הנציג הישראלי לתחרות האירוויזיון שתתקיים השנה בבאקו בירת אזרבייג'ן ב-22-26 במאי טרם נבחר, אבל האזרים, שבפניהם עומדת הזדמנות להראות את יכולותיהם הארגוניות לכל אירופה, כבר מתכוננים במרץ לתחרות, אותה יארחו בפעם הראשונה.
אלא שכעת נחשף הצד המזוויע של ההכנות לאירוויזיון - הרג כלבים וחיות אחרות ברחובות הבירה באקו כדי "לנקות" אותם לקראת תחרות השירה, אליה צפויות להגיע משלחות מכל אירופה, מלמעלה מ-40 מדינות. השלטונות בבאקו שולחים לרחובות הבירה האזרית יחידות מיוחדות של מחסלים, המצוידות ברובי ציד ארוכי קנה. קציני החיסול הללו מסתובבים ברחובות ויורים ללא אבחנה בכלבים, חתולים וכל מה שנקרה בדרכם, תוך התעלמות מהחוקים והאמנות הבינלאומיים הנוגעים לזכויות בעלי החיים בעולם.
שיטת החיסול אינה מבדילה בין כלבי רחוב לכלבים שאבדו לבעליהם
ארגון זכויות בעלי חיים באזרבייג'ן כבר הגיב על רצח החיות במדינה, ומפרסם סרטוני וידיאו קשים לצפיה, בה נראים כלבים שנורים ברחובות עד שהם נופלים ומדממים למוות.
אזר גאראייב, נציג ארגון זכויות העלי החיים באזרבייג'ן, סיפר לאתר "occupyforanimals" ששיטת החיסול הברוטאלית אינה מבחינה בין כלבים מבויתים שאיבדו את בעליהם לבין כלבים משוטטים. "קציני השליטה בבעלי חיים שיוצאים לרחובות לא מבחינים בין כלבים שנמצאים במעקב וטרינרי קבוע לבין כלבים עזובים, הם יורים בכולם ללא אבחנה", אמר, והוסיף: "לעיריית באקו אין מקלט או מחסה לכלבים ולחתולים עזובים, לכן הם פשוט יורים בהם ואחר כך שורפים את הגופות שלהם". גאראייב מדגיש כי שלטונות אזרבייג'ן מפרים ביודעין אמנה לשמירת זכויות בעלי החיים עליה חתמה הממשלה האזרית בשנת 2003. האמנה קוראת לשלטונות לנהוג בבעלי חיים ללא אלימות עד כמה שניתן.
הטענה של הרשויות: "הורגים רק כלבים חולים"
סנאן ניפטלייב, ראש המחלקה בעיריית באקו שאחראי על הטיפול בבעלי החיים אישר כי מתנהל מבצע מיוחד ל"הפחתת מספר בעלי החיים המשוטטים בעיר" לקראת האירוויזיון שיתקיים בחודש מאי. ראש המחלקה שלל את טענות ארגון זכויות בעלי החיים וטען כי כל הכלבים ברחובות העיר נמצאים תחת פיקוח וטרינרי ורק אלו שנמצאו חולים נורו והומתו. לדבריו הוא מחזיק בידיו נתונים מספריים לגבי הכלבים שחוסלו, אך הוא אינו מוכן לחשוף אותם.
בתגובה, חתמו כבר למעלה מ-7000 תושבי אזרבייג'ן על עצומה הקוראת להפסיק את רצח בעלי החיים. "עזרו לנו לדבר בשם החיות, שאינן יכולות לדבר בשם עצמן", נכתב שם. "אנחנו מודעים לעצומה", אמר נציג השלטונות, "אבל אנחנו אחראים בראש ובראשונה לבטיחותם של אורחי האירוויזיון".
אותה שיטה כמו באוקראינה
הזעם של מגיני החיות באזרבייג'ן מצטבר, כיוון שראש מחלקת האכיפה בעיריית באקו הבטיח כי כלבי הרחוב יוכנסו ל"מקלט" מחוץ לעיר, בו יעבירו את שארית חייהם. הוא שלל אפשרות של הריגתם, הבטחה שלא קוימה כמובן.
כידוע, אין זו כמובן הפעם הראשונה בו נוהגים שלטונות בחלק זה של העולם בצורה מזוויעה שכזו בבעלי חיים. לקראת האירוויזיון שנערך בקייב בשנת 2010 ביצעו שלטונות אוקראינה פעילות דומה להרג כלבי רחוב, ובחודשים האחרונים המשיכו שם באותה השיטה לקראת טורניר אליפות אירופה בכדורגל שיערך בקיץ הקרוב באוקראינה ופולין. חשיפת התופעה כאן באתר mako הובילה לפני כשלושה חודשים ארגונים ישראלים למען זכויות בעלי חיים לקרוא לשר החוץ ליברמן לגנות את התופעה.
ארגוני זכויות בעלי החיים אינם היחידים המתרעמים על צעדי השלטונות בבאקו. מתברר כי 200 משפחות פונו מבתיהן בבירה האזרית כדי לפנות מקום לאורחי האירוויזיון ו-20 מתוך ה-200 הגישו תביעות נגד השלטונות על פגיעה בזכויות האזרח שלהן.
>> סלינה גומז נפרדה מלהקתה, ליידי גאגא וריהאנה יופיעו ב"גראמי"