כמעט בכל סעיף בחשבון המשפחתי נרשמה התייקרות בשנים האחרונות - את זה כבר כולנו יודעים. בדיקה של "תכנית חיסכון" מגלה כי למדינה יש אחריות ישירה גם להתייקרות של החוגים העירוניים, הצהרונים והקייטנות בשנים האחרונות.
על פי גורמים במרכז השלטון המקומי, קוצצו על ידי משרד החינוך לאורך העשור האחרון כמיליארד שקלים מהתקציבים לאותם סעיפים. הרשויות חייבות על פי חוק להקצות כסף לחינוך הפורמלי בבתי הספר ובגני החובה, אבל כפועל יוצא, נאלצו לפגוע בשירותים בחינוך הבלתי פורמאלי, הכולל פעילויות אחר הלימודים.
רוצים קייטנה? שלמו 2,500 שקלים
הנפגעים העיקריים כאמור הם החוגים, המתנ"סים והצהרונים. ההורים בישראל נאלצים לשלם מכיסם את ההפרשים, שגם כך קפצו בעשרות אחוזים בשל העלייה ביוקר המחייה. כך, למשל, חוג עירוני בן שעה שבועית שעלה 100-160 שקלים עולה כיום עד כ-240 שקלים. מחיר הצהרונים שעמד על כ-800 שקלים לחודש, זינק לעד 1600 שקלים כיום - עלייה של 100%.
ההוצאות הכבדות נמשכות לתוך חודשי הקיץ. גם עלות הקייטנות העירוניות זינקה בשיעור דומה של כשבעים אחוזים. מחיר קייטנה בת שלושה שבועות עלה מ-1500 שקלים ל-2500 שקלים. במקביל, קפץ גם מחיר ההסעות, זאת בשל העלייה במחירי הדלק.
הבעיה: לא כל התקציב מנוצל
במשרדי הממשלה אומרים שבשנה החולפת הוחלט להרחיב את היצע הצהרונים ולהגדיל את מספר הילדים המקבלים סבסוד, זאת בשל עלייה של מאות אחוזים בדרישה. ואכן, הסבסוד הורחב לעוד רשויות ברחבי הארץ.
למרות זאת, התקציב שינוצל בשנת 2011 לטובת העניין צפוי לעמוד על עד 100 מיליון שקלים, כלומר ניצול של כ-43% בלבד מהתקציב המיועד לכך כשמרבית הכסף נותר בקופת המדינה - וגם במקרה הזה, נדמה שהמדינה מנסה לעשות מעט מדי ומאוחר מדי. ההורים, כרגיל, משלמים יותר.