הרב פנחס אבו חצירא צוין לאחרונה במקום הראשון ברשימת הרבנים העשירים של מגזין "פורבס" בישראל, עם 1.3 מיליארד שקלים באמתחתו. מה שמוכיח שאם תתפללו מספיק חזק, יכול להיות שזה ישתלם יום אחד. הוא בנו של אלעזר אבוחצירא, שנרצח בחודש יולי בשנה שעברה על ידי מאמין שלו. מיהו האיש שנכנס לנעליו של אחד הרבנים הבולטים בארץ?
מי זה – אבוחצירא הבן, 35, ירש מאביו את החצר הגדולה בארץ. אביו נרצח על ידי מאמין שהגיע להתייעץ איתו, דקר אותו ולאחר מכן הוגדר כלא כשיר לעמוד למשפט. מדובר במשפחה מיוחסת במיוחד – אבוחצירא הינו נינו של הבאבא סאלי. אביו של פנחס, באבא אלעזר, נחשב לסמכות דתית מרשימה בפני עצמה; ליד ביתו נמצאות דירות מאמינים, ושווי הנכסים במקום עלה משמעותית בזכות המשפחה. פנחס הבן, כך לפי דיווחים בתקשורת, ממעט להופיע בציבור ובעל סגנון שונה מעט משל אביו.
כל אירוע שאליו יוצא אבוחצירא הוא חגיגה אמיתית באתרים דוגמת "כיכר השבת", המיועדים לקהל הדתי בעיקר. בניגוד לאביו, שכיסה את פניו ובין ביתו לישיבה שלו הייתה מנהרה תת קרקעית ששמרה על צניעותו, לא דווח עד כה על ביישנות שכזו מצד הבן. על אף שכמות המבקרים במקום פחתה, הוא עדיין מקבל אלפים של מאמינים. בראיונות שהעניקו מקורבים למשפחה לכלי תקשורת נטען כי הוא עדיין לא מנוסה מספיק לנהל את ההון העצום של המשפחה.
עסקים – בתחקיר שפרסם העיתונאי יוסי בר מוחא אודות באבא אלעזר, אביו של פנחס, הוערך הונו במאות מיליונים "בלבד", שמפוזרים גם בעולם. ברשות המשפחה גם בניינים בבאר שבע ושטחי נדל"ן נוספים, במקרה של רב, קשה להתייחס למתן התרומות בגין ייעוץ כ"עסק", אך מתרומות אלו מתגלגלים סכומי כסף נאים אשר קשה לאמוד אותם, כך לפי התחקיר של פורבס.
לצדו – האישה תמר, וארבעה ילדים, כשעל פי המדווח באתרים חרדים צפוי להיוולד לו בן נוסף השנה. בקרב חבריו של הרב מצויים משפיעים רבים. לצד ראשי ערים רבים, גם ממרכז הארץ, אפשר למנות גם את יו"ר ש"ס אלי ישי, וחברים נוספים בתנועה. אחרי הרצח כל צמרת המדינה הגיעה לנחם, כולל שמעון פרס, ציפי לבני ועוד. ראש הממשלה, נתניהו הסתפק בטלפון ופרסום מודעת אבל.
לפוזה – לפחות כלפי חוץ מעדיף הרב לשמור על אורח חיים צנוע ברוח הדת, ולהמנע ממסיבות מפוארות ושאר תסמינים של חיי פאר. על פי דיווחים בעיתונות הכלכלית בבעלות המשפחה בית פרטי בעל שטח גדול באזור באר שבע, הכולל גם אולם תפילה וחדרי אירוח.
איך אנחנו עוזרים לו – תלוי באיך אתם מגדירים "אנחנו". רוב הציבור החילוני ככל הנראה לא מסייע לחשבונות הבנק של כבוד הרב. ציבור המאמינים, לעומת זאת, תורם ככל יכולתו. כשאומדים את ההון המשפחתי הרב, מסתבר שככל הנראה ישנם הרבה שיכולים. מדובר בעזרה ניכרת עבור ציבור שמוכן לשלם כסף רב עבור זמנם של הרבנים מן המשפחה המיוחסת. כבוד הרב, אגב, הצהיר לפי הפרסומים כי לא יתערב ברשימה של מי שיגיע לקבל מזמנו וחוכמתו. בדיוק בשביל זה יש סלקטורים.
מה היית יכול לקנות עם הכנסותיו – 1.3 מיליארד לא מרכיבים אמנם את הכנסתו החודשית, אבל בהיעדר מידע קונקרטי על היקף התרומות שהרב מקבל, נבדוק הפעם מה אפשר לרכוש בהון המשפחתי. ספר תורה, לפי האתר מקור הסת"ם, עולה 140,000 שקלים (לפי סוג הכתיבה בית יוסף). בסכום זה לרכוש כ-9,285 ספרי תורה. אפשר גם לרכוש 541 דירות לופט בתל אביב (לפי חישוב של 600,000 דולר), ולהפוך אותם למחסן שיכול לאחסן את כל הספרים שקנינו.
האם הוא גבר? בניגוד לשני המיליארדרים מהשבועות הקודמים, השבוע נתקלנו בקושי רב יותר להכריע, שכן מדדי הגבריות שונים במידה רבה בין המגזר הדתי לחילוני. ישנם מאפיינים דומים, כמובן, אך קשה להתעלם מן העובדה שמדובר בשני עולמות שונים בתכלית. כך, למשל, בעוד שבמגזר החילוני הצטיינות בלימודים נחשבת כטובה מבחינה חברתית, בזאת הדתית לחכמים שמור מקום מיוחד של כבוד.
בניגוד לרבי אלעזר האב, אשר היה במחלוקת עם רשויות המס, לבן עומדת עדיין זכות תום הלב. לעדויות רבים, הבן חכם בתורה ולמד באופן עצמאי ובזכות עצמו, מלבד זכות האבות שלו. במובנים מסוימים הוא אף נוהג באופן מודרני יחסית (למשל, כשלא הולך עם כיסוי או עובר במנהרה תת קרקעית מסוגיות צניעות). כאן, שוב, תלוי את מי שואלים. יש מי שיאמרו שבמהלכים אלו מדובר בציון לטובה במדד הגבריות, שכן הוא הולך בדרכו שלו. מצד שני, יהיו בדיוק את מי שיאמרו ההיפך. ההכרעה שלנו, אם כך, היא שיש עוד זמן להכריע במדד זה. מאחר שאין כרגע דבר שלילי לומר על כבוד הרב, נמשיך במסורתנו של הציונים הגבוהים. 8 מתוך 10.