זהו אחד המוצרים הפופולריים על מדפי הסופר ופתרון נוח גם מבחינה תזונתית - אבל עד כמה הנקניקים והפסטרמות שאנחנו קונים טובים מבחינה בריאותית, ומה מבין המוצרים הרבים מומלץ יותר או פחות? ד"ר מאיה רוזמן, מומחית לתזונה ולדיאטה, התארחה בתכנית חיסכון ודרגה לפי איכות את הפסטרמות והנקניקיות של היצרנים השונים.
"היתרון של הנקניקים שהם תורמים לנו חלבון, ברזל וויטמין B12, אבל רשימת החסרונות הרבה יותר ארוכה. מדובר במוצרים שיש בהם לא מעט חומרים משמרים - ודווקא כאלה שנחשבים למסרטנים - ועוד תוספים מזיקים. נקניקי הסלמי מכילים לפחות 20-30 אחוז שומן, שחצי ממנו הוא שומן רווי שנחשב מזיק ללב, ואם זה לא מספיק אז יש בהם גם המון מלח; בשתיים-שלוש פרוסות דקות של נקניק סלמי ששמים בלחמנייה, למשל, יש כמעט חצי כפית מלח - וזה המון. אם כבר לגוון את הכריך אז עדיף פסטרמה, כי היא לפחות דלת שומן".
אילו פסטרמות על מדפי הסופר מומלצות?
"רוב הפסטרמות עשויות מנתח של הודו, שממילא הוא דל שומן - כך שלדעתי זה לא ממש משמעותי מהו אחוז השומן של הפסטרמה עצמה. יותר חשוב להסתכל כמה מלח יש במוצר. כדאי לקרוא את רשימת הרכיבים, וכדאי שהיא תהיה כמה שיותר קצרה, שיהיו כמה שפחות חומרים משמרים וכמה שפחות מספרים או מילים שאנחנו לא מבינים.
"הפסטרמות המומלצות הן אלה שמכילות הרבה פחות מלח והרבה פחות חומרים מזיקים. לעומתן, הפסטרמות הפחות מומלצות מכילות לפעמים כפול מלח, מונוסודיום גלוטמט ולפעמים אפילו תוספת של שומן".
המומלצים של ד"ר רוזמן:
- יחיעם, חזה עוף על גחלים
- עוף טוב, פסטרמה בדבש טהור
- יחיעם, פסטרמה של פעם
- עוף טוב, פסטרמה מחזה הודו
הפחות מומלצים:
- טירת צבי, אישי דק פסטרמה בפפריקה
- זוגלובק, פסטרמה בדבש טהור
- מגה, פסטרמה הודו בדבש
בנקניקיה קטנה יש אותה כמות קלוריות כמו בחזה עוף
"הנקניקיות עשויות מבשר פחות איכותי ואחוז שומן גבוה. בנקניקיה קטנה יש מאה קלוריות, שזה כמו בחזה עוף - ואני חושבת שחזה העוף יותר משביע. אם כבר חייבים לקנות, אז גם כאן יש הבדל בין המוצרים והנקניקיות העדיפות הן אלה שכתוב על האריזה שלהן במפורש שהן עשויות מחומרים טבעיים בלבד וללא חומרים משמרים".
נקניקיות מומלצות ובריאות יותר:
- יחיעם, נקניקיות עוף טבעיות
- זוגלובק, נקניקיות פרגית רכיבים טבעיים
- טבעול, נקניק מן הצומח