"הוא לחץ את ידי ונעץ בי מבט מרושע", כך כתב בשנת 2003 הטבח היפני המכונה קנג'י פוג'ימוטו, ששירת בעבר את שליט צפון קוריאה קים ז'ונג-איל. בספר זכרונותיו מתאר הטבח את פגישתו הראשונה עם היורש המיועד קים ג'ונג און, שהיה אז בן שבע. "אני מתקשה לשכוח את המבט בעיניו. היה נדמה לי שהוא אומר, 'הנה יפני מתועב'", תיאר הטבח את הילד שלבש מדי צבא וכונה בידי עוזריו של אביו ובידי האב עצמו "הנסיך". לדברי הטבח, היה קים ג'ונג און כבר אז הבן המועדף על אביו ודמה לו כ"שתי טיפות מים".
כדי שיוכל לספר את הדברים הללו, נמלט פוג'ימוטו מצפון קוריאה בשנת 2001, השאיר אחריו אישה ובת וחי תחת שם בדוי במשך כל השנים מאז. כנראה שג'ונג און הצעיר התגעגע למאכליו, מפני שבספטמבר 2012 נכנס לפתע סוכן חשאי לחנות בה שהה ומסר לו הזמנה רשמית מטעם המנהיג לביקור בן שבועיים במדינה.
"'בגידתך נסלחה', חייך אליי החבר הגנרל וחיבק אותי, מעשה שלא היה עולה על דעת אביו לעשות לעולם", סיפר פוג'ימוטו, שחזר מאותו ביקור כשבפיו שיר הלל למנהיג ולמדינתו. "כשחייתי שם שררה תמיד אווירה עגמומית ואנשים התהלכו כשראשם כבוש באדמה. כעת הם הולכים בערנות ובמרץ ואינם חוששים להציג פנים עליזות יותר. החנויות בפיונגיאנג מלאות בשר וירקות, טלפונים סלולאריים הפכו לפריט שאי אפשר בלעדיו".
בתמונות שפרסמה צפון קוריאה מאותו ביקור, נראים ג'ונג און ואשתו, כשהם יושבים עם פוג'ימוטו ליד שולחן ומחייכים אליו חיוך רחב. הטבח המאושר, שזכה גם לראות את האישה והבת שהשאיר מאחור כשנמלט מהמדינה, סיפר כי "המנהיג כיבד אותי באוכל משובח, ביין בורדו ובסיגריות צרפתיות. הוא הקשיב לכל מה שהיה לי לומר ואף הניד בראשו כשיעצתי לו לפתוח את צפון קוריאה לעולם. אני מתכוון לבקר שם מעתה כמה פעמים בשנה ואין ספק שצפון קוריאה היא מקום מקום שונה היום".
האם באמת כל כך שונה? ההצהרות האחרונות של ג'ונג און על כך שינחית מכה גרעינית על ראשה של ארצות הברית לא עוזרות לחשוב שמדובר בעידן חדש וחופשי יותר במדינה המסוגרת. הן כן מעוררות שוב את החידה סביב דמותו המסתורית של המנהיג, שאפילו שנת הולדתו לא לגמרי ברורה. מה הוא ירש מאבא ואיזה שגעונות פיתח לגמרי לבד? מומחים ישראלים ואמריקאים מנסים לספק תשובה, ועל הדרך לגלות גם כמה דברים שבטח לא ידעתם עליו.
1. קודם כל, ולמען הסר ספק: הוא דו פרצופי. "יש שני צדדים בקים ג'ונג און", אומר לניו-יורק טיימס צ'יאונג סיאונג-צ'אנג, פרשן לענייני הצפון במוסד "סיאונג" הדרום קוריאני. "הוא מציג בפני ארה"ב ודרום קוריאה קו צבאי נוקשה, אך במקביל הוא מנסה להציג את עצמו כמנהיג טוב לב ונדיב בפני עמו, כשם שהציג את עצמו בפני השף לשעבר".
2. הוא בן 29. או 30. על פי הביוגרפיה הרשמית שפרסמה צפון קוריאה נולד קים ג'ונג און (בקוריאנית, אם תרצו לקעקע: 金正恩 김정은) ב-8 בינואר 1984. על תאריך זה קיימת מחלוקת ויש הגורסים כי הוא נולד למעשה שנה קודם לכן.
3. יום הולדתו הוא חג לאומי בצפון קוריאה. ממש כמו זה של אביו קים ג'ונג איל וסבו, מייסד המדינה קים איל סונג.
4. הוא הבן המועדף. למרות שיש לו שני אחים גדולים (לא כולם מאותה אם, לאביו היו לפחות שלוש נשים שונות), ג'ונג איל סימן אותו לשלטון כבר מגיל צעיר. אחיו הבכור, קים ואנג נאם, היה אמור להיות היורש, אולם הוא נחשב בעיני האב ל"פוחז ופרחח" ואף בייש בעבר את השלטון כשנסע בשנת 2001 עם דרכון מזויף ליפן מפני שחפץ להגיע לדיסנילנד. האח האמצעי, קים ג'ונג צול, נחשב ל"סיסי ונשי" ולכן לא זכה אף הוא לקבל את רסן השלטון. על ג'ונג און אמר האב כי "הילד הזה הוא כמוני".
5. הוא התחנך בשוויץ. למרות שגם לגבי שנות התבגרותו של ג'ונג און הדעות חלוקות, הדעה הרווחת היא כי שהה, כמו שני אחיו הגדולים, בבית ספר תיכון יוקרתי בברן שבשוויץ, שם למד שפות זרות כגון אנגלית וצרפתית.
6. הוא נקרא גם פאק אום. את שנותיו בתיכון העביר היורש בזהות בדויה, תחת השם "פאק אום" ועם מאבטח צמוד, שאולי היה בכלל אחיו האמצעי הקרוב אליו בגילו. על פי השמועות היה ג'ונג און תלמיד טוב, אך ביישן מבחינה חברתית.
7. הוא פריק של כדורסל. בשנות התיכון התאהב הנער השמנמן בספורט הכדורסל, בו ככל הנראה גם הצטיין ואף רכש לעצמו עשרות זוגות של נעליים מהמותג האמריקני השנוא "נייקי". על פי סיפוריו של חבר לספסל הלימודים, הראה לו ג'ונג און תמונות שלו עם שחקני הכדורסל טוני קוקוץ' וקובי בראיינט. סיפורים נוספים מעידים כי על הפרקט היה אופיו של ג'ונג און משתנה והוא היה מנהיג את חבריו על המגרש ואף אוסף אותם בסיום המשחק ומנתח את המהלכים.
8. ובגלל שהוא יכול, הוא שינה את חוקי המשחק. למנהיג הצעיר נמאס, למשל, שדקות המשחק האחרונות לוקחות זמן רב, בהם מבצעת כל קבוצה עבירות רבות כדי לשלוח את שחקני הקבוצה השנייה לקו העונשין. על פי חוקיו החדשים של ג'ונג און, כל סל שדה שייקלע בשלוש הדקות האחרונות של המשחק יהיה שווה שמונה נקודות, לא פחות. אם עדיין ימשיכו הקבוצות לשלוח זו את זו לקו העונשין, צפוי להן גם עונש. החטאה משם בשלוש הדקות האחרונות תשלול נקודה מהקבוצה שהחטיאה. גם את מהלך המשחק הרגיל שיפר המנהיג, כשקבע לדוגמא שהטבעה תהיה שווה שלוש נקודות - ושסל של מעבר לקשת, המקנה בדרך כלל שלוש נקודות, יהיה שווה ארבע מהן.
9. הוא סובל מעודף משקל. אם לשפוט על פי מראהו, נראה כי מאז אותן שנים בהן שיחק כדורסל לא נוהג ג'וג און לבלות זמן רב מדי בפעילות גופנית. גובהו נאמד בכ-175 סנטימטרים ומשקלו מוערך בכ-100 ק"ג ויותר, מה שאומר כמובן כי הוא סובל מעודף משקל ונמצא בקבוצת סיכון גבוהה לחלות בסוכרת.
10. הוא יודע דבר או שניים על צבא. משנת 2002 ועד 2007 היה ג'ונג און רשום כסטודנט באקדמיה הצבאית הגבוהה בפיונגיאנג, בירת צפון קוריאה. מספר חודשים לאחר שהוכרז כשליט הרשמי החדש של צפון קוריאה, מינה עצמו ג'ונג און לדרגת מרשל - הדרגה הצבאית הגבוהה ביותר מדינה.
11. חייבים להגיד משהו על התספורת הזאת. ג'ונג און מעצב את שערו כמו סבא, עם פאות לחיים קצרות. שמועה עקשנית נוספת טוענת כי המנהיג הצעיר סובל מפחד מסָפרים הנובע מחוויית ילדות טראומטית וכי הוא מעדיף לספר את עצמו. התספורת בסגנונו של ג'ונג און, שזכתה לכינוי "השאיפה", הפכה אותו לאייקון אופנה במדינה וגברים צעירים רבים עומדים בתור בחזית של מכוני יופי כדי להסתפר בסגנון המנהיג. ג'ונג אף אירח לאחרונה במעונו ילדים חוגגים ודאג להצטלם מוקף בני נוער מחייכים ושבעים, גם זה כמנהג הסב הנערץ.
12. חצאיות מיני ברחובות פיונגיאנג! את תוצאות הסגנון הייחודי של ג'ונג און ניתן לראות גם אצל האזרחים, או יותר נכון האזרחיות. בתמונות שהתפרסמו לאחרונה נראות נשים בחצאיות מיני ועקבים גבוהים הפוסעות ברחובות הבירה פיונגיאנג. מדובר בשינוי מדהים, מכיוון שבמשך שנים היה הלבוש מערבי מוקצה מחמת מיאוס. המנהיג עצמו נראה בטלוויזיה מריע ללהקת נשים שחשפו רגליים בהופעה, בה הוצגו גם אייקונים אמריקניים כגון מיקי מאוס וקטע מסרט של סילבסטר סטאלון.
13. חברי הטוב דניס רודמן. כוכב ה-NBA לשעבר ביקר בצפון קוריאה בתחילת השנה והיה לאמריקאי הראשון שנפגש עם ג'ונג און. רודמן, שביקר במדינה יחד עם קבוצת הכדורסל הארלם גלובטרוטרס וצוות צילום של רשת HBO, חזר משם נרגש ואמר כי "ג'ונג און אמר לי שאינו רוצה מלחמה והוא מבקש מאובמה שיתקשר אליו". כשנשאל "התולעת" מה הוא חושב על מעשיו של המנהיג הצפון קוראיני ועל שלטונו הדיקטטורי, ענה "הוא בחור נהדר מבחינתי. אני לא יכול לסלוח על מה שעשה, אבל כאדם לאדם – הוא חבר שלי". רודמן, אגב, נחשב לאיש סוד יוצא דופן של און. "אין אף אדם ב-CIA שיודע לומר יותר מרודמן על מנהיג צפון קוריאה, וזו עובדה מפחידה ביותר", אמר לרשת ABC האל"מ סטיב ג'ינארד, בכיר בשרות הביון האמריקני. מחלקת המדינה האמריקנית מיהרה מצידה להבהיר כי היא אינה עומדת מאחורי נסיעתו של הכדורסלן.
14. הוא מודה בכשלונות. קים ג'ונג-און רוצה להצטייר כצעיר ופרגמטי ו"מגלה יותר נכונות להודות באתגרים, קשיים ואף כישלונות, כפי שהודה באפריל האחרון בכישלון שיגור טיל", כפי שאמר לניו-יורק טיימס ג'ון דלורי, מומחה לצפון קוריאה באוניברסיטת יונסיי בסיאול. "הוא מנסה להפוך את מה שעשוי להיות חיסרון – גילו הצעיר וחוסר ניסיונו – ליתרון פוליטי בדמות תכונות כגון דינמיות ואנרגיה".
15. הוא מנסה לזכות באהבת העם... בניגוד לאביו הסגפן, מנסה ג'ונג און למצב את עצמו, לפחות מול בני עמו, כשליט פתוח וידידותי יותר – סגנון שאימץ מסבו, מייסד האומה, שהיה מנהיג אהוב על אזרחיו. כך למשל נאם כבר שני נאומים ציבוריים לאומה (אביו לא נאם מעולם), לא חושש למחוא כפיים, ביקר עם אשתו בפארק שעשועים ואף צולם כשהוא משלב ידיים עם אזרחים וחיילים בצבא.
16. ... אבל הוא תוקפני ממש כמו אבא. האירועים האחרונים מצביעים על כך שג'ונג און שומר על הקו התוקפני ואינו מתכוון להתרחק מהמדיניות ומסגנון הממשל שהנהיגו אביו וסבו ברוב התחומים, כגון אחזקת צבא חזק שהוא מפקדו וכמובן פיתוח נשק גרעיני ואיומים תדירים על דרום קוריאה וארה"ב.
17. יותר מתוקפני - הוא אכזרי. דיווחים רבים מצביעים על כך שג'ונג און הצעיר ממשיך גם בהפרות זכויות האדם, שהחלו תחת הנהגתם של אביו וסבו. מדו"ח של האו"ם על מצב זכויות האדם בצפון רוקיראה עולה כי עדיין מתרחשות במדינה הוצאות פומביות להורג של עריקים ואנשים נשלחים לכלא פוליטי במחנות. מזרוקי דרוסמן, שהיה שליח מיוחד של האו"ם לצפון קוריאה בתחילת השנה, קרא להקמת ועדת החקירה של האו"ם כדי לתעד את האחריות של קים ג'ונג אום ואנשים אחרים בממשלתו צפון קוריאה לפשעים נגד האנושות.
18. ניסו להתנקש בחייו. אולי בגלל המעשים המתוארים בפסקה הקודמת, נעוצה השמועה כי ב-14 במארס 2013, על פי מקורות מודיעין דרום קוריאניים, שימש ג'ונג אום כמטרה לניסיון התנקשות בחייו. הניסיון נעשה על ידי "אנשים ממורמרים בתוך הצפון", בתגובה להורדה בדרגה של בכיר בצבא בשם קים יונג חול בחודש נובמבר של שנת 2012. לדברי המקור המודיעיני עלום השם ניסיון החיסול נערך בעיר התחתית של פיונגיאנג והביא לחילופי אש. ההורדה בדרגה, אגב, הייתה בשל מאבקי כוח פנימיים בין פלגים ממשלתיים.
19. הוא מיליארדר. מבחינה כלכלית השליט הצפון קוריאני לגמרי מסודר. במסגרת חקירה משותפת שערכו סוכנויות הביון של ארה"ב ודרום קוריאה, דיווח העיתון הדרום-קוריאני "Chosun Ilbo", התגלה כי ג'ונג און מחזיק ברשת עצומה של חשבונות בנק סודיים ברחבי העולם שבהם מופקדים 5-4 מיליארד דולר. חשבונות הבנק רשומים תחת שמות בדויים במדינות כמו סין, רוסיה, סינגפור, שווייץ, אוסטריה, לוקסמבורג וליכטנשטיין, אמר מקור דיפלומטי לעיתון. "בעבר העדיפה צפון קוריאה להשתמש בחשבונות בבנקים אירופים, אבל באחרונה החלה להעדיף בנקים בסין".
20. ואולי גם עבריין. מקור מרבית הכספים בחשבונות הוא בעסקים צפון-קוריאנים הקשורים לצבא או לגופים ממשלתיים אחרים. רוב הכסף מגיע מהכנסות מפעילויות בלתי חוקיות כמו מכירת סמים, הפצת כסף מזויף, יצוא נשק ומסחר בסיגריות ואלכוהול, אך חלק מההכנסות מגיע מפעילות חוקית, כמו מכירת מוצרים חקלאיים וחומרי גלם בחו"ל. בכיר צפון-קוריאני שערק למערב סיפר כי שגרירות צפון קוריאה ברוסיה עוסקת בהלבנת כסף מזויף שמגיע ממדינת האם. "ב-2008 בלבד הולבנו כספים מזויפים בהיקף של 30 מיליון דולר", אמר הבכיר לעיתון.
21. מה שבטוח, הוא בזבזן. לפי דיווחים שונים, הכסף משמש את קים ג'ונג און למימון רכישת מוצרי יוקרה עבורו ועבור בכירים המקורבים אליו. והרבה מהם.
22. הוא נשוי לזמרת. דווקא בחיי הזוגיות עושה ג'ונג און רושם יציב יחסית. בניגוד לאביו, שהיה חובב נשים ונשא לפחות שלוש מהן, לג'ונג און אישה רשמית אחת בשם רי סול ג'ו, זמרת צפון קוראינית, שבתחילה חשבו אותה לאחותו אולם בקיץ האחרון הודיעה המדינה רשמית כי מדובר בזוגתו. סול ג'ו מופיעה עם בעלה באירועים רשמיים ונוהגת להתלבש בסגנון מערבי יחסית, כגון שמלות צבעוניות.
23. הוא אבא צעיר. למנהיג ואשתו הזמרת נולד לאחרונה במזל טוב גם צאצא. מיו הילוד אינו ידוע, אולם ההערכות הן כי מדובר בבת, משום שאם היה זה יורש עצר הוא היה ודאי מוצג לעולם.
24. יש לו דודה קשוחה. בניגוד לאביו, שהוכרז כיורש 20 שנים לפני שהתמנה לשליט המדינה, לג'ונג און הצעיר לא היה זמן רב להתכונן לתפקיד. לצורך זה מינה לו אביו שני "שומרי ראש", החונכים אותו בתפקיד ונחשבים לחזקים מאד: אחותו הצעירה של האב, קים קיונג-הוי, דמות פוליטית בכירה בפיונגיאנג ב-40 השנים האחרונות הנחשבת ללוחמנית ותוקפנית מאד, ובעלה ז'אנג סונג-טאאק, שהיה מקורב מאד לאב אך נחשב למתון יותר. "הדודים עוזרים לג'ונג און למצב את תדמיתו כמנהיג צבאי רב עוצמה ולזכות בכבוד ובשליטה", הסביר לרשת ABC ז'יונג יונג טאי, חוקר בכיר בקוריאה הדרומית.
25. הוא קובע חוקים חדשים... "בשבוע שעבר כונס פרלמנט הבובות של צפון קוריאה והעניק את חותמת הגומי שלו לשלל חוקים, שלהם משמעות סמלית אומנם, אך גדולה מבחינה פנימית", אומר ד"ר גיא פודולר, מומחה לקוריאה מהחוג ללימוד אסיה באוניברסיטת חיפה. "חוק שעבר למשל הוא שהנשק הגרעיני של צפון קוריאה הוא חוקי ומשמש למטרות הגנה, וחוק נוסף קובע שצפון קוריאה מקימה מכון לחקר החלל ומצטרפת באופן רשמי למרוץ לחלל. בנוסף חוקק חוק הקובע שהמוזוליאום בו חנוטות גופותיהם של הסב והאב נחשב מעתה כמרכז האומה הקוריאנית כולה. החוק הזה חיזק את מעמודו הפנימי של ג'ונג און ומיצב את מעמדם של מנהיגי האומה, הזוכים כידוע לפולחן כמעט אלילי, כנצחיים".
26. ... אבל הוא לא באמת משנה שום דבר (יש לקוות). "ג'ונג און משחק עם המערב משחק כפול", אומר ד"ר אלון לבקוביץ, מומחה לקוריאה מאונ' בר-אילן, המעביר קורס בשם "המסתורין של צפון קוריאה". "הוא אומנם מציג תדמית פתוחה יותר, אבל הציפייה שיש ממנו להתקרב למערב היא מוגזמת, מכיוון שהוא נמצא במשטר לא דמוקרטי ואינו יכול לאפשר לאזרחים קרבה גדולה מדי למשטרים אחרים. כאשר מתבוננים בשינויים שחלו בצפון קוריאה מאז עלייתו של ג'ונג און לשלטון, רואים שאלו שינויים קוסמטיים בלבד, לא שינויים מהותיים. הזרים שנמצאים בצפון קוריאה זוכים להשגחה צמודה, לאזרחים אין אינטרנט והציפייה מהמנהיג להיות פרו מערבי דומה מעט לציפייה מבשאר אסד, שלמד באנגליה וחשבו שיקרב את סוריה למדינות מערביות, ציפייה שהתבדתה כמובן. בכל מקרה, רב הנסתר על הגלוי במקרה דנן, כך שקשה מאד לחרוץ דעה האם המתיחות הנוכחית תתפתח לכדי פיצוץ. מה שקרה בדרך כלל עד היום הוא שהמערב לא הגיב בגלוי על פרובוקציות מצד צפון קוריאה. הפעם הייתה תגובה, כך שהמצב פחות צפוי. ברור כי גם לצפון קוריאה וגם למדינות המערב אין אינטרס שיקרה פיצוץ אמיתי - וגם הסינים, בעלי בריתו של ג'ונג און, מנסים להרגיע".
ד"ר פודולר מצטרף לדעתו של לבקוביץ. "נראה לי שכרגע אין שינוי במצב הנפיצות", הוא אומר. "בשנת 2010 הרגו הצפון קוראנים אזרחים באי של הדרום ואף השמידו צוללת והרגו חיילים מהדרום ולא פרצה מלחמה. בצפון קוריאה משחקים כל הזמן על המתח עם השכנה מדרום ועם מדינות המערב. עושים פרובוקציה כדי שההחרפה במצב תשמש כבסיס לדיבורים. הם לא יגידו זאת בגלוי, אבל ברור שהם זקוקים לסיוע ולא יכולים להתקיים בבידוד מדיני מוחלט. אפילו בסין נשמעו לאחרונה קולות הקוראים להפחית את התמיכה בצפון קוריאה, וזה מצב לא טוב עבור הצפון קוריאנים. למרות זאת, חשוב לזכור כי הדבר הקריטי ביותר לג'ונג און הוא לשמור על יציבות שלטונו, כך שהוא חייב ליצור מעמד חזק מול העם. לכן הוא מייצר פרובוקציות, למרות שהוא יודע כי מלחמה עלולה בהחלט למוטט את שלטונו".
27. בסופו של דבר, הוא רק רוצה ליהנות מהחיים. פרשנים נוספים מרבים לצטט אירוע שתיאר הטבח היפני פוג'ימוטו - ולהשליך ממנו על אופיו של המנהיג. כשהיה ג'ונג און ככל הנראה בן 18, ישבו הוא והשף יחד ועישנו סיגריה. כשפוג'ימוטו פלט עשן צרפתי משובח, הביט הנער אל האופק ואמר: "הנה אנחנו, משחקים כדורסל, רוכבים על סוסים ואופנועי ים ועושים חיים. אבל מה עם חייו של האדם הממוצע"?