מחר בשעה 14:00 תתכנס ועדת האירוויזיון של רשות השידור כדי להכריע בנוגע לשיר ולאמן שייצגו את ישראל בתחרות האירוויזיון 2012 שתתקיים ב-22 עד 26 במאי השנה באזרבייג'ן. שמונת האמנים שנבחרו על ידי הועדה לפני כחודש היו חן אהרוני, מאיה בוסקילה, ולדי בלייברג, כברה קסאי, להקת איזבו, קרולינה,להקת הבובות "רד בנד" וצביקה פיק.
אלא שהזמרת קרולינה לא הגישה שיר לועדה (אתמול בשעה 14:00 היה המועד האחרון להגשת שיר) וכרגע עומד מספר המועמדים על שבעה בלבד. "לא היה משהו שהתחברנו אליו, לכן לא הגשנו שיר", אומר בועז מורד, מנהלה האישי של קרולינה. "אנחנו מתרכזים כרגע באלבום החדש של קרולינה שיוצא בשבוע הבא. כמנהל אישי שלה האלבום יותר חשוב לי כרגע מאשר האפשרות לנסוע לאירוויזיון. עם כל האהבה הריספקט והכבוד זו לא 'הזדמנות בלתי חוזרת'". לא ברור מדוע לא ביקשו ראשי הוועדה מאמן אחר להחליף את קרולינה במועמדות, כאשר הבינו שלא תגיש שיר.
מי שמועמדים לאירוויזיון והגישו לוועדה שיר ממש ברגע האחרון הם חברי להקת הרוק "איזבו". רן שם-טוב, מנהיג הלהקה אומר: "הגשנו אתמול שיר חדש, ממש על הרגע האחרון, בדקה, בשניה האחרונה. זה שיר לא מוכר, שיר חדש, ואנחנו מקווים אולי לזכות. אין לנו מושג מי עוד מועמד יחד איתנו".
"בסוף ישירו למאיה 'זה סיפור כזה מכור'"
אבל חברי "איזבו" בחברה טובה - גם מאיה בוסקילה, המועמדת המובילה לזכייה כרגע, הגישה את השיר ברגע האחרון. מקורב לבוסקילה אומר היום ל-mako: "מאיה בלחץ גדול. אולי בגלל זה היא חיכתה לרגע האחרון. היו לה שלושה שירים מוכנים, אבל היא המתינה. כל הפרסומים על כך שהיא המועמדת המועדפת על ידי אנשי רשות השידור לא עשו לה טוב, בלשון המעטה. היא כל הזמן אומרת שאם היא באמת תזכה יגידו שזה הכל היה תפור מראש כמו שאמרו על דנה אינטרנשיונל בשנה שעברה".
"בעיני הפריבילגיות של מאיה בוסקילה הן מקצועיות", אומר מנהל של אחד הזמרים המועמדים. "לא הבטיחו לה כלום 'מתחת לשולחן', עד כמה שידוע לי, אבל אולי יש משהו שאנחנו לא יודעים עליו. היא באותו לחץ בדיוק כמו כולם. כי כל הפרסומים שזה מכור עושים לה נזק תדמיתי. כשכולם קפצו ואמרו שזה מכור לה היא התבאסה ואני יכול להבין אותה, בסוף עוד ישירו לה 'זה סיפור כזה מכור'. אבל לא רק היא בלחץ, כל רשות השידור בלחץ מהדבר הזה. הם הסתבכו השנה בגדול כי יש ביקורת קשה על תהליך הבחירה, שהוא בעייתי".
חבר בוועדה: "אני לא יודע מי הם המועמדים, לא אמרו לי"
"להגיד שהליך הבחירה הוא בעייתי זה אנדרסטייטמנט", אומר בכיר מתעשיית המוזיקה הישראלית. "חלק מהשירים הוגשו רק אתמול, וחברי הועדה ישמעו את השירים לראשונה רק מחר בישיבה, ואחרי האזנה אחת יצטרכו כבר להצביע - זה נראה לך תקין? ככה בוחרים נציג ושיר לאירוויזיון? עזוב עכשיו את חוסר השקיפות הציבורית ואת זה שלא נותנים לקהל לבחור - הועדת עצמה בראשון יעקב נווה ויואב גינאי לא יודעת מימינה ומשמאלה, מרבית חבריה טרם שמעו את השירים".
לא זו בלבד, אלא של-mako נודע כי חלק מחברי הוועדה שאמורה להכריע מי ייסע לאירוויזיון כלל לא יודעים מי הם שמונת האמנים שמועמדים, וחלקם מעולם לא צפו במועמדים מופיעים על במה. כידוע, רשימת המועמדים לאירוויזיון והרכב הוועדה מעולם לא פורסמו רשמית על ידי רשות השידור. "אני באמת לא יודע מי הם שמונת האמנים שמועמדים, לא אמרו לי", אומר בשיחה עם mako חבר בועדה, שהצביע על שמונת המועמדים, אבל רשימת הנבחרים מעולם לא הגיע אליו. "אני הולך להצביע לפי איזה שיר נשמע לי הכי טוב", הוא אומר.
ראשי הועדה של רשות השידור לא הגיעו לדיון בועדת החינוך של הכנסת
מי שניסה להציל היום קצת מהכבוד האבוד של הרשויות במדינת ישראל הנוגע לאירוויזיון, היה ח"כ אלכס מילר, יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, שכינס דיון בנוגע לביטול הקדם אירוויזיון השנה (כזכור, ה"קדם" בוטל כי רשות השידור לא הצליחה לסגור את החוזה מול המפיק חיים סלוצקי). ברשות השידור נחרו היום בבוז לנוכח כינוס הועדה: "מי זה בכלל אלכס מילר שיקבע לנו מה לעשות?!", נאמר היום ל-mako על ידי בכיר ברשות.
אבל יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, חבר הכנסת אלכס מילר, לא נרתע ואמר בדיון: "התנהלותה הלקויה וחוסר העקביות של רשות השידור לאורך השנים גרמה לכך שהאירווזיון כבר לא מעניין איש. האירוויזיון תורם להסברה של מדינת ישראל ומציג לראווה את יתרונותיה של ישראל, אך ברשות השידור לא משקיעים מספיק מאמץ... כסף ציבורי רב מעורב בנושא. ההרגשה היא שההחלטות ברשות השידור מתקבלות בתוך המערכת ללא שמיעת הציבור בישראל... מעמדה של התחרות בשפל בגלל מנגנונים מסורבלים. מחובתנו החינוכית והתרבותית לשמש דוגמה לשוק הפרטי והמציאות שהוכתבה על ידי רשות השידור פוגעת בתרבות במדינת ישראל... השמועות על כך שהזוכה כבר נבחר, אינה תורמת למקצועיות ולאמינות ההליך", כך פורסם היום באתר "וואלה!", שם נכתב כי מילר ישקול להוסיף לרפורמה ברשות השידור סעיף נוסף העוסק בחובת מכרזים בכל הקשור להפקות תרבות.
"במדינות אחרות משקיעים מיליונים כדי שהשיר שלהם ייבחר, אצלנו לא שמים שקל על קמפיין"
ראשי ועדת האירוויזיון עצמם, היו"ר יעקב נווה והמזכיר יואב גינאי, נעדרו מהדיון בועדת החינוך של הכנסת, שעסק בייצוג ישראל באירוויזיון. את רשות השידור ייצגו בדיון יו"ר הרשות אמיר גילת, היועצת המשפטית ליאת פיינרו ויצחק זוננשיין. פיינרו ניסתה להסביר למפיק חיים סלוצקי למה היה עליו לחתום על החוזה להפקת הקדם אירוויזיון לפיו "מצבה הכלכלי של רשות השידור רעוע".
"כן, בטח רעוע", אומר מנהל זועם של אמן שמועמד לתחרות השנה. "מיליארדי שקלים בשנה נשפכים על משכורות לאלפי עובדים מכספי האגרה שכולנו משלמים - מה הפלא שלא נשאר כסף להפקת אירוע, לקדם אירוויזיון, או למימון מלא של המשלחת הישראלית לאירוויזיון, להשקעה בקמפיין ברחבי אירופה למען זכיית השיר הישראלי".
"במדינות אחרות משקיעים מיליונים כדי שהשיר שלהם ייבחר, רק אצלנו הרשות מחתימה אותך על תקנון לפיו היא לא שמה שקל, אבל לוקחת אליה את כל הכבוד, התהילה והזכויות על השיר והקליפ. יש המון אי סדרים, אבל ככה הרשות מתנהלת, זה כואב, אבל זה המצב".
-ומי שלא חותם על התקנון?
"מאיימים עליו שהשיר שלו לא יהיה מועמד, ואז כל ההשקעה יורדת לטימיון. אתה חייב לחתום. זה מטורף. רשות השידור לחוצים אש. הם התקשרו אתמול בטירוף 30 פעם כדי שנחתום ולא מוכנים לסייגים ומאיימים שהשיר לא יעלה בועדה, ואין לך עם מי לדבר - או 'כן' או 'לא', אין משא ומתן, אין לך עם מי לתקשר, זה או 'כן' או 'לא'. בכל הסכם בתעשיית המוזיקה אף פעם לא קיבלתי וישר חתמתי, זה מנוגד למהות של כל משא ומתן".
"מתי יהיה למאיה בוסקילה זמן לקמפיין?"
גורם אחר בתעשיית המוזיקה מצביע הערב בשיחה עם mako על הבעיה בלוחות הזמנים: "בזמן שמדינות אחרות כבר בחרו מזמן את השירים שלהן והחלו להריץ קמפיינים מפוצצים בכסף בכדי להביא לזכייתן השנה, ברשות השידור ממשיכים 'לקחת את הזמן' ולהתמהמה עם הבחירה עד חודש פברואר.
"לא כל שכן - אם תזכה מאיה בוסקילה, המועמדת המובילה לנסוע לאירוויזיוון, שעוד לפני כן נוסעת להצטלם בחודש הקרוב בלוס אנג'לס ל'חי בלה לה לנד' - היא תוכל להתחיל את קמפיין האירוויזיון שלה באירופה רק מאמצע חודש מרץ - מה זה אומר על הסיכויים שלה לזכות באירוויזיון מול נציגי מדינות שכבר מדצמבר מפמפמים את השירים שלהם לקהל באירופה? שהם יורדים עוד יותר מהרגיל. כי באירופה נותנים לקהל הרחב לבחור את הזוכה באירוויזיון, בניגוד לישראל, שבה יש ועדה שמחליטה בשביל כולנו מי יהיו המועמדים ומי ייסע".
תגובות
יו"ר ועדת האירוויזיון יעקב נווה לא ענה לטלפון ולא לאסאמאסים. מזכיר הועדה יואב גינאי לא ענה לטלפון וגם לא לאסאמאסים.
מרשות השידור נמסר בתגובה: "רשות השידור אינה מפרסמת פרטים על עבודת הועדה טרם החלטתה הסופית. את רשות השידור יצגו בכנסת, יו"ר רשות השידור, היועצת המשפטית המלווה את התהליך ומ"מ מנהל חטיבת התוכניות יצחק זוננשיין".