עם שיר שרבים בישראל עדיין מתקשים להבין ולעכל, ועם שערוריית סמים שמסרבת לרדת מסדר היום, איטליה הפכה אתמול לזוכה הגדולה של אירוויזון 2021 אחרי שלהקת Måneskin (מונסקין) כבשה בעיקר את הקהל בבית עם שירם zitti e buoni ("סתום ת'פה ושתוק" בתרגום חופשי) וסיימה את הערב עם 524 נקודות.
לאורך כל השבוע האחרון הובילו האיטלקים את טבלת ההימורים למרות שעל הנייר הם הגיעו להולנד עם שיר "פחות אירוויזיוני", מלא רוק בועט ולוק שאנחנו פחות רגילים לראות על הבמה הגדולה בעולם. אז נכון, פינלנד כבר זכו עם שיר רוק היסטרי בשנת 2006 באירוויזיון שנערך באתונה עם הביצוע של להקת "לורדי" לשיר Hard Rock Hallelujah - אבל הניצחון אמש של איטליה הצליח בכל זאת להפתיע רבים.
כאן אצלנו בישראל ההפתעה הייתה גדולה הרבה יותר אחרי שצוות השיפוט הישראלי, שהורכב מאנשים שמבינים דבר או שניים במוזיקה כמו אוהד חיטמן, רוני (סופרסטאר) דואני, נוי אלוש, אביה פרחי ומבקר המוזיקה יוסי חרסונסקי, לא העניק אפילו נקודה אחת להרכב האיטלקי. כידוע, הציון הסופי מורכב מהציון של צוותי השיפוט מסביב לעולם יחד עם הצבעות הקהל בסמסים (הקהל הישראלי העניק לאיטליה 7 נקודות בלבד).
ישראל הייתה המדינה הראשונה שהעניקה את ציון השופטים שלה מטעם תאגיד השידור בערב הארוך אתמול אחרי שלוסי איוב עלתה מול המנחים ההולנדים וסיפרה להם שצוות השיפוט הישראלי החליט להעניק את 12 הנקודות שלו לשוויץ, 10 נקודות לליטא, 8 לצרפת (שסיימה את הגמר במקום השני עם 499 נקודות), 7 לרוסיה, 6 לבלגיה, 5 למלטה, 4 לאוקראינה, 3 לקפריסין, 2 לאזרבייג'ן ונקודה אחת לבולגריה.
אז למה צוות השיפוט הישראלי החליט להתעלם לחלוטין מאיטליה? פנינו אליהם הבוקר כדי להבין מה לא עבד להם בשיר הרוק הזה. "אישית לי השיר הזה לא התלבש על שום משבצת שאני מחפש באירוויזיון", מספר לנו המוזיקאי והיוצר נוי אלוש. "מצד אחד לא שיר פופ מרים ומהודק, ומצד שני בטח לא שיר רוק בועט. גם חסר לי כל אלמנט טראשי. אגב, שיקולים כמו שרצו ברשת של 'וואו איזה בולט האיבר של הסולן החתיך' זה משהו שפחות מה שעובד עלי".
"נראה לי שאצלי זה די ברור", אומרת רוני דואני. "עולמות הרוק זה לא משהו שאני מתחברת אליו, אני נסיכת פופ. הם קיבלו אצלי ניקוד על ההופעה והתלבושות, והזמר אכן מלא נוכחות. אבל מבחינתי זה לגמרי לא משהו שהוא מקום ראשון באירוויזיון, ולכן הם לא נכנסו לעשירייה שלי".
גם יוסי חרסוסנקי, מבקר המוזיקה הוותיק ובעל האתר יוסמיוסיק, פחות התחבר כאמור לחבר'ה מרומא: "האיטלקים הלכו על גלאם רוק מיושן, רוק אסתטי אבל חסר כל נשמה, מנגינה ועוצמה פנימית. זה פשוט לא עשה לי כלום".
"דבר ראשון פשוט היו שירים טובים יותר. דבר שני, אני עד עכשיו לא יודעת לזמזם את השיר האיטלקי ומבחינתי אם זה שיר שאני לא יכולה לשיר אחרי זה בקריוקי יש פה בעיה", מספרת אביה פרחי, מנהלת ערוץ MTV ישראל. "מה שכן מאוד הרשים אותי זה קו הלסת של הסולן".
"אני דווקא כן דירגתי את האיטלקים. לא במקום גבוה, אבל במקום ששווה נקודות", מספר המוזיקאי אוהד חיטמן. "אני חושב שמה שלי אישית לא עבד, כי אני מגיע מעולמות של הרמוניות ומלודיות, זה שבשיר הזה יש פחות מלודיה. נכון, יש פה זמר כריזמטי וזה לא רוק בכאילו, אבל זה פשוט לא הסטייל האישי שלי. הרבה יותר התחברתי לשוויץ וצרפת שזה הרבה יותר 'טבעי' לי לאהוב. מאוד אהבתי גם את ליטא ומלטה - היה שם פופ מלודי מהמם. זה היה ממש גבולי אם איטליה תקבל מאיתנו נקודות, אבל היא בטח לא בטופ".
הלהקה האיטלקית מורכבת מארבעה חברים: דמיאנו דייוויד (סולן), ויקטוריה דה אנג'ליס (בס), תומאס ראגי (גיטרה) ואיתן טורקיו (תופים), והיא הגיעה למקום השני בעונה ה-11 של "X Factor" במקומית בשנת 2017, וב-7 במרץ 2021 הלהקה זכתה בקדם האיטלקי עם השיר שרוב אירופה התאהבה בו, וישראל קצת פחות.
כאמור, בתרגום חופשי השיר נקרא "סתום ת'פה ותשתוק" והוא מדבר על התסכול והבדידות שגרם נגיף הקורונה: "אנשים מוזרים כמו סוחרי סמים, הייתי נעול בסגר יותר מידי לילות, עכשיו אני בועט בדלתות ואביט למעלה", הם שרים שם, וזה המקום להזכיר שאיטליה זכתה לראשונה בשנת 1964 עם הקלאסיקה Non Ho L'étà (אני צעירה) בביצוע ג'יגליולה צ׳ינקווטי וב-1990 עם Insieme (ביחד) בביצוע טוטו קוטוניו.