בשבוע החולף בריכת השחייה באולימפיאדת לונדון 2012 סיפקה לנו המון דרמות. יאנג הסיני שבר שיאי עולם, מייקל פלפס שבר את שיא השיאים כשסיים קריירה עם 22 מדליות אולימפיות ומשה גרטל איבד את השפיות מול העיניים שלנו כל יום מחדש. אבל כל זה לא משנה, כי הדבר היחידי שהתרכזנו בו הוא המחשבה איך השחיינים האלה מצליחים לפתח גוף שגורם לכל הבנות במשרד לנגב את הסנטר.
אז פנינו אל חנן גלעד, מבכירי מאמני השחייה בארץ. גלעד נמצא מעל 40 שנה בתחום השחייה ובמשך שנים אימן את נבחרת הנוער הלאומית וכיום הוא מאמן באקדמיה לשחייה של וינגייט, המקום שמוציא את השחיינים הישראלים לאולימפיאדה.
חנן, גם אני רוצה גוף של שחיין, איפה קונים אחד כזה?
"גוף של שחיין לא קונים. דבר ראשון, לצערנו, מדובר בהמון גנטיקה, הנתונים הראשוניים שהטבע הביא לך, כמו לדוגמא גובה. שחיינים היום הם בסביבות 1.90 ומעלה אפילו, וכמובן שעם הגובה העצום הזה צריך מוטת ידיים אדירה, אצל אדם רגיל מוטת הידיים שווה לגובה, אצל שחיין היא יכולה להיות גם 15-20 ס"מ יותר, ואין תרגילים להארכת ידיים. חוץ מזה יש עדיפות לרגליים קצרות כדי שלא יהוו משקל רב מדי ויטביעו את השחיין ולהוסיף על כל זה כפות רגליים גדולות ככל שניתן – איאן ת'ורפ שכבש את אולימפיאדת סידני 2000 היה עם כף רגל במידה 56. יש שמועות שהוא ניתח אותה, אבל זה לא הוכח מעולם.
נגיד ויש לי רגליים קטנות ורוחב כתפיים של עניבה, יש אפשרות להתפתח באימונים?
האימונים קשים מאוד ומחזקים מאוד, אבל רוחב הם לא יביאו לך, זו חצי אגדה ששחיינים בונים את רוחב הכתפיים שלהם באימונים, הם באים רחבים טבעי, כמו ששחקני כדורסל לא מפתחים גובה באימונים. חוץ מזה האימונים עובדים בעיקר על כושר, מחזקים ומפתחים את מה שהטבע כבר נתן לך במתנה. הגנטיקה נוגעת ברמות הקטנות ביותר, אפילו העור של השחיינים הוא רך יותר, אם תיגע פעם בעור של שחיין תראה שהוא כמו קטיפה, בשביל להוריד את רמת החיכוך עם המים.
אתה יכול לפרט מה כולל אימון של שחיין?
שחיינים מקצועיים מתאמנים 10 יחידות אימון במים ועוד 4 יחידות אימון כושר מחוץ למים בשבוע. כל יחידה כזו שווה כמה שעות, בחישוב כולל הם מתאמנים בין 4-6 שעות כל יום, אתה צריך להוסיף לזה זמן התאוששות, פיזיותרפיה ומסאז'ים שהגוף לא ייפצע. אימוני הכושר כוללים עבודה עם משקולות חופשיות, כמו שהזכרתי הדגש הוא על כוח ולא ניפוח, מה שאומר הרבה משקל ומעט חזרות. הרי בסופו של דבר אנחנו לא רוצים לנפח את השחיין כדי שיהיה כמה שפחות חיכוך עם המים. חוץ מזה גם עובדים המון על שרירי הליבה של הגב והבטן, זה מה שעוזר לתנועת הדולפין כשהשחיינים צוללים. את התרגילים לבטן ולגב עושים על משטחים לא יציבים כך שכל הזמן הגוף צריך לייצב את עצמו, ככה מפעילים את השרירים הקטנים יותר שגורמים לך להיות הרבה יותר חזק. עוד מרכיב חשוב מאוד הוא הדינאמיות, כמו לדוגמא לקחת כדור כוח ששוקל כמה קילוגרמים ולזרוק אותו מעל הראש על הקיר ושיחזור אליך מאה פעמים ברצף, תרגיל שמשלב גם דינאמיות, עצימות גבוהה בתנועתיות גבוהה וכמובן זה מפתח המון סיבולת.
יש תרגילי כושר שאפשר לעשות גם בתוך המים?
כמובן, הרבה מאוד פעמים שחיינים משתמשים בגומיות מיוחדות שקושרים לשפת הבריכה ואיתן הם מדמים שחייה, לדוגמא אם יש לך מקצה שאמור לקחת לך דקה אז אתה שוחה במשך דקה עם הגומיות האלה שמחזיקות אותך ולא נותנות לך להתקדם, זו עבודה מאוד קשה, מאוד מעייפת. כמובן אפשר לעבוד עם הגומיות האלה גם מחוץ לבריכה, ככה גם מפתחים את הטכניקה ואת השרירים הנכונים שעובדים על התנועה המסוימת שאנו מחפשים.
ומה עם דיאטה?
דיאטה היא מרכיב חשוב מאוד אצל כל ספורטאי ובייחוד אצל שחיינים. שחיינים עובדים קשה מאוד ולכן הם אוכלים המון, כי הם צריכים להחזיר לגוף את כל האנרגיה שהם מוציאים. לכל שחיין יש את הדיאטה שלו, שמתאימה במיוחד בשבילו, אבל במבט כולל ארוחת בוקר של שחיין תכלול בין 5-6 פרוסות לחם, 3 ביצים, גביע קוטג' ,מעדנים עד שלוש אחוז שומן והרבה ירקות מכל מיני סוגים. לארוחת הצהריים אוכלים 2-3 מנות בשר שנותנות המון חלבונים ולא שוכחים פחמימות כמו שעועית, פסטה או אורז. כמובן מגוונים עם סלטים בכל מיני צורות. ארוחת הערב גם כן גדולה ולא נדיר למצוא בה גם מנת בשר. ולא הזכרתי את כל ארוחות הביניים לפני ואחרי אימון. בסופו של יום כאשר לאדם בוגר ממוצע יש קרוב ל-25 אחוזי שומן בגוף, לשחיין יש בין 7-10 אחוזים בלבד.
נשמע לא קל, אז איך מתחילים?
דבר ראשון צריך להיות בצורת החשיבה הנכונה, שחיינים הם אנשים עם אופי מאוד מיוחד, עם הבנה ורצון עז למצוינות, הם עובדים מאוד קשה בשביל להגיע לאן שהם מגיעים. וזו התמדה של שנים שבהם מקריבים הרבה מאוד דברים כמו חיי חברה ומסיבות בשביל להגיע לתוצאות. אם אתה מרגיש מוכן לזה ורוצה את זה, אתה מוזמן לנסות.