גברים ישראלים חיים יותר מכל מקביליהם באירופה. כך קובע דו"ח הבריאות של אירופה לשנת 2012 שפרסם ארגון הבריאות העולמי בימים האחרונים. לפי הדו"ח, גילם הממוצע של גברים בישראל עומד על 80.1 שנים. מיד אחריהם ברשימה, בפער קטנטן, ממוקמים הגברים של איסלנד ואלה של שוודיה. הגברים של רוסיה, מחזיקים באורך החיים הקצר ביותר באירופה, עם תוחלת ממוצעת של 62.8 שנים.
בקרב הנשים האירופאיות, הספרדיות זוכות לאורך החיים הארוך ביותר, 85 שנה בממוצע. גם הנשים הישראליות זוכות למקום מכובד יחסית, המקום השביעי מבין רשימה של 46 מדינות, עם ממוצע של 83.9 שנה. נשות קירגיזטן ממוקמות בתחתית הטבלה עם תוחלת חיים של 73 שנים בממוצע.
אז האם איכות חייהם של הישראלים אינה נמוכה בהשוואה לשאר מדינות אירופה, כפי שרובנו נוטים לחשוב? פרופ' פיני הלפרין, מנהל מיון איכילוב, דווקא אינו מופתע מהממצאים. "אחת האגדות האורבניות היא שבישראל הצבא והתאונות בישראל מורידים משמעותית את תוחלת החיים", הוא מסביר, "אם תבדקי, בראייה הגלובלית של מיליוני תושבים, אין לדברים הללו השפעה מהותית על אחוזי התמותה. יש כארבעה מיליון גברים במדינת ישראל. אם תיקחי את מספר ההרוגים בעשור האחרון תגיעי אולי במאות. מבחינה מחקרית, זהו מספר זניח, תמותה אפסית לעומת התמותה הטבעית".
פרופ' הלפרין כי מצבם של תושבי ישראל מבחינה בריאותית הוא דווקא לא רע. "בישראל יש מערכת בריאות טובה, למרות הצרות והדברים הרבים שצריך לתקן. מרכיב חשוב נוסף הוא איכות החיים. תזונתם שלנו הישראלים לא רעה, מזג האוויר שלנו נעים יותר מבהרבה מדינות אחרות. מה בעצם רע לנו כל-כך?"
הלחץ שבו אנחנו שרויים בטח משפיע.
"בוודאי שלחץ משפיע. אבל בזמן שאצלנו יש לחצים פוליטיים ואחרים, גם במדינות אחרות בעולם קיימים לחצים, רק אחרים. בארה"ב למשל, עובד יודע שיכולים לפטר אותו בכל רגע נתון בלי בעיה, בשוודיה התושבים שרויים בשעמום נורא. קר שם מאוד ואנשים שותים את עצמם למוות. אצלנו לא משעמם לרגע".
סרטן מחלות לב ומחלת ריאות - הגורמים ל-80% ממקרי המוות
לפי הדו"ח, תוחלת החיים הממוצעת באירופה גדלה בחמש שנים מאז 1980. ולמרות זאת, נפערים פערים משמעותיים בין מדינות ובין גברים ונשים. הגברים האירופאים בכללותם מפגרים משמעותית באורך חייהם בהשוואה לנשים. להגדרת החוקרים, הם "מפגרים בדור" לעומת הנשים ומחזיקים בתוחלת החיים הממוצעת בה החזיקו הנשים בשנות השמונים. ולמרות זאת, ישראל נמצאת בין המדינות בהן הפער בשנות החיים של נשים וגברים הוא מהנמוכים ביותר, לצד איסלנד, הולנד, שוודיה ובריטניה. תוחלת החיים של נשים הגיעה לממוצע של 80 שנה לעומת 72.5 שנה בקרב הגברים.
מחלות לב, סרטן ומחלת ריאות חסימתית כרונית הם הגורמים ל-80% ממקרי המוות באירופה. מחלות של מערכת הדם, כמו: מחלות לב ושבץ הן הסיבה העיקרית למוות בטרם עת, לפני גיל 65. הסיבה הבאה אחריהם למוות בטרם עת היא מחלת הסרטן, המהווה כמעט 20 אחוזים. פציעות והרעלה אחראים לתשעה אחוזים מתוך אותם מקרים.
בדו"ח שפירסם משרד הבריאות לפני ימים ספורים, עולה תמונה שונה, לפיה מחלת הסרטן היא סיבת המוות העיקרית בישראל, האחראית לרבע מכלל מקרי המוות של בני 25-64. החל מגיל 45, מחלות הלב נמצאות במקום השני בין גורמי התמותה.
גורמי הסיכון המובילים שנמצאו לבריאותם של האירופאים הם שימוש באלכוהול ועישון סיגריות. מבחינה זו, ישראל נמצאת במצב טוב יחסית למרבית מדינות אירופה. בהשוואה לשאר המדינות, ישראל היא צרכנית אלכוהול מהקטנות ביותר. במקום החמישי מהסוף, אחרי טורקיה ואזרביז'אן. מבחינת אחוזי המעשנים באופן קבוע בקרב בני אותו הגיל, הישראלים נמצאים במקום ה-15 מבין 37 המדינות שנבדקו. לפי הדו"ח כ-32% מהגברים וכ-18% מהנשים מעל גיל 15 בישראל מעשנים.