בשבוע שעבר הגיעה אחת הפרשות הפליליות הגדולות בתולדות המדינה לסיומה, לאחר שעמוס סילבר, מייסד טלגראס, נשלח לכלא לשמונה שנות מאסר. משפטו של סילבר היה עלול להימשך עוד שנים ארוכות, אך הייתה דמות אחת מרכזית שהובילה לסיום הפרשה - השופט בני שגיא, סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, ומי שיהפוך בקרוב לנשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע.
במשך חמש שנים משפטו של סילבר התנהל בעצלתיים בבית המשפט מחוזי מרכז-לוד. סילבר ורבים מבכירי טלגראס הואשמו בעבירות חמורות של סחר בסמים, וסילבר עצמו אף הואשם בעמידה בראש ארגון פשע. הניסיונות לגשת להסדר טיעון נכשלו פעם אחר פעם. הפרקליטות דרשה לגזור על סילבר עונש של יותר מעשר שנות מאסר, אך הסנגורים התנגדו.
השופט שגיא הוזעק להפוך למגשר בתיק. הוא הקשיב לצדדים, נחשף לחומר הראיות והבין שסילבר יצטרך להתגמש ולהסכים לעונש של שמונה שנות מאסר בפועל - עונש שהיה מקובל לבסוף גם על הפרקליטות. "עמוס סילבר התעקש לנהל דיוני הוכחות על מנת להוכיח את חפות", תיאר גורם שהיה מעורה בפרטי הפגישות בין הצדדים. "סילבר רצה להראות שסייע להרבה אנשים חולים, שהוא בכלל לא עבריין ובטח לא ראש ארגון פשע. עמוס התפשר, הפרקליטות הבינה שללא הסדר התיק יימשך עוד ארבע או חמש שנים נוספות וקיים סיכוי שהוא יזוכה מלא מעט עבירות". השופט שגיא, שהראה בקיאות רבה בתיק, הצליח לבסוף לפצח את הנוסחה שהייתה מקובלת על כל הצדדים.
הסדר הטיעון עם מייסד טלגראס עמוס סילבר, אינו היחיד הרשום על שמו של שגיא, שהפך למעין "מגשר לאומי". בשנת 2018, לאחר מעצרו של קוטייר עודה בפרשת האביב הערבי, איש לא האמין כי ראש ארגון הפשע יסכים לשמוע על הסדר טיעון בתיק נגדו ונגד 20 מאנשיו, שהואשמו יחד איתו בשלושה תיקי רצח, ובעבירות של סחיטה, איומים, חטיפה כליאה ועוד. האביב הערבי היה אחד מתיקי הדגל של היחידה המרכזית במשטרת מחוז תל אביב, ששמה לה למטרה לפרק את הארגון של עודה.
כתב האישום נגד עודה ואנשיו הוגש לבית המשפט המחוזי בתל אביב בינואר 2018. עד מדינה הפליל את עודה ואנשיו בפרשות חמורות ביותר. באותה שעה, נדמה היה שעודה הולך לבלות את שארית חייו מאחורי סורג ובריח. הפרקליטות סירבה בתוקף לקבל הסדר טיעון עם עודה ואנשיו. מבחינת התובעים היה להם "אס" ביד: עד מדינה אמין, שהיה בתוך הארגון ושמסר גרסה שתאמה לכאורה לראיות בשטח.
"הם היו בטוחים שיש להם את ה'גביע הקדוש', עד המדינה שלא מפחד להתעמת מול עודה ואנשיו בבית המשפט ולהעיד נגדם", סיפר עו"ד פלילי שהיה בסוד העניינים. "מצד שני, עודה טען שאין שום ראייה בתיק נגדו, שעד המדינה שקרן ושהוא לא חושש לנהל את התיק עד לסיומו כדי להוכיח את חפותו".
כמה חודשים לאחר הגשת כתב האישום, עורכי הדין הפליליים שייצגו את עודה, דורון נוי, משה יוחאי ושני מורן, גילו "חורים" בתיק, שיש בהם לפגוע באמינותו של עד המדינה. במשך שלוש שנים התיק של עודה ואנשיו היה תקוע. עוד בטרם נפתח המשפט, היה ברור לכל הצדדים כי אם יימשך עד סופו, הוא עשוי להתנהל במשך יותר משמונה שנים.
בשלב זה, החליט השופט בני שגיא לגשר בין הפרקליטות לבין עודה ופרקליטיו. לאחר שהתעמק בראיות שגיא הבין שהפרקליטות לא תוכל להרשיע אותו בשלושה תיקי רצח. שהסיכוי לכך כמעט אפסי.
השופט שגיא ישב עשרות פעמים בלשכתו עם עודה ופרקליטיו, הוא הקשיב לסיפור חייו, שמע את טיעוניו, ולא היסס להעמיד אותו במקום ולהבהיר לו שגם הוא יצטרך להתגמש בנוגע להסדר הטיעון. "התנאי של הפרקליטות היה שעודה וכל הנאשמים יחתמו יחד על ההסדר, בחבילה אחת, כדי לחסוך שנים יקרות של משפט. מערכת המשפט כורעת תחת העומס ותיק כזה היה יכול להשבית הרכב שופטים לכמה שנים טובות", הסביר גורם בכיר במערכת המשפט.
עורך דין השהשתתף בתהליך הגישור מול עודה מתאר כיצד שגיא ידע לגשת לעודה כשהוא מפגין אינטליגנציה רגשית לצד קשיחות. "ייאמר לזכותו של השופט שגיא שהוא היה קשוב מאוד לטענות של עודה ושלנו. הוא העמיק מאוד בתיק ובסופו של דבר ללא התערבותו כמגשר היינו נתקעים עוד שבע, שמונה שנים לפחות בתיק הזה. הוא הבהיר לקוטייר שהוא צריך להתגמש", הסביר עורך הדין. "הוא אשף בגישורים פלילים. לא מכיר שופט כזה שלומד את התיק לעומק וכופה בצורה חכמה על שני הצדדים - הפרקליטות והסנגורים לצד הנאשמים - להגיע להסדר שיהיה מקובל על כולם, למרות שלא תמיד כולם מרוצים. עד היום עודה חושב שהוא קיבל עונש חמור, אבל בפועל, כשרואים מה קיבלו ראשי ארגונים כמו יצחק אברג'יל ומה קורה בתיק של ניבי זגורי, עודה יצא יחסית ממש בזול. היום הוא מבין שיש לו תאריך שחרור, שזה ממש לא מובן בתיק מהסוג הזה".
בסופו של דבר השיחות בין השופט שגיא לעודה וסנגוריו הובילו להסדר טיעון אותו חשפנו לראשונה ב-mako. במסגרת ההסדר, שנחתם ב 2021, עודה נידון לעונש של 18 שנות מאסר בפועל. בכך רשם השופט שגיא עוד הישג כמגשר בתיקי פשיעה חמורים ביותר.
לפני כמה חודשים השופט שגיא החל לגשר בתיק שהתנהל נגד ארגון הפשע המסוכן והאלים של האחים נועם ואבי כחלון מחולון, שנאשמו יחד עם 11 נאשמים בפרשת "מכה אפורה", שנחקרה על ידי חוקרי היחידה המרכזית במשטרת מחוז תל אביב. המשטרה השקיעה בתיק יותר משנה של עבודת נמלים, שכללה פענוח פרשות חמורות של סחיטה אכזרית של קורבנות רבים.
עדי תביעה רבים חששו להעיד נגד האחים כחלון. בנוסף, הסנגורים של האחים, עורכי הדין משה יוחאי, חיים אוחנה, אייל אוחיון, מורן סעדון, שמשון וייס רענן עמוס וויקי שמואלי שנברו לעומק בתיק גילו בו חורים רבים, והחליטו ללכת לגישור.
השופט שגיא החליט לגזור עונשים קלים על הנאשמים בגלל הקשיים הראייתיים שהתגלו בתיק והפחד של עדים להעיד נגד האחים כחלון. האח נועם נדון ל-40 חודשי מאסר בפועל, על אחיו אבי נגזרו 24 חודשי מאסר ועל אביהם שמואל נגזר עונש קל של שבעה חודשי מאסר בפועל שאותם כבר ריצה כשהיה עצור. שאר הנאשמים נדונו לעונשים שבין 8 חודשים ל-25.5 חודשי מאסר בפועל.
"אם התיק היה ממשיך להתנהל עד סופו הוא היה נמשך עוד חמש שנים לפחות. בפרקליטות הבינו את מה שהשופט שגיא טען, שיש קשיים משמעותיים בראיות בתיק, ולכן הסכימו על הסדר הטיעון המקל יחסית", הסביר גורם במערכת המשפט, "אם היו עוד כמה בני שגיא במערכת המשפט לא היו עומסים ו'פקקים' מטורפים בתיקים".
עורכי דין פליליים מתארים את שגיא כשופט בעל שיעור קומה, שמצליח בזכות אישיותו לגרום לצדדים בתיקי פשיעה מורכבים וסבוכים להגיע להסדרי טיעון. "אני בטוח שאם הוא היה השופט המגשר בתיק של ראש ארגון הפשע ניבי זגורי הוא היה גורם לצדדים להגיע להסדר טיעון והיה חוסך תשע שנות משפט, שמשמעותן מיליוני שקלים לקופת המדינה. היתרון שלו על פני אחרים הוא שיש לו מזג שיפוטי נוח, הדיונים באולם שלו מתנהלים ברוגע והוא יודע לתת לנאשם את יומו במשפט", טוען עו"ד פלילי ותיק, "הפרקליטות סירבה באחרונה שהתיק יילך אליו לגישור והתעקשה שהוא ינוהל עד הסוף כדי לא לתת סוג של 'פרס' לזגורי".
שגיא, שלאחרונה מונה לתפקיד בכיר של נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע, כשהוא עוקף שופטים ותיקים ממנו וזוכה להערכה רבה, נולד בשנת 1971. לאחר ששירת בצה"ל, הוא סיים לימודי משפטים במרכז הבינתחומי בהרצליה. שגיא התמחה בפרקליטות מחוז מרכז בתחום האזרחי ולא הפלילי והוסמך לעורך דין בשנת 2000. במשך שש שנים הוא שימש כפרקליט במחלקה הפלילית במחוז מרכז. במקביל לתפקידיו, שגיא העביר הרצאות באקדמיה בתחום המשפט הפלילי ודיני ראיות. לפני כתשע שנים הוא מונה לשופט בבית משפט מחוזי תל אביב, ולפני כארבע שנים מונה לסגן נשיא מחוזי בתל אביב.
הביקורת על שגיא: עונשים קלים לעברייני מין
"יש כאלה שטוענים שהמינוי שלו כנשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע הוא הפתעה גדולה, יכול להיות, אבל מי שמכיר את השופט שגיא יודע שהוא מונה לתפקיד בזכות ולא בחסד", אומר עו"ד פלילי, "זה נכון שהוא גבר על שופטים ותיקים ממנו, אבל הוא הוכיח את עצמו ומערכת המשפט בדרום תהנה ממנו מאוד".
לצד ההערכה הרבה, לאורך השנים היו גם ביקורות על התנהלותו של שגיא לפיה הוא מקל בעונשים של עבריינים, בעיקר עברייני מין. שגיא הרשיע את הפסיכולוג הקליני גיא דיין בבעילה אסור בהסכמה תוך ניצול יחסי מרות וגזר עליו שישה חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות. הפרקליטות ערערה והעונש הוחמר בבית המשפט המחוזי בתל אביב לעשרה חודשי מאסר בכלא. השופטת דבורה ברילנר מתחה ביקורת על קולת העונש בתיק הזה.
במקרה של הקצין אייל נחום, שהורשע בעבירות של מעשים מגונים בפומבי ועבירות בילדות ונערות שאותן הכיר באינטרנט, גזר השופט שגיא 40 חודשי מאסר בפועל. הפרקליטות ערערה על גזר הדין לבית המשפט המחוזי שהחמיר את העונש של נחום לחמש שנות מאסר בפועל.
לפני שש שנים נחשף בתוכנית "סדר יום" בכאן רשת ב' שהשופט שגיא הוציא מתלוננת נגד איש העסקים אלון קסטיאל שהואשם בעבירות מין בנימוק שלא ניתן יהיה להוכיח שהתנהגותו של קסטיאל היא לא סתם 'התנהגות של גבר נודניק'. חלק מסעיפי האישום הורדו בתיק זה. עוד נחשף כי עבריין המין והפדופיל המורשע רומן לוין, שהואשם במעשה סדום בהליך הגישור אצל השופט שגיא, הורשע לבסוף במעשה מגונה. בפרשת האונס במועדון אלנבי התנהל הליך גישור אצל השופט שגיא שבסופו הומר סעיף האונס לניסיון אונס.
"לדעתי שופטים לא צריכים בכלל לשמש כמגשרים בתיקי עבירות מין", טוען בכיר במערכת המשפט, "גישור צריך להיות בתיקים גדולים מאוד שיש בהם נאשמים רבים שעלולים להתנהל במשך שנים רבות ושללא הסדר זה יגרום לעומס על הרכבי השופטים ולדחיית דיונים, אבל מן הסתם השופט שגיא נחשף לחומרי הראיות בכל תיקי עבירות המין וקשה לי להאמין שהוא החליט להקל מבלי שהבין שיש קשיים ראייתיים של ממש".
למרות הביקורת הרבה על התנהלותו בתיקי עבירות מין, ולצד ההערכה ההערכה הרבה בקרב סנגורים פליליים ופרקליטים, יש כאלה במערכת המשפט שמאמינים שהשופט שגיא עוד יגיע למשרה הנכספת כשופט בבית המשפט העליון. העובדה שהוא רק בן 53 מקנה לו יתרון וסיכויים טובים לכבוש גם את הפסגה הגבוהה הזו.