על פי נתונים שהוצגו במרכז המידע והמחקר של הכנסת, 14 אלף חיילים נשלחו בשנה שעברה לבתי הכלא הצבאיים. 70% מהם בעקבות עבירה של עריקות. במרבית המקרים טוענים החיילים כי העזיבה נבעה מבעיות כלכליות בבית. גם בצה"ל מודים כי רוב האסירים מגיעים מרקע סוציו-אקונומי נמוך.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"50% מהחיילים ממוצא אתיופי מגיעים לכלא הצבאי", ציינה בכעס שפרה שחר מעמותת "בית חם לכל חייל". "לאף אחד זה לא הדליק נורות אדומות?", תהתה. "מה, כולם פושעים? כולם לא בסדר?".
קובי (שם בדוי), לשעבר לוחם בחטיבת גולני, סיפר: "לקראת אמצע השירות התחילו קשיים. לא הצלחתי להחזיק שום דבר עם 700 שקלים בחודש". לדבריו, אין שום עזרה מהבית כי אין אפשרות כזו. "אני זה שהייתי בא ועוזר לאמא שלי", ציין. "בעצם, לקראת אמצע השירות ערקתי מהיחידה וחיפשתי עבודות מזדמנות".
נראה כי קו העוני עובר ביחידות רבות בצה"ל. המצוקה הכלכלית שמובילה לקשיים בשירות הקרבי היא כבר מזמן לא תופעה של בודדים. מי שנתקלים בה פנים מול פנים הם המפקדים בצה"ל, שנאלצים להתמודד איתה בעוד ועוד יחידות. "מתוך ספינה של 20 חבר'ה היו מטופלים 60% מהחיילים", מספר עומר (שם בדוי), לשעבר קצין בחיל הים. "יש כאלה שגם לא ילכו לבקש עזרה - שזה המקרים היותר בעייתיים לפעמים".
700 שקלים ללוחם, 350 שקלים לחייל
"בתור מפקד ספינה 50% מהזמן התעסקתי בפעילות מבצעית", הוסיף עומר, "80% מהזמן בחוף עסקתי בעיקר בבעיות פרט של החיילים שלי". למרות ניסיונות הצבא לטפל במצוקה נראה שיש בעיה אחת שהופכת את המשימה הזאת לכמעט בלתי אפשרית. הכל מתחיל בשכר חיילי החובה, אם אפשר בכלל לקרוא לזה שכר, שעומד, נכון לעכשיו, על 350 שקלים לחייל ו-700 שקלים לחייל קרבי - לחודש.
"ידוע לנו שהשכר או דמי הקיום של חיילי החובה הוא לא מספק", מסביר אל"מ איל קרוליצקי ממחלקת הפרט באגף כוח האדם בצה"ל, "אנחנו פועלים כבר זמן רב כדי לעדכן את דמי הקיום של חיילי החובה. הבעיה העיקרית הינה המקורות למימוש המהלך הזה". שר הביטחון יעלון הסכים להעלאה של 17% בשכר חיילי החובה, אך מדובר רק בתוספת של 70 שקלים לחודש. גם המהלך הזה - יקרה רק בשנה הבאה.