציאה לשוק העבודה ישנה התעוררות. "2,500 סטודנטים חרדים לומדים אצלי משפטים ומנהל עסקים במגוון התמחויות", סיפר הרב יחזקאל פוגל, מנהל הקמפוס החרדי במכללה האקדמית אונו. "זה נכון שבארה"ב, משם באתי, החרדים עובדים - אבל גם כאן הדברים הללו הולכים ומשתנים".