טיפולי ההפריה הם הליך סבוך וקשה לכל זוג שנאלץ לעבור אותם, אבל נראה שבמקרה של בני הזוג א' ממרכז הארץ, הקשיים כפולים ומכופלים: במשך ארבע וחצי שנים מגדלים ההורים המאושרים זוג תאומים, אבל לפני כשנתיים גילו: הזרע שהפרה את האישה לא היה של בעלה. כלומר, הבן והבת הם לא ילדיו הביולוגיים של האב.
לפני כ-12 שנים חלה האב בסרטן האשכים, ונאלץ לעבור טיפולים כימותרפיים. הרופאים המליצו לו לשמור מבחנות זרע, מאחר והיו סיכויים רבים שהוא ייוותר עקר בעקבות הטיפולים - וכך הוא עשה. כחמש שנים לאחר שהחלים מהמחלה, החליטו בני הזוג לנסות ולהביא ילדים לעולם. הניסיונות להרות באופן טבעי לא צלחו, והם פנו להפריה מלאכותית.
לבני הזוג הוסבר, לדבריהם, שייעשה שימוש באותן מבחנות זרע שהפקיד הבעל כשהיה חולה, וכי אם ההפריה בעזרת זרע הבעל לא תצליח - הם יוכלו להשתמש בזרע של תורם אנונימי שהוכן כגיבוי. אך לשמחתם הרבה ההפריה הצליחה ולפני שש וחצי שנים הגיחו לאוויר העולם תאומים, בן ובת.
בבנק הזרע אמרו: "לא נעשה שימוש במנות הזרע"
לפני כשנתיים, כשהתאומים כבר היו בני 4 וחצי, ביקשו בני הזוג להרחיב את התא המשפחתי. כשביררו האם נותרו מנות זרע שיהיה ניתן להשתמש בהן לילד שלישי, השיבו בבנק הזרע כי "לא נעשה שימוש במנות הזרע. כולן עדיין שמורות אצלנו".
האישה סיפרה ל"ידיעות אחרונות" כי "החזקתי את הטלפון במשך דקות ארוכות לאחר שהשיחה נותקה. שבועיים שמרתי לעצמי את הידיעה ורק אז אזרתי אומץ וסיפרתי לבעלי. הוא היה המום ומבולבל. זה היה כאילו ברק הכה בנו".
השניים נפגשו עם מנהל המחלקה להפריה חוץ-גופית, ולדבריהם הוא הודה שמדובר בטעות ושנעשה שימוש בזרע של תורם אנונימי - אותו תורם ששימש כ"גיבוי". "הוא הסביר שעל פי הנוהל מנות זרע מוזמנות על ידי הצוות הרפואי ולא על ידי בני הזוג. הוא טען שמרבית ההפריות נעשות עבור נשים חד-הוריות ולפיכך אין תשומת לב למנות הזרע של גברים נשואים השמורות בעבור נשותיהן", סיפרו בני הזוג והוסיפו כי המנהל הבטיח לשנות את הנוהל הבעייתי.
המרכז הרפואי: "הם קיבלו את כל ההסברים והסכימו"
לפני כשנה וחצי, לאחר הגילוי הדרמטי, הגישו השניים תביעה בסך 18 מיליון וחצי שקלים, כנגד המרכז הרפואי שבו בוצע הליך ההפריה ונגד המדינה. "אין שום סכום שיחזיר את הגלגל לאחור ויפצה אותנו על הטרגדיה המשפחתית שפקדה אותנו. העננה תלווה אותנו ואת הילדים כל חיינו".
לטענת הנתבעים, בני הזוג רכשו מנת זרע של תורם אנונימי מראש, וזאת לאחר שהוסבר להם שהשימוש בזרע של הבעל הוא "חסר סיכוי אמיתי". לטענתם, בני הזוג הסכימו לביצוע הפריה מזרע של תורם זר לאחר שקיבלו את כל ההסברים והיו מעוניינים בלידת ילדים, גם אם אינם ילדיו הביולוגיים של האב. התביעה מתבררת בימים אלו.