מה ישראלי בעיניך, יאיר לפיד היה שואל. מה ישראלי בעיניך? כובע טמבל ומנה פלאפל, והטחינה נוזלת על החולצה, וחמוצים חופשי - הכול כלול. זה, ביחד עם סלט קצוץ דק, האוכל הלאומי שלנו. רק מה, שזה לא ממש שלנו. את הפלאפל סיפחנו מהמצרים, ועשינו עליו סיבוב של כמה עשרות שנים. רק עכשיו אנחנו מחזירים אותו ליקום, אחרי שהסרנו מעליו את הכיתוב בעברית.
נתן דונביץ', עיתונאי ומבקר מוזיקה ותיק, מגלה בספרו הנהדר שהפלאפל המצרי הוא בן אלפי שנים. הקופטים פיתחו את הפלאפל כתחליף לבשר בחגים שבהם הדת אוסרת אכילת בשר. רק שהמצרים לא הכינו אותו מחומוס. במקום קציצות הבשר הם עשו קציצות מפול. זרקו לשמן רותח, הוציאו, ואכלו עם הפיתות הדקות המצריות.
הפלאפל המקורי, פעם הוא היה כזה. וזה עשוי מפול קלוף. משרים אותו. רחמו הגדול הוא מהאחרונים שעושים פלאפל מצרי כמו במתכון ההיסטורי, מפול, בלי גרגר אחד של חומוס. ויש עוד עניין עם הפלאפל המצרי - אוכלים אותו קר.
גם אנשי הגפילטע-פיש גילו את הכדורים הזהובים
כשהפלאפל הגיע לישראל בשנות הארבעים, ההצלחה הייתה עצומה. גם אנשי הגפילטע-פיש גילו את הפלאפל, אולי גם בגלל שיכלו לבטא את השם. הוא פרץ ללא מעט אשכנזים את גבולות הקולינריה הפולנית החיוורת, והיה הסנונית הראשונה שבישרה את המפץ המזרחי בסצנת האוכל בארץ.
אבל אז באו העליות מפרס ומעירק, רבים מהעולים משם חסרים את האנזים DCPG. וכשאלה אוכלים פול, נהרסים אצלם תאי הדם האדומים. "משרד הבריאות טען שאנשים שבאו מעירק, אירן ומכמה ארצות אחרות, נפגעו קשה מהפלאפל הירוק כתוצאה מזה כל סצנת הפלאפל פה עברה לחומוס", מספר דנוביץ'
יש עוד גרסה למעבר. "תיאוריית העצלנות". כשנהיה ביקוש והיה צריך כמויות, אז לא עמדו בזה. "אז תימני אחד שהיה לו קצת חוכמה, לקרוא לזה, נדיר אמנם, אבל היה לו קצת חוש, הוא עבר לחומוס וקרא לו פלאפל תימני", מספר אחד ממוכרי הפלאפל מוכרים. .גם הערבים מיהרו להיכנע למתכון החלופי.
מסירים את הדגל הישראלי מהמתכון הישן והטוב
לפלאפל היו אצלנו שני עשורים של זוהר, עד שבאו הפיצה ורשתות ההמבורגרים. אבל אל ייאוש - באו ההיפסטרים, שכבר אכלו כמה דברים טובים בחיים, ולקחו את הפלאפל אל המדרגה הבאה באבולוציה שלו - שלב הגורמה עם נגיעות שומשום, זרעי כוסברה וקצח.
ניסיונות למכור פלאפל לגויים התחילו עוד בשנות ה-60, אבל ההצלחה הגדולה נרשמה דווקא באמסטרדם, עם פלאפל מעוז בתחילת שנות ה-90. "יש אימפריה של פלאפל, שהתחילה מזוג מקריית ביאליק, שעסקו בביטוח ומחשבים, הגיעו לאמסטרדם והתחילו לייצר שם פלאפל", מספר דנוביץ'. "זה כל כך הצליח, שהם פרשו רשת עולמית של פלאפל, בהתחלה באירופה, בהודו, באוסטרליה ובאמריקה".
אלא שבינתיים קרה עוד משהו. אזכור המקור הישראלי הוצנע והועלם. תהילת ששת הימים חלפה וכבר לא להיט להיות ישראלי בחו"ל. 70 שנה אחרי שתקענו בפלאפל את הדגל הכחול-לבן, אנחנו מסירים אותו ומקפלים מהר. מה ישראלי בעיניי? להוריד בחול את השרשרת עם המגן דוד ולדבר אנגלית, שלא יידעו. זה מה שקרה גם למנה הלאומית. פעם נזהרנו מהפלאפל. עכשיו, מה לעשות - הפלאפל נזהר מאתנו.